Του Πέτρου Κουσουλού
Με κλήσεις για παροχή εξηγήσεων σε τραπεζίτες οι οποίοι χορήγησαν δάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων που αφορά την δανειοδότηση των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz, μετά το Πάσχα αναμένεται να κληθούν για εξηγήσεις τραπεζικά στελέχη τα οποία δανειοδότησαν την εφημερίδα «Καθημερινή», την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Μega (Tηλέτυπος ΑΕ) καθώς και τον ΑΝΤ1.
Οι εξηγήσεις θα δοθούν σε αρμόδιο πταισματοδίκη, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τα υπόλοιπα ΜΜΕ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα δάνεια εξυπηρετούνται.
Και όλα αυτά στην «σκιά» της εξεταστικής επιτροπής που αποφασίστηκε εχθές (Παρασκευή). Δικαστικοί κύκλοι πάντως έμοιαζαν να απορούν για την διενέργεια της εξεταστικής επιτροπής από την στιγμή που είναι «ανοικτή» δικαστική έρευνα η οποία διερευνά δανειοδοτήσεις άνω των 500.000 ευρώ.
Η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων, κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, ύστερα από σχετικό έγγραφο που απεστάλη από τον υπουργό Παναγιώτη Νικολούδη, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Σύμφωνα με το έγγραφο Νικολούδη, όλα τα δάνεια που έλαβαν τα τελευταία χρόνια εκδοτικές και επιχειρήσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων ελέγχονται, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι ενήμερα και ποια όχι. Επίσης, ο έλεγχος επεκτείνεται, κυρίως, στις συνθήκες λήψεως των δανείων, αν διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, αν εξυπηρετούνται και γενικότερα αν εγκρίθηκαν με την τήρηση της νομιμότητας ή όχι.
Το πόρισμα για το ομολογιακό δάνειο του MEGA
Παλαιότερη εισαγγελική έρευνα για ένα από τα δάνεια του MEGA και συγκεκριμένα το ομολογιακό δάνειο-μαμούθ ύψους 98 εκατομμυρίων είχε καταλήξει στο αρχείο κατόπιν του «αθωωτικού» πορίσματος της ΤτΕ. Την υπόθεση και το πόρισμα είχε αποκαλύψει το ereportaz, ενώ στο δια ταύτα οι ελεγκτές κατέληγαν ως εξής: «Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δεν διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην πιστοδοτική πολιτική και τις διαδικασίες που ακολούθησαν οι τράπεζες ούτε προς την ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου, ούτε προς την παρακολούθησή του».