Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Εξαρθρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ δύο πολυμελή κυκλώματα αλλοδαπών

Συνολικά, συνελήφθησαν 29 άτομα, μεταξύ αυτών οι δύο φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» τους κι ένας αστυνομικός.

Τα κυκλώματα έκαναν «χρυσές» δουλειές, εκμεταλλευόμενα τo ευρωπαϊκό όνειρο εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, τους οποίους διακινούσαν μέσω του ποταμού Έβρου προς το εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με αποκάλυψη στην υπόθεση των δύο εγκληματικών οργανώσεων ανεξάρτητων μεταξύ τους που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι αλλοδαποί πληρώνουν αδρά το ταξίδι από την Τουρκία προς την Ελλάδα, καταβάλλοντας έως 1800 ευρώ, ο καθένας.

Τα κέρδη τους  εκτιμώνται σε 320.000 ευρώ.Η κερδοφόρα «επιχείρηση» των διακινητών αποτυπώνεται στους αριθμούς που παρουσίασε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Γιώργος Παντελάκος, ο οποίος, σε δηλώσεις του, είπε: Τα κέρδη του πρώτου κυκλώματος εκτιμώνται σε 320.000 ευρώ (για 23 διακινήσεις 400 αλλοδαπών το διάστημα από τον περασμένο Δεκέμβριο έως τον φετινό Απρίλιο) και του δευτέρου σε 360.000 ευρώ (για 16 διακινήσεις 200 αλλοδαπών από τον περσινό Σεπτέμβριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους).

Η ευρεία σε κλίμακα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο 24ωρο ταυτόχρονα στους νομούς Έβρου, Θεσσαλονίκης και Αττικής, οδηγώντας σε 29 συλλήψεις, μεταξύ αυτών των δύο φερόμενων ως “αρχηγών” των δύο εγκληματικών οργανώσεων, ενός 53χρονου Έλληνα κι ενός 27χρονου ομογενή από την Αρμενία, αντίστοιχα, σεσημασμένων από τις διωκτικές Αρχές για ανάλογες διακινήσεις στο παρελθόν.

Για εμπλοκή στο πρώτο κύκλωμα συνελήφθησαν 22 άτομα, ανάμεσα στους οποίους επαγγελματίες οδηγοί ταξί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 26 άτομα. Για το δεύτερο κύκλωμα συνελήφθησαν επτά άτομα, μεταξύ αυτών ένας αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετεί στον Έβρο και μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του τέθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα, ενώ η δικογραφία αριθμεί άλλα 23 πρόσωπα.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τη δράση των διακινητών, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμανε ότι παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς από περιοχές του ποταμού Έβρου, τον οποίο, προηγουμένως, περνούσαν με τη βοήθεια διακινητών από την Τουρκία. Στη συνέχεια «φόρτωναν» τους διακινούμενους είτε σε μεγάλου κυβισμού οχήματα, που διέθεταν ειδικές κρύπτες, είτε σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, με προορισμό -κατά βάση- τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όταν, έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, οι διακινητές άλλαξαν το δρομολόγιο τους, κατευθυνόμενοι προς Αθήνα, όπου, με τη βοήθεια συνεργών τους, αναζητούσαν διόδους διαφυγής για τους αλλοδαπούς προς ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελάκο, η «ταρίφα» των κυκλωμάτων κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 600 έως 1800 ευρώ, για κάθε αλλοδαπό. “Οι επικεφαλής των οργανώσεων φρόντιζαν να παίρνουν αυστηρά μέτρα αντι-παρακολούθησης, επικοινωνούσαν με τους οδηγούς των φορτηγών, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά κινητά τηλέφωνα που ήταν μίας χρήσεως, ενώ στις μεταφορές συμμετείχαν οχήματα προπομποί, που ενημέρωναν ενόψει επικείμενων ελέγχων” ανέφερε ο κ. Παντελάκος.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο συλληφθείς αστυφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε μία παράνομη διακίνηση ως προπομπός, ενώ φαίνεται ότι παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον 27χρονο ομογενή, εκ των “πρωταγωνιστών” της υπόθεσης, σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής του.

Σε ότι αφορά τους συλληφθέντες οδηγούς ταξί, κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν δρομολόγια από προάστια της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλάμβαναν τους διακινούμενους αλλοδαπούς της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, προς το κέντρο της πόλης και την Ειδομένη, ενώ προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα δρομολόγια φαίνεται ότι ενεργοποιούσαν τα ταξίμετρα.

Κωδικός «πάρτι»
Αποκαλυπτικά -τέλος- ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ταξίαρχος αναφορικά με τη συνθηματική ορολογία και τις κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν τα κατηγορούμενα ως μέλη των κυκλωμάτων στις μεταξύ τους επικοινωνίες και προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, τη Θεσσαλονίκη την αποκαλούσαν «Σούλα», ενώ τη διακίνηση «πάρτι» ή «ποτάκι». Ακόμη, τους αστυνομικούς τους αποκαλούσαν κωδικοποιημένα «σκουπίδια» ή «σκυλιά», τα περιπολικά «σκουπιδιάρες», τους μεταφορείς «Σουμάχερ» και τους μετανάστες «τσιμέντα», «ψάρια» και «σουβλάκια».

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν δύο φορτηγά οχήματα, πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα, τρία ταξί, το χρηματικό ποσό των 6.600 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων κι ένα ζευγάρι πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ