Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που με την μέθοδο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς

Πολυμελής διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη τέλεση απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και πλαστογραφιών σε διάφορες περιοχές χώρας εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Η αποδόμηση της σπείρας είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων που είχαν συλλεχθεί, ενώ αναπτύχθηκε συνεργασία και με αστυνομικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, χθες το πρωί σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα μέλη της, μεταξύ των οποίων και δύο «αρχηγικά» στελέχη. Πρόκειται για πέντε αλλοδαπούς και τέσσερις Έλληνες, εκ των οποίων τρεις άνδρες και έξι γυναίκες.

Όπως προέκυψε, στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ανήκουν ακόμη ένας αλλοδαπός (τρίτο «αρχηγικό» στέλεχος), ο οποίος είναι έγκλειστος σε φυλακή του εξωτερικού, καθώς κι άλλος ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας και παραμένει κρατούμενος, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 22 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οκτώ Έλληνες και 14 αλλοδαποί.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου του 2020, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες ανά τη χώρα, οι οποίοι ήταν κάτοχοι λογαριασμών «Internet Banking» σε διάφορα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, τελούσαν απάτες ενεργώντας με δύο μεθόδους:

Απάτες που τελούνται με τη μέθοδο SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου) και απάτες που τελούνται με την μέθοδο που είναι γνωστή ως «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

Με τις συγκεκριμένες μορφές απάτης, τα μέλη της σπείρας προέβαιναν στην υποκλοπή και χρήση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των θυμάτων, όπως κωδικούς πρόσβασης Internet Banking, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του θύματος κλπ, με αποτέλεσμα την παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακολούθως, εν αγνοία του θύματος, πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών και καρπώνονταν το παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 34 περιπτώσεις απάτης-πλαστογραφίας και τρεις απόπειρες, σε βάρος πολιτών διαφόρων περιοχών της χώρας (Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία, κλπ).

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους ανέρχεται τουλάχιστον σε 419.695 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος ανέρχεται τουλάχιστον σε 527.765 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε 10 κατοικίες, ένα κατάστημα κι άλλους χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8.840 ευρώ, πληθώρα ανδρικών ρολογιών διαφόρων μαρκών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δίκυκλη μοτοσικλέτα, ταχύπλοο σκάφος, τραπεζικές κάρτες-κλώνοι, έγγραφα τραπεζών και ταυτοποίησης τρίτων προσώπων, πλαστικοποιητές, σφραγίδες Υπηρεσιών, αμφιβόλου γνησιότητας κλπ.

Με δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος τους, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών και πλαστογραφιών, διακεκριμένη υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με την ευκαιρία, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομικής Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι δράστες αποστέλλουν μαζικά emails προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρώντας να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με διάφορες προφάσεις.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking), αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση , με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Στο πλαίσιο αυτό οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,

να μην απαντούν στα μηνύματα,

να μην καταχωρούν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία phishing παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την καταπολέμηση όλων των μορφών εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, αναφέρει η ΕΛΑΣ.

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης 

Β. Νουλέζας: Έκκληση να προσδιοριστεί σύντομα η δίκη του απευθύνει ο πατέρας της ανήλικης Valentin

«Σφίγγει» ο κλοιός για τον ∆. Ντζανάτο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ