Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Με αλλαγές και εισοδηματικά κριτήρια οι δικαιούχοι

Στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτοντας κριτήρια επιλογής για τα νοικοκυριά που θα διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, σημείωσε σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κατοικιών για τον αποκλεισμό τους πως η κυβέρνηση έθεσε ως μοναδικό κριτήριο συμμετοχής την ταχύτητα της υποβολής αίτησης σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει ταχύτατα κεφάλαια στην οικοδομή προκειμένου να ανακουφιστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις μέσα από την τρέχουσα δράση υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που θα θεσπιστούν στη νέα προκήρυξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για την παλαιότητα του κτιρίου, το ύψος του εισοδήματος του νοικοκυριού και τις περιφέρειες με βάση τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απαντώντας στον Κεγκέρογλου αναφορικά με το πρώτο κριτήριο, αυτό «θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτήριο τη δεκαετία του ’50, του ’60, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο που αφορά το εισόδημα, είπε:

«Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μιας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα».

Το τρίτο κριτήριο έχει να κάνει με τη γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ:

«Μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώστε IBAN για το επίδομα θέρμανσης

«Καμπανάκι» της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ