Στην αύξηση της ζήτησης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με την παράλληλη πτώση των αποδόσεων στο χαμηλό του 2010 ή και παλαιότερα, σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προσθέτοντας, ότι αυτή αποδίδεται στις ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, όπως σημειώνεται, μειώθηκαν στις τιμές του 2009, ενώ εκείνες των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλό του 2006, σφραγίζοντας την αισιοδοξία που δημιούργησε η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται, ότι η απόδοση επίσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έπεσε κατά 40 μονάδες, στο 7,80%, τιμές δηλαδή που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2010. «Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη για την Ευρωζώνη, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη αρχίζει να αποκτά μια δυναμική» δήλωσε ο Luca Jellinek, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής αξιών στην Credit Agricole, υποστηρίζοντας, ότι «πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως στη μείωση της δημοσιονομικής πίεσης και στη στήριξη της ζήτησης των περιφερειακών ομολόγων».
Σε δημοσίευμα των New York Times, όσον αφορά στις οικονομικές προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, επισημαίνεται, ότι πέρυσι ήταν η λιγότερο ταραχώδης χρονιά για την Ευρωζώνη από το 2009, όταν η Ελλάδα απεκάλυψε μια «τεράστια τρύπα» στα λογιστικά της βιβλία. Το 2014 θα είναι έτος ανάλογα ήρεμο με το περσινό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι που προέβλεπαν την πτώση της νομισματικής ένωσης σχεδόν πριν έναν χρόνο. Ειδικότερα , σε σχέση με την Ελλάδα, σημειώνεται ότι το 2014 η χώρα αναμένεται να ακολουθήσει την έξοδο από την ύφεση που πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα- ανταπόκριση από το Λονδίνο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς προσεκτικός, καθώς η υψηλή ανεργία, η κόπωση λόγω των μέτρων λιτότητας και η συνεχιζόμενη «αναιμική ανάπτυξη» προσφέρουν το τέλειο υπόβαθρο για την ανάδειξη περιθωριακών κομμάτων στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, όπως τονίζεται.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, ότι η κόπωση από τη λιτότητα είναι πιο δυνατή στην Ελλάδα, χώρα που πυροδότησε την κρίση χρέους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνεργασίας να αρνείται να εξετάσει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί κάποια μορφή ανακούφισης από το χρέος της για να θέσει τα οικονομικά της σε βιώσιμο δρόμο σε μια χρονική στιγμή που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει μειωθεί στις τρεις έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στους όρους δανεισμού, ανέρχεται βάσει των δημοσκοπήσεων, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση.
Πηγή: newsit.gr