Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εξέλιξη: Το ΣτΕ γκρεμίζει (;) τον Νόμο Παππά- Μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης

Του Πέτρου Κουσουλού

Δεκτές έκανε, πριν από λίγη ώρα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τις προσφυγές των καναλιών με αποτέλεσμα να ανοίξει, πλέον, διάπλατα ο δρόμος για την συζήτηση της ουσίας της υπόθεσης. Αντίθετα με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου οι ανώτατοι Δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι τρεις προδικαστικοί σκόπελοι οι οποίοι είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε με πλειοψηφία 16-9 υπέρ του παραδεκτού των προσφύγων των τηλεοπτικών σταθμών.

Δικαστικές πηγές που συνομίλησαν με ereportaz έκαναν λόγο για έντονα φορτισμένη διάσκεψη (η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη) στην σκιά της υπόθεσης δημοσιοποίησης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (προ διετίας) μεταξύ του αντιπροέδρου του ΣτΕ και δικαστικής λειτουργού. Για την συγκεκριμένη υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ζήτησε την διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας η οποία χαρακτηρίζεται ως παράνομη από νομικούς κύκλους καθώς στηρίζεται σε παράνομο αποδεικτικό υλικό.

Όπως και να έχει όμως η “υπόθεση Ράντου” φαίνεται να λειτούργησε ως μπούμεραγκ για τους υπολογισμούς του Μαξίμου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συσπείρωσε τους συμβούλους της Επικρατειάς.

Ακυρώνεται ο Νόμος εκτός εάν… 

Πλέον όλες οι νομικές εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αυτό που το ereportaz είχε δημοσιεύσει από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο από την στιγμή που η συζήτηση γίνει για την ουσία της υπόθεσης, ο Νόμος Παππά να μην κριθεί αντισυνταγματικός

Αρκεί βέβαια να ολοκληρωθεί η διάσκεψη ομαλά χωρίς την “απώλεια” κάποιου άλλου μέλους της Ολομέλειας. Αυτό ισχύει καθώς ήδη ένα μέλος της διάσκεψης της Ολομέλειας εισήχθη στην εντατική, μετά από καρδιακό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα, άλλος ένας σύμβουλος της Επικρατείας (αναπληρωματικό μέλος), ο οποίος είχε σπάσει το πόδι του, είναι σε αναρρωτική άδεια.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ:  

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της σημερινής, τρίτης κατά σειράν, διάσκεψης του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο κινήθηκαν και προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

tileoptikes-adeies

Αιτία αυτή τη φορά για τις σκιές που επικρατούν και προκαλούν νέο σάλο στους κόλπους της Δικαιοσύνης, είναι η χρονικά περίεργη – ομολογουμένως- πειθαρχική έρευνα εις βάρος ανώτατου δικαστή, ο οποίος μετέχει στη Σύνθεση της Ολομέλειας στη συγκεκριμένη διάσκεψη και φέρεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- να είχε δείξει… “ενδιαφέρον” στο παρελθόν για σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών δημιουργώντας έτσι ένα ροζ σκάνδαλο.

paraskeuopoulos

Για αυτές τις καταγγελίες είναι ενήμερο εδώ και μέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα με τον Νίκο Παρασκευόπουλο να δηλώνει «έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Ένα βασικό ερώτημα το οποίο καλείται να απαντηθεί είναι “γιατί πραγματοποιήθηκε τώρα η… αποκάλυψη των email”, την στογμή που κρίνεται μια τόσο σοβαρή υπόθεση, αυτή των τηλεοπτικών αδειών.

Τηλεοπτικές άδειες - συνεδρίαση - ΣτΕ

Δικαστικές πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν και κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας το θέμα των δημοσιευμάτων αυτών, αλλά και η κλιμάκωσή τους να αποτελέσουν νέα εστία εντάσεων και αντεγκλήσεων.

Παράνομη η πειθαρχική έρευνα του αντιπροέδρου του ΣτΕ σύμφωνα με νομικούς κύκλους

Η πειθαρχική και ποινική έρευνα σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι παράνομη καθώς στηρίζεται σε υποκλαπέν υλικό, δηλαδή σε παράνομα αποδεικτικά μεσα.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι μάλιστα στο e Reportaz, υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Και ως εκ τούτου λένε, απαιτείται, παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς πρόκειται για σαφή παραβίαση του Συντάγματος.  Οι ίδιες πηγές επικαλούνται επιπλέον το άρθρο 370Α του ποινικού κώδικα.

Σε κατάσταση συναγερμού το Μαξίμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται ο κρατικός και μη μηχανισμός για το «καυτό» ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών που αποτελεί θέμα γοήτρου και όχι μόνο για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα έχουν επιστρατευτεί όλες οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές δυνάμεις για να επιτευκτεί η συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να μπορέσει να διασωθεί το κυβερνητικό κύρος σε περίπτωση που η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεπεράσει τους τρεις προκαταρκτικούς σκοπέλους (παραδεκτό, έννομο συμφέρον και βάσιμο) .

Για σήμερα το απόγευμα (17:00 μ.μ.) έχει προγραμματιστεί η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προκειμένου να κριθούν τα Συνταγματικά και νομικά θέμα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, κεκλεισμένων πάντοτε των θυρών, εάν δεν τεθούν νέα νομικά, δικονομικά και πραγματικά ζητήματα, οι 30 δικαστές θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία των τριών προδικαστικών θεμάτων που θα επιτρέψουν στους δικαστές να προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθούν επί των συνταγματικών και σύννομων θεμάτων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.


Στην εντατική μέλος του ΣτΕ- Προς ματαίωση βαίνει η διάσκεψη

Την ίδια ώρα, ενα ακόμη απρόσμενο γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται η διάσκεψη, υπό προϋποθέσεις, να οδηγηθεί σε ματαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο σύμβουλος της Επικρατείας Αριστόβουλος Βώρος, που μετέχει της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, μετήχθη αιφνιδίως στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική με έμφραγμα.

ste-tileoptikes-adeies

Το γεγονός αυτό, με δεδομένο πως δύο μόνον αναπληρωτές έχουν οριστεί για τη συγκεκριμένη Ολομέλεια, δημιουργεί προβληματισμό μέσα στο δικαστήριο, καθώς, αν εξαντληθούν, είτε με την πειθαρχική καταδίκη του ελεγχόμενου δικαστικού είτε με άλλο κώλυμα εκ μέρους μέλους του δικαστηρίου, τότε η διάσκεψη θα ματαιωθεί οριστικά και η υπόθεση θα ξαναδικαστεί από την αρχή. Δηλαδή, οι προσφυγές θα πρέπει εκ νέου να εκδικαστούν στην Ολομέλεια με άλλη σύνθεση.

Πόλεμος κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Μαξίμου: επικίνδυνη κι ολισθηρή η στάση της ΝΔ

Μέσω κύκλων του, το Μαξίμου επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Αυτή την συνταγματική απαίτηση, η ΝΔ την εκμεταλλεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει την συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής».

Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού κάνει λόγο για «διπλό θεσμικό ατόπημα της ΝΔ, με στόχο να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!», συμπληρώνοντας ότι «για να στηρίξει την βαθύτατα αντιθεσμική της στάση, επικαλείται το επιχείρημα ότι «ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός», επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!».

ΕΣΡ - Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Σύμφωνα με το Μαξίμου, απώτερος στόχος της ΝΔ είναι η ακύρωση του διαγωνισμού για τις άδειες, η επιστροφή στους πλειοδότες του τιμήματος των 258 εκ. ευρώ και να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα ούτε να κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, «υπερασπιζόμενη μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στην χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες».

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, απευθυνόμενοι στα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν με έμφαση «τους καλούμε να σταματήσουν αυτόν το ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας».

Κουμουτσάκος: κάνουμε ότι μπορούμε για αποτροπή του νόμου Παππά

«Το μαύρο στα κανάλια είναι έμπνευση, εκτέλεση και ευθύνη αποκλειστικά του νόμου Παππά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να για αποτραπεί. Επιχειρεί να υφάνει μια «ιδιόκτητη διαπλοκή» η κυβέρνηση. Η υπόθεση αυτή πυροδοτεί εντάσεις, ο νόμος Παππά πάσχει και πλήττει την πολυφωνία. Είχε στόχο η τροπολογία να κλείσουν τα κανάλια που δεν έχουν άδεια για το κρίσιμο 3μηνο που έρχεται. Μήπως δεν τα ήθελαν τα κανάλια;», δήλωσε, εμμένοντας στις θέσεις της ΝΔ, ο Εκπρόσωπος του κόμματος.

koumoutsakosss-thumb-large

«Ας τους φωτίσει ο Θεός να διασφαλίσουν τη θεσμική βαρύτητα και το κύρος της Δικαιοσύνης», είπε για την επερχόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «η ΝΔ έγκαιρα έχει μιλήσει για μια κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη που δεν την τιμά (ενν: την Δικαιοσύνη). Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παρεμβάσεις και οι περίεργες μεθοδεύσεις στην Δικαιοσύνη (ενν: από την κυβέρνηση)».

Βενιζέλος: κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη και τους θεσμούς

Προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης «βλέπει» πίσω από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή, ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για χρήση μεθόδων παρακράτους, όπως είπε.

061016-venizelos

«Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση και διεξάγεται μια γιγαντιαία προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης, με στοχοποίηση δικαστών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος κια σημείωσε ό,τι η τροπολογία Παππά που αποσύρθηκε «προσβάλλει το ΣτΕ και συνιστά ομολογία ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ», ενώ κετέληξε με την φράση «κάτω από τα χέρια από τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ