Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Εξεταστική για τα μνημόνια

Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία πρωταγωνίστησε η αντιπαράθεση των κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά, υπερψηφίστηκε από το Σώμα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια. Συνολικά 250 βουλευτές ψήφισαν, εκ των οποίων οι 156 τάχθηκαν υπέρ, οι 72 κατά και 22 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Οι τόνοι, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ανέβηκαν κατακόρυφα. Τσίπρας και Σαμαράς χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα στις ομιλίες τους, απολαμβάνοντας το χειροκρότημα από το αριστερό και δεξιό ακροατήριο αντίστοιχα.

samaras-tsipras-boyli

 

Ο κ. Σαμαράς, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες της.

Από τη μεριά του, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ εκτίμησε ότι ο κ. Σαμαράς όχι μόνο προσδοκά στην αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά απειλεί ότι θα στήσει προανακριτικές επιτροπές.

Στη συζήτηση εκτενής ήταν η αναφορά σε 2-3 στοιχεία, όπως η επίκληση των Καννών και η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Κλίμα… σύρραξης στις δευτερολογίες

«Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σαμαράς στη δευτερολογία του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα», προειδοποιώντας για… σύσταση Ανακριτικής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ανταπάντησε αμέσως, μόλις έλαβε τον λόγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Σας ζήτησε ποτέ κάποιος κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι».

Βενιζέλος: «Υπάρχει εσωτερική στάση πληρωμών»

venizelos

Πυρά κατά την κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν θα υπάρξει grexit όμως έχουμε ήδη πάει σε εσωτερική στάση πληρωμών. Θα είμαστε η τριτοκοσμική μαύρη τρύπα εντός του ευρώ. Ο παρίας της ευρωζώνης» και υποστήριξε ότι έπειτα από την φυγή των 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα γίνει με το Κυπριακό πρότυπο».

Όπως είπε «αυτό που θα σας κάνουν είναι: Θα σας συσκευάσουν τα παλιά λεφτά και θα τα ξαναδώσουν πίσω με νέους αυστηρότερους όρους. Τα μνημόνιο 3 που θα είναι ταπεινωτικό. Τι σας πείραζε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα. Να κάνετε διαπραγμάτευση και να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή;».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «θλιβερό να μας λέει ο κ. Τσίπρας να ερευνήσουμε πώς έγινε η νοθευμένη αύξηση ελλείμματος. Υιοθετεί τις συνωμοσίες του κ. Καμμένου» είπε και εξήγησε «δεν γνωρίζει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιούσε ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι διψήφιο; Θα μας το πουν αυτό οι ειδικοί».

Σχετικά με τα όσα έγιναν στις Κάννες είπε ότι «ο κ. Τσίπρας να ρωτήσει την κυρία Κατσέλη, την Παναρίτη, τον Κουρουμπλή, την Τζάκρη κ.α.».

«Τι έγινε στις Κάννες; Ό, τι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή!» συνέχισε και πρόσθεσε: « Στις Κάννες έγινε ότι δεν μπορεί κανείς να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έζησε προληπτικά τις Κάννες του. Θα πάει σε εκλογές και τι θα πει για την Θεσσαλονίκη; Στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδος από ευρώ;»

«Τα παλιά κόμματα στήνουν τώρα την αρένα της μιζέριας»

st-theodorakis

«Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του για τη σύσταση επιτροπής για τα μνημόνια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης διερωτήθη «πού πήγαν τα 20-30-40 δις που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο». «Πού πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Που πρέπει να κάνουμε! Μπορώ να σκεφθώ τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες» είπε και αναφέρθηκε σε σπατάλες και υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. .

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια». Μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Θεοδωράκης έδωσε έμφαση στις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και στις ευθύνες της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες.

«Εσείς όμως δε θέλετε να μιλήσετε για όλα αυτά. Θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι’ αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ και αναφερόμενος στα ΜΜΕ τόνισε ότι «πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες».

«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», κατέληξε.

Μιχαλολιάκος: «Προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς για το επαχθές δημόσιο χρέος»

mixaloliakos10

Μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος τοποθετήθηκε σχετικά με την εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε: «Η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει είναι η προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς για το επαχθές δημόσιο χρέος και η άμεση καταγγελία του Μνημονίου. Κατ΄αρχήν δεν έχει εξεταστεί ακόμη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση, στην ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ. Ακόμη δεν έχει εξεταστεί η μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου, όπως και οι υπέρογκες σπατάλες του 2004».

Παφίλης: Παίζουν κρυφτούλι

«Κρυφτούλι» πίσω από την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να κρύψουν ότι κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, κατήγγειλε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».

«Εμείς θα συμμετέχουμε στην εξεταστική και με τις δυνάμεις που έχουμε θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για να αντιληφθεί ο λαός. Αλλά θα ψηφίσουμε παρών γιατί διαφωνούμε ριζικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Nικολόπουλος: Η εξεταστική επιτροπή θα γράψει ιστορία

Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Γι΄αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη» είπε ο κ. Νικολόπουλος.

«Όλοι αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση του εγχειρήματος. Ειλικρινά θλίβομαι τους συναδέλφους που δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Έχουμε λίστα και μπορεί να έχουμε και εκλογές. Και με το 2% που να πας; Είναι αλήθεια. Όσο και πιο πίσω να πας, φτάνεις προς την έξοδο» σχολίασε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θλίβομαι και για όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αλλά υπέκυψαν στην πολιτική σκοπιμότητα και κομματική πειθαρχία», είπε μεταξύ άλλων.

Κόντρα Κωνσταντοπούλου- Βούλτεψη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκτός των εντάσεων μεταξύ βουλευτών, παρ’ ολίγον…να είχαμε θερμό επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα στην έναρξη της συζήτησης, θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήρια των βουλευτών για το θάνατο της αδελφής του Μανώλη Γλέζου και τον χαμό του εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια, τον οποίο εξήρε για το έργο του.

Στα διθυραμβικά σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Σωτήρη Μπάγια προκλήθηκαν αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία με τους αυτήκοους μάρτυρες να αναφέρουν πως η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ ο Μπάγιας». Αυτό εξόργισε την κα Κωνσταντοπούλου που έκανε λόγο για ανάρμοστο σχόλιο και ζήτησε τη διαγραφή από τα πρακτικά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Σοφίας Βούλτεψη που φώναζε, αλλά δεν της δόθηκε ποτέ ο λόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ