Εξεταστική για λίστα Πέτσα: Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφώνησε σε μια αναλογική εκπροσώπηση και ανέδειξε το προεδρείο με όλα τα μέλη του να είναι βουλευτές της πλειοψηφίας. Εκλέχθηκε μετά από μυστική ψηφοφορία υπό τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασαούλα το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» που συστάθηκε με πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο βουλευτής της πλειοψηφίας Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μελάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το προεδρείο της Επιτροπής να είναι διακομματικό και κατά αναλογία της δύναμης των κομμάτων καθώς αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αυτό θα πρέπει να απηχείται και στο προεδρείο της. Αίτημα που υποστηρίχθηκε τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από το ΚΚΕ.
Ο κ. Τασούλας φέρεται να ανέφερε πως βάση του Κανονισμού της Βουλή, η σύσταση του προεδρείου τής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά διακομματική, αλλά αυτό μπορεί να προκύψει κατά την ψηφοφορία και ουσιαστικά κατά παραχώρηση της πλειοψηφίας, εάν το θελήσει. Καθώς αυτό που ορίζεται στο άρθρο 144 του ΚτΒ είναι πως «η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών διέποντας από τις αντίστοιχες διατάξεις που ρυθμίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία των διαρκών επιτροπών» δηλαδή με μυστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία (αρθ.34 παρ. 3&4). Δηλαδή, δεν υπάρχει η έννοια της υποχρεωτικότητας της αναλογικότητας που προβλέπεται για το προεδρείο της Βουλής. Και μια απόφαση υποχρεωτικής διακομματικής σύνθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει να εγείρει θέματα ακυρότητα εάν εγερθούν στο μέλλον.
Τελικά όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η ΝΔ δεν συμφώνησε σε μια αναλογική εκπροσώπηση και ανέδειξε το προεδρείο με όλα τα μέλη του να είναι βουλευτές της πλειοψηφίας.
Η διαφωνία αυτή καταγράφηκε και κατά την «ανοικτή» συνεδρίαση της Επιτροπής με την εισηγήτρια της πλειοψηφίας Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα να τονίζει πως η ΝΔ προσέρχεται σε αυτή όλη τη διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και τον ΚτΒ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, από την δική του πλευρά, ανέφερε πως «η ΝΔ κάνει το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσε να κάνει σε αυτή την ιστορική Εξεταστική που είναι η πρώτη που συστήνεται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης» και αυτό θα έπρεπε να καταγράφεται και με την ύπαρξη «ενός αναλογικού προεδρείου» ενώ η άρνησή της αυτή δείχνει «την χειραγώγηση που θέλει η ΝΔ να κάνει στο έργο τής Επιτροπής».
Υπέρ του αναλογικού προεδρείου τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συγκρότηση δεν θα δημιουργούσε θέμα ακυρότητας της Επιτροπής όπως υποστηρίχθηκε. Το γεγονός, είπε ο κ. Καμίνης, ότι «ο κοινός νομοθέτης (ΚτΒ) δεν έχει προλάβει να εναρμονιστεί με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη για τη σύνθεση διακομματικού προεδρείου, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο να είχε υιοθετεί η πρόταση από την πλειοψηφία» απλά δείχνει πως «η ΝΔ αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγξει τις εργασίες της Επιτροπής».
Δηλώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο θέμα, πήραν θέσεις με δηλώσεις τους και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Νέα Δημοκρατία μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία, να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή» σχολίασαν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ και προσέθεσα: «Όσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής»
Οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δήλωσή τους αναφέρουν: «Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει. Απομονωμένη πολιτικά η ΝΔ, απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων τής αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση! Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
- Νίκος Σεργιανόπουλος: Πουλήθηκε το διαμέρισμά του 13 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του
- Εισαγγελικό «ξέπλυμα» για στελέχη του ΣΔΟΕ
Όλα τα κόμματα συμφώνησαν επίσης, οι εργασίες της Επιτροπής να μην είναι αμειβόμενες.
Η διαφωνία Μπογδάνου
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την αντίληψη και λογική που έχει επικρατήσει για τις Εξεταστικές και Προκαταρτικές Επιτροπές καθώς όπως είπε δεν βλέπω γιατί να υπάρχει μια τέτοια διάκριση και όλες οι άλλες Επιτροπές και Υποεπιτροπές της Βουλής να είναι αμειβόμενες για τους βουλευτές και όχι και αυτή.
Αύριο, θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής με ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων για διαδικαστικά θέματα αλλά και συζήτηση για τον κατάλογο μαρτύρων που θα κληθούν για εξέταση