Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Έξι ενδιαφέροντα στοιχεία για τα όνειρα

Η πιο καθημερινή, ακατάληπτη εμπειρία όλων των ανθρώπων είναι το όνειρο. Παραμυθένια ή εφιαλτικά τα όνειρα είναι συμβολικά, ψυχαναλυτικά,ή απλώς σουρεαλιστικά κατασκευάσματα, ιστορίες ενός εγκεφάλου που ξεκουράζεται,ξεκαθαρίζει και ταξινομεί τα «files» του ή απαλλάσσεται από ότι τον βαρύνει στη διάρκεια του ύπνου.

Ο Αριστοτέλης σε ένα από τα ωραιότερα κείμενά του με τίτλο ΜΙΚΡΑ ΦΥΣΙΚΑ μελέτησε συστηματικά και με λογική πειθαρχία την κατανοητή και ακατανόητη όψη τους. Και άλλοι μεγάλοι πολιτισμοί πίστευαν ακράδαντα στη σπουδαιότητα και τη θεϊκή φύση των ονείρων. Όπως ο ρωμαϊκός που ήταν τόσο σίγουρος ότι τα όνειρα είναι μηνύματα από τους θεούς ώστε υπέβαλε πολλά από αυτά στο ανώτατο πολιτικό του σώμα, στην κρίση της Συγκλήτου για να τα αναλύσει και να αποφανθεί σχετικά.

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την φύση των ονείρων.

Το 90% των ονείρων μας το ξεχνάμε για πάντα

Οι Έλληνες λέμε «βλέπω ένα όνειρο» δίνοντας στις νυχτερινές ιστορίες της υπόσταση κινηματογραφική. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν το ρήμα κάνω και εύχονται «να κάνεις ωραία όνειρα», έμμεσα παραδέχονται πως η εμπειρία τους είναι προϊόν κατασκευασμένο από τους ίδιους. Είτε από εξωτερική πηγή είτε εσωτερικές κατασκευές του ίδιου μας του εαυτού, το θέμα είναι ότι δεν διατηρούμε τη μνήμη τους όταν ξυπνήσουμε. Πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσουμε το μισό του ονείρου έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% από το περιεχόμενο του ονείρου μας έχει σβηστεί για πάντα.

Οι τυφλοί επίσης ονειρεύονται

Οι τυφλοί μετά τη γέννηση κάνουν όνειρα με οπτικές εικόνες. Ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν που οι εκ γενετής τυφλοί επίσης ονειρεύονται και μάλιστα ζωηρά αλλά στα όνειρά τους κυριαρχούν οι άλλες αισθήσεις, ήχοι, μυρωδιές, αφές και αγγίγματα αλλά και έντονα συναισθήματα. Μια αρκετά ενδεικτική έρευνα για το ότι το υλικό των ονείρων μας φτιάχνεται από τα data με τα οποία τροφοδοτείται ο εγκέφαλος.

Όλοι ονειρεύονται

Ακόμα και οι άτυχοι που δεν θυμούνται ποτέ τα όνειρά τους (αλλά και ομοίως τους εφιάλτες τους). Όλα τα ανθρώπινα όντα βλέπουν όνειρα εκτός από τις περιπτώσεις ακραίας ψυχολογικής διαταραχής. Εάν νομίζετε πως ποτέ δεν ονειρεύεστε απλώς τα ξεχνάτε.

Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα που ήδη γνωρίζουμε

Ο εγκέφαλός μας δεν εφευρίσκει, δεν φτιάχνει νέα πρόσωπα. Βλέπουμε μόνο ανθρώπους που έχουμε δει ακόμα και αν δεν τους ξέρουμε ή δεν τους θυμόμαστε ή απλά αν τους έχουμε δει περιστασιακά, με μια ματιά στον δρόμο ή στην τηλεόραση, οπουδήποτε. Όλοι, στη διάρκεια της ζωής μας βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα ανθρώπων και από αυτόν «σκληρό δίσκο» που ονομάζεται εγκέφαλος ,βρίσκουν τα όνειρά μας πρωταγωνιστές και β’ ρόλους.

Άγχος το πιο κοινό συναίσθημα των ονείρων

Σε συντριπτική πλειοψηφία το πιο συχνά βιωμένο συναίσθημα στη διάρκεια του ονείρου είναι το άγχος, η ανησυχία. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιο συχνά από τα θετικά, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος στη διάρκεια του ύπνου αναμασά, τακτοποιεί και ξαναζεί ό,τι τον ταΐσαμε στη διάρκεια της μέρας. Και ίσως απαλλάσσεται από τα χειρότερα στον χρόνο της νύχτας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε μια επόμενη, φρέσκια μέρα.

Μπορούμε να δούμε από 4 μέχρι 7 όνειρα σε μια βραδιά

Τόσα όνειρα, όχι και λίγα, ανιχνεύτηκαν κατά τη βραδινή μας δραστηριότητα στις μηχανές αναζήτησης των ονείρων μας. Φαίνεται ότι το μυαλό μας έχει το τηλεκοντρόλ εύκολο και κάνει ζάπινγκ άμεσα αν δεν του αρέσει η «ταινία». Κατά μέσο όρο επίσης ο χρόνος των ονείρων διαρκεί από μια μέχρι δυο ώρες κάθε βράδυ. Αν και σύμφωνα με στατιστικά τα όνειρα τα οποία βλέπουμε,συνήθως μας παρουσιάζονται τις πρωινές ώρες λίγο πριν ξυπνήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ