Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Εξήντα έξι δομές Ψυχικής Υγείας σε Αττική και Περιφέρεια

«Χωρίς ανάσα», μεταφορικά και κυριολεκτικά, μας έχουν αφήσει οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τα όσα τραγικά ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο έχει βυθίσει τη χώρα σε συλλογικό πένθος και έχει προκαλέσει ανείπωτη θλίψη αλλά και οργή.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Στην τελική ευθεία για την έναρξη της λειτουργίας τους


Παράλληλα, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας μπορούν να παρομοιαστούν με μια ομοβροντία δύσκολα διαχειρίσιμων καταστάσεων που πλήττουν πρώτα από όλα την ήδη εύθραυστη από τα μνημόνια ψυχική υγεία μας. Στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, στην έκρηξη της ανασφάλειας, του άγχους, της κατάθλιψης, της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας γενικά και των εξαρτήσεων έρχονται να προστεθούν τα συναισθήματα φρίκης, ο πόνος, ο θυμός και οι ουλές που άφησε στις ψυχές των πληγέντων αλλά και στη συλλογική μας μνήμη η σιδηροδρομική τραγωδία. Σε αυτό το σχεδόν δυστοπικό τοπίο, φως στην άκρη του τούνελ ρίχνουν οι νέες δομές, των οποίων η λειτουργία επίκεινται στην κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

υγείας

Διαγωνισμοί

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολλά δεινά, αλλά συνέβαλε και στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, με πόρους που πρώτη φορά έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για να ανταποκριθεί σε ακάλυπτες έως τώρα ανάγκες. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 106 νέες κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων ομάδων, συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν υλοποιηθεί οι διαγωνισμοί για τις 66 από αυτές και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αδειοδότησης, με συνέπεια και οι 66 Δομές να διαθέτουν πλέον άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Όπως επισημαίνει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 19 Κέντρα Ημέρας (για παιδιά, εφήβους, φοιτητές, οικογένειες ενήλικες, εργαζομένους), 12 Κινητές Μονάδες, 8 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και 27 Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για την υποστήριξη ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Στα 19 Κέντρα Ημέρας έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τη θωράκιση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, που σήκωσαν το πιο βαρύ φορτίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σήμερα βρίσκονται πάλι στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς τα θύματα των Τεμπών ήταν έφηβοι και νέοι. Δύο από τα νέα κέντρα αφορούν την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, δύο απευθύνονται στα κακοποιημένα παιδιά, ένα αφορά την υποστήριξη παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με νεοπλασματικές ασθένειες κι άλλο ένα προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στους φοιτητές μέσα στον φυσικό τους χώρο, το πανεπιστήμιο, αρχής γενομένης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επιπλέον συστάθηκε μία Κινητή Μονάδα Παιδιών και Εφήβων και οκτώ Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Για τους ενηλίκους έχουν λάβει ήδη άδεια ίδρυσης πέντε Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας, τεσσάρων Κέντρων Ημέρας για την υποστήριξη Εργαζομένων και πέντε Κινητές Μονάδες Ενηλίκων. Από τα πρώτα Κέντρα που ανοίγουν στην επικράτεια είναι τα κέντρα ημέρας για τη στήριξη των εργαζομένων, ώστε να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κρίσεις στην εργασία, το επαγγελματικό burnout syndrome (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης) ,αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια του υπόλοιπου βίου τους.
Στο προσεχές διάστημα θα διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι νέες δομές και ποιες ακριβώς θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται όλες δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας, με ισότιμη πρόσβαση και έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μονάδες

Τέλος, για τους πάσχοντες με άνοια – Alzheimer έχουν λάβει ήδη άδεια ίδρυσης τέσσερις Κινητές Μονάδες, έξι Κέντρα Ημέρας, 17 Οικοτροφεία και τέσσερις Ξενώνες.

Τα έργα μιλούν από μόνα τους. Η θωράκιση της ψυχικής υγείας των πολιτών γίνεται ολοκληρωμένα, πολύπλευρα, με Εθνικό Σχέδιο Δράσης και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, για να στηριχθούν όλοι οι πολίτες.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια εγκαινιάστηκε στο Ν. Ηράκλειο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ