Με κοινή ανακοίνωσή τους απαντούν οι έξι πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλεύτριες για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις έδρες μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τους.
Στην ανακοίνωσή του τονίζουν ότι «τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες» σημειώνουν οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου, έξι βουλευτές και βουλεύτριες που έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φλερτάρουν ανοιχτά πλέον με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Πέρα από αυτούς, ανεξαρτητοποιήθηκαν στη συνέχεια και οι βουλευτές Γιάννης Σαρακιώτης και Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αυτή τη στιγμή 27 βουλευτές και βουλεύτριες, χάνοντας και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ που πλέον αριθμεί 31.
Στην κοινή του ανακοίνωση αναφέρουν: «με αφορμή της αήθεις επιθέσεις που δέχονται χθες και σήμερα δύο ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, παραπέμπουμε όλους εκείνους τους οψιγενείς “υποστηρικτές” της συνταγματικής τάξης, στο άρθρο 60 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό επιβάλλει την ελευθερία δράσης και σκέψης του βουλευτή κι όσοι ορκίζονται σε αυτό ορκίζονται στην τήρηση του Συντάγματος» ενώ συνεχίζουν λέγοντας πως «τα κόμματα που δεν τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως η δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές, η δημοκρατική διαφάνεια στη λειτουργία τους, δεν νομιμοποιούνται να ζητούν “εργολαβικά” έδρες. Οι έδρες δεν είναι καρέκλες, είναι όρκοι στη Δημοκρατία».
Με αυτό τον τρόπο μάλιστα επέλεξαν να πάρουν θέση και για τους δύο βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν τελευταία σημειώνοντας πως «στεκόμαστε, λοιπόν, δίπλα στους δύο συναδέλφους, τους καλούμε να μείνουν ακλόνητοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια πολιτικού εκφοβισμού τους και τους συμπαραστεκόμαστε καθώς υποστήκαµε κι εμείς τα ίδια από ένα κόμμα που εξετράπη από την δημοκρατική του πορεία».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μάλιστα την ώρα που το «Κίνημα Δημοκρατίας», το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, περιμένει να συγκεντρώσει 10 βουλευτές και βουλεύτριες για να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα και να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, πράγμα που τελικά ως τώρα έχει αποδειχτεί περισσότερο δύσκολο από ότι περίμεναν.