Την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άναψε το πράσινο φως για την κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τη «λίστα Πέτσα». Μετά τις εξελίξεις στην Αυστρία, την παραίτηση του εκεί καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς για πληρωμένες δημοσκοπήσεις όταν ήταν παλαιότερα υπουργός, τα στελέχη της Κουμουνδούρου πίστεψαν ότι βρήκαν τρόπο για να στριμώξουν την κυβέρνηση.
Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Γιατί γυρνά μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ το «χαρτί» της Εξεταστικής που ζήτησε, μια που όλα τα υπόλοιπα κόμματα
θέλουν τώρα συνολική επέκταση χρονικά και όχι μόνο στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη!
Ανταπόκριση
Ακολούθησε η θετική ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο αίτημα και στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είναι δικαιωμένοι διότι πρόκειται για υπόθεση «με αντικείμενο τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αλλά και για ‘‘στημένες’’ δημοσκοπήσεις».
Κάποιοι, δε, άρχισαν να… χτίζουν και παλάτια στην άμμο. Ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα «ανοίξει ο δρόμος» για την προοδευτική διακυβέρνηση που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το «ναι» από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα συγκροτήσει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου, που μάλιστα από τη στιγμή που θα συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή θα ταλαιπωρήσει την πλειοψηφία σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου έλεγαν πως «η ‘‘γαλάζια’’ παράταξη θα νιώσει την πίεση να έρχεται και από τα δεξιά της, αφού και η Ελληνική Λύση είναι υπέρ του να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».
Ρελάνς
Και εκεί που πανηγύριζαν ήρθε η ρελάνς από τη Νέα ∆ημοκρατία. Το κυβερνών κόμμα ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης από το 2015. Να μπουν όλα μέσα! Η υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για την οποία έγινε προανακριτική για τον ρόλο του Νίκου Παππά και υπάρχει παραπομπή, για το πώς έκλεισαν το Mega και το «Έθνος» και φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση θα ακούγαμε πάλι τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τη «γάτα των Ιμαλαΐων» και φυσικά θα επανερχόταν στη δημοσιότητα όλη η υπόθεση του Καλογρίτσα που, με λεφτά των Χούρι χρίστηκε μπροστινός για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» αλλά Αλ Τζαζίρα. Για αυτήν την υπόθεση, ο Νίκος Παππάς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος. Κατηγορούμενος είναι και ο Λευτέρης Κρέτσος δηλαδή το δεξί του χέρι για τον διαγωνισμό παρωδία του 2016.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν τις σημερινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα ∆ημοκρατία να σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο κυβερνών κόμμα λένε ότι στη διαδικασία θα τεθούν επί τάπητος και οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 2019. Γαλάζιες πηγές έχουν φέρει ξανά στη δημοσιότητα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Documento». Σύμφωνα με αυτά, στις 3 Φεβρουαρίου του 2019 η εφημερίδα «Documento» παρουσιάζει δημοσκόπηση με τίτλο «Ντέρμπι οι εκλογές», που στην πρόθεση ψήφου δίνει στη Ν∆ 29,5% και στον ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, διαφορά δηλαδή 2%. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τη Χρυσή Αυγή τρίτη δύναμη με 9,2%
Στις 24 Μαρτίου 2019 το «Documento» σε πρωτοσέλιδο έγραφε: «∆ημοσκόπηση 18-20 Μαρτίου 2019, Ν∆ 30,5% – ΣΥΡΙΖΑ 28,2%, ψαλίδα 2,3%».
Στις 12 Μαΐου 2019 το «Documento» έγραφε: «∆ημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές, Ν∆ 30,5% – ΣΥΡΙΖΑ 28%, ψαλίδα 2,5%».
Στις 23 Μαΐου 2019 η εφημερίδα «Αυγή» έχει πρωτοσέλιδο «Πανικός – Ν∆: 1-0. Χάνουν και το βλέπουν».
Στο θέμα αυτό στάθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγόρησε ότι παρήγγειλε μία δημοσκόπηση με αδιαφανή τρόπο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού απάντησε πως τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και παρέθεσε τα στοιχεία, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θέλω πολύ να δω τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βαξεβάνη να εξηγήσουν πώς ιδρύθηκε ξαφνικά μια εταιρεία άγνωστη η οποία παρουσίασε, προ Ευρωεκλογών, 1,2% διαφορά της Ν∆ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά από 10 μέρες εξαφανίστηκε». Όπως τόνισε, το ζήτημα αυτό θα παρουσιαστεί από πλευράς Νέας ∆ημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή. Στον κ. Γεωργιάδη απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανησυχεί για τις υποθέσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Λέμε να ψηφιστεί η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή και δεν έχουμε καμία ανησυχία για τις υποθέσεις που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η «λίστα Πέτσα».
Θητεία
Η υπόθεση λοιπόν πηγαίνει και στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει ότι δεν ανησυχεί. Γιατί; ∆ιότι όπως τονίζουν: «Η Νέα ∆ημοκρατία είναι απομονωμένη πλέον στη Βουλή και μέσα στον πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δική της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε ‘‘λίστα Πέτσα’’ πριν από το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν σύστησε Εξεταστική, αφού έχει την πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;».
Έλα, όμως, που και τα άλλα κόμματα πλέον αλλάζουν στάση και δεν μένουν σε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζητούν η Εξεταστική να πάει πιο πίσω, αλλιώς δεν θα ψηφίσουν… Το είπε αυτό η Ελληνική Λύση, ζητώντας διερεύνηση από το 2010 και έπειτα, το είπε και το ΚΚΕ. Το Κίνημα Αλλαγής είχε την εξής τοποθέτηση: «Την αταλάντευτη θέση της δημοκρατικής παράταξης απέναντι σε θέματα διαφάνειας στον δημόσιο βίο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Η διερεύνηση είναι ζήτημα τιμής και πολιτικής ηθικής για το πολιτικό σύστημα και με διακύβευμα την ενδυνάμωση της ∆ημοκρατίας, ούτε υπήρξαν ούτε υπάρχουν διλήμματα. Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας ‘‘όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς’’, γι’ αυτό και το υπηρετήσαμε ακόμη κι όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων. Έτσι και τώρα, θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο πλαίσιο των ίδιων αρχών – θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα».
Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την οποιαδήποτε τελική πρόταση, αφού ούτως ή άλλως η πρόταση μπορεί να αλλάξει διατύπωση και την ώρα της συζήτησης στη Βουλή, όπως προβλέπεται στον κανονισμό. ∆ηλαδή, να αφορά για δύο χρόνια το αίτημα και, την ώρα της συζήτησης, αν όλα τα κόμματα ζητήσουν τη διερεύνηση, να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει. Γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αλλά, αφού η αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει». «Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα δημοσκοπήσεις να προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αποτελούν δημοσιογραφικούς βραχίονες της τότε κυβέρνησης, της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν όχι απλώς να χαμηλώσουν πάρα πολύ τη διαφορά της Νέας ∆ημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, μέρες, εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αν αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένας πρώτος δείκτης χειραγώγησης ή κατεύθυνσης ή αλλοίωσης της πραγματικότητας -γιατί μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που αμέσως μετά ήρθαν στις εκλογές- τότε τι είναι;» είπε ακόμα ο Γιάννης Οικονόμου. Κυβερνητικές πηγές φωτογραφίζουν συγκεκριμένο στέλεχος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα προαναφερθέντα. Λένε, δε, πως θα υπάρξουν ερωτήματα για τον τρόπο χρηματοδότησης, το πρόσωπο που έκανε την παραγγελία, την ταυτότητά του, καθώς και το εάν οι έρευνες συνδέονται και με ποιον τρόπο με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, το ντέρμπι ανάβει…
Οι αποφάσεις
Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα συζητηθεί στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής σχετικά με τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, για την ψήφιση της πρότασης όλα πρέπει να καθοριστούν στην Ολομέλεια.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ