Οργισμένη αντίδραση από τον Αλ Θάνι μετά το μπλόκο στα επιχειρηματικά του σχέδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου, στην Κέρκυρα και την Οξυά. Δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέπει σε ελληνικές εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα στο Κατάρ.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Real News, την οργή του Εμίρη του Κατάρ φαίνεται πως έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα των επιχειρηματικών σχεδίων του στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την Κέρκυρα και την Οξυά.
Ο εμίρης του Κατάρ εμφανίζεται εξοργισμένος μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες που είχαν ως αποτέλεσμα το “πάγωμα”, των σχεδίων του ομίλου του Κατάρ Al Rayan- με τις επενδύσεις του οποίου ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί αν και έχει παραδώσει τα ηνία της χώρας του στον γιο του Ταμίμ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο εμίρης μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και την αναβολή της δίκης, έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ».
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, φέρεται να εξέφρασε την απορία «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα».
Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα, το Κατάρ προσανατολίζεται να στείλει ηχηρό «μήνυμα» στην Αθήνα, με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 180 ελληνικές εταιρείες, με χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους.
«Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», δήλωσε συνεργάτης του εμίρη μιλώντας στην εφημερίδα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν η πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΟΙΚ, στην αγωγή της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς 15.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο.
Το πολυσέλιδο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, σύμφωνα με την Real News, περιλαμβάνει βαριές εκφράσεις για τους Αραβες επενδυτές, τους οποίους περιγράφει ως «αδίστακτους» και «βουλιμικούς».
Επίσης αναφέρει ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους. Ακόμη, οι νομικοί του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο και επειδή στην έκταση περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί και δημόσιοι δρόμοι.
Τμήματα της επίμαχης έκτασης διεκδικούν ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού Fund. Μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε να συνεκδικαστούν όλες οι αγωγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Η περιοχή του Ναυαγίου αγοράστηκε το 2014 έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το σχέδιο αξιοποίησης προέβλεπε μαρίνες, ελικοδρόμια, επιβλητικά resort και πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών στα πρότυπα του Perl Island της Ντόχα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ ευρώ.
Προς το παρόν οι διεκδικητές της έκτασης που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τη δίκη και οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρά τις διεκδικήσεις πάντως το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο καταριανό fund ΕΝΦΙΑ ύψους 39.700 ευρώ.
Ο Εμίρης και οι κακομοίρηδες…
Στο μεταξύ, αναβλήθηκε από το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, η εκδίκαση των αγωγών κατά της αγοράς έκτασης 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, από εταιρεία που εμφανίζεται να σχετίζεται με τον εμίρη του Κατάρ.
Τις αγωγές είχαν καταθέσει από κοινού, η μονή Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, που βρίσκεται πάνω από τη διάσημη παραλία του “Ναυαγίου”, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και ορισμένοι κάτοικοι που ισχυρίζονται ότι έχουν καταπατηθεί οι ιδιοκτησίες τους.
Το αίτημα για αναβολή τέθηκε από την πλευρά των τοπικών φορέων, προκειμένου αυτή να συνδικαστεί με ανάλογου περιεχομένου αγωγή που κατέθεσε πρόσφατα το ελληνικό Δημόσιο, κατά της νομιμότητας του συμβολαίου του φερόμενου ως ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης με την εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε.
Κατόπιν τούτου όλες οι αγωγές κατά της επίμαχης αγοραπωλησίας θα συνδικαστούν από το Πρωτοδικείο Ζακύνθου την 1η Φεβρουαρίου 2017.
Η ανακοίνωση της εταιρείας που εκπροσωπείται ο Εμίρης του Κατάρ:
Η εταιρεία και οι νομικοί εκπρόσωποι της, ήρθαμε στην Ζάκυνθο, προκειμένου να δικάσουμε την αγωγή της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών κατά της Εταιρείας.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε ενώπιον μιας ακόμη μεθόδευσης των αντιδίκων μας προκειμένου να μη συζητηθεί η υπόθεση και να μην γίνει γνωστή η αλήθεια, για την υπόθεση αυτή, αλλά να παραμένει εκκρεμής, ώστε να μπορούν να λένε ότι θέλουν, χωρίς την απάντηση της Δικαιοσύνης.
Λυπούμεθα γιατί στην μεθόδευση αυτή, ενεπλάκησαν και ορισμένοι φερόμενοι να εκπροσωπούν τον Υπουργό Οικονομικών. Γνωρίζουμε επίσης, για επιχείρηση ποινικοποίησης της υπόθεσης, στην ίδια στρατηγική να μην δικασθεί η αγωγή. Η εταιρεία κατέθεσε πλήρη φάκελο στο Δικαστήριο, που αποδεικνύει τα δικά της δικαιώματα στην έκταση που αγόρασε.
Κατέθεσε όμως επίσης και τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματική περιουσία της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών στην περιοχή!! Μετά την νέα επιχείρηση παρέλκυσης της εκδίκασης της υπόθεσης, η εταιρεία θα φέρει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης το σύνολο της υπόθεσης, σε όλες τις διαστάσεις της, αστικές, ποινικές και διοικητικές, ώστε να αποδειχθεί ταχύτατα η αλήθεια, για τους σκοπούς που επιδιώκονται απ’ όσους οργάνωσαν την υπόθεση αυτή.
Με την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε ότι:
1) Εφόσον υπάρχουν ιδιώτες με δικαιώματα κυριότητας ή νομής, σε έκταση η οποία ευρίσκεται στην ιδιοκτησία μας, τους καλούμε να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ώστε να βρεθεί η νόμιμη και δίκαιη λύση και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα σε βάρος τους.
2) Οι αντίδικοι μας πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον τελικά
από αυτούς ανήκει η έκταση; Στους ιδιώτες που παρεμβαίνουν; Στην εκκλησία που επικαλείται την νομή; Στο Δήμο που διεκδικεί συνολικά έκταση μεγαλύτερη από αυτήν που αγοράσαμε; Ή στο Δημόσιο που ισχυρίζεται ότι η έκταση είναι αδέσποτη και άρα κανείς από αυτούς δεν έχει δικαίωμα σε αυτήν, ούτε ιδιώτες, ούτε η εκκλησία, ούτε ο Δήμος. Διερωτώμεθα:
- Πού όλα αυτά τα δικαιώματα έχουν καταγραφεί, Υποθηκοφυλακείο, Εφορία, Δικαστήρια;
- Όλοι οι ανωτέρω συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μετά την νόμιμη και με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, πληρώθηκαν οι φόροι και όλα τα δικαιώματα από την εταιρεία μας.
3). Η εταιρεία δηλώνει ότι σέβεται απολύτως οποιοδήποτε νόμιμο και αποδεικνυόμενο δικαίωμα τρίτου στην έκταση, ιδιωτικό ή δημόσιο, οι μέτοχοι της, η Κυβέρνηση και το κράτος του ΚΑΤΑΡ δεν ήρθαν στην Ζάκυνθο να ιδιοποιηθούν καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά να επενδύσουν πολύ σημαντικά ποσά, στην πιο εγκαταλελειμμένη περιοχή της Ζακύνθου, επένδυση από την οποία η τοπική κοινωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Ο όμιλος AL RAYAN, ο επίσημος επενδυτικός οργανισμός του ΚΑΤΑΡ, μοναδικός μέτοχος της αγοράστριας εταιρείας είναι η καλύτερη εγγύηση για την υλοποίηση όσων αναφέρουμε.