Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Εµβολιασµοί ή αναστολές εργασίας και… απολύσεις

Το πρώτο crash test της κυβέρνησης με τους ανεμβολίαστους έρχεται στις δομές υγείας, όπου πρώτα απ’ όλες στις κρατικές δομές εφαρμόστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτή είναι η αρχή, καθώς βάσει των εξελίξεων της πανδημίας και εάν το νέο, τέταρτο κύμα που έρχεται καλπάζοντας με τη μετάλλαξη «∆έλτα» πιέσει το Σύστημα Υγείας και γεμίσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τότε το έσχατο όπλο της κυβέρνησης θα είναι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, υπό την απειλή της αναστολής εργασίας και των απολύσεων. Και τότε θα κάνει το εμβόλιο και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που όψιμα προσχώρησε στο κίνημα κατά των εμβολιασμών. Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα ένα, ένα…


Έχουν ήδη ξεκινήσει σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες από τις 16 Αυγούστου – Ανάλογα με τις εξελίξεις της
μετάλλαξης «Δέλτα» και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, η υποχρεωτικότητα θα επεκταθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Αιτήματα εξαίρεσης

Την προηγούμενη Τετάρτη τελείωσε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από υπαλλήλους σε δομές υγείας για να εξαιρεθούν από τους εμβολιασμούς λόγω προβλημάτων υγείας. Μέσα στην εβδομάδα, όσοι έκαναν την αίτηση θα περάσουν από ειδική επιτροπή. Για όσους εγκριθεί το αίτημα θα εξαιρεθούν. ∆ικαίωμα αίτησης εξαίρεσης είχαν όσοι:
1.
Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.
2.
Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.
3.
Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.
Εκείνοι που δεν θα πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εξαίρεσης θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν, θα τοποθετηθούν στην ίδια κατηγορία με αυτούς που κατ’ επιλογή δεν πάνε να εμβολιαστούν. Και φυσικά, όπως είναι ήδη γνωστό, το τίμημα είναι η αναστολή εργασίας.

Ήδη έχει θεσμοθετηθεί για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας έως ότου εμβολιαστούν (και εφόσον περάσουν 14 ημέρες εφόσον το κάνουν). Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές στους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Για την αναπλήρωση όσων τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού ∆ικαίου Ορισμένου Χρόνου, δηλαδή, τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες, αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τίθεται σε αναστολή.
Πρόσφατα η υφυπουργός Εργασίας ∆όμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 88% των εργαζομένων στις δημόσιες δομές και το 75% στις ιδιωτικές δομές. Άρα μιλάμε για ένα 12% και ένα 25% αντιστοίχως που πρέπει να εμβολιαστεί.

Χωρίς τείχος ανοσίας απέναντι στο τέταρτο κύµα που προελαύνει

Τα έως τώρα δεδομένα, όμως, είναι ανησυχητικά! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περισσότεροι από 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% στον γενικό πληθυσμό και 61,6% στον ενήλικο πληθυσμό. Οι αριθμοί είναι πολύ μακριά από τους στόχους και παράλληλα υπάρχει μεγάλος ρυθμός επιβράδυνσης των εμβολιασμών. Με αυτά το τείχος ανοσίας δεν είναι στόχος εφικτός και υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα πανδημίας που θα σαρώσει τη χώρα. Τα οικονομικά της χώρας για νέο ολικό lockdown δεν… βγαίνουν και γι’ αυτό ένα από τα τελευταία ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) σχετικά με το θέμα τόνισε πως για την ώρα: «Εκείνο το οποίο προβλέπεται είναι οι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες. Ήδη, έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως: «Ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους με απόφαση του υπουργού Υγείας» και πρόσθεσε με νόημα πως: «Είναι οι πρώτες ημέρες, το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε. Βλέπουμε τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε την κατάσταση και, αν κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που πρέπει».

Πρωτοστάτης εντός κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμένων και των προνομίων τους είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το θέμα. Θυμίζουμε ότι είχε δηλώσει: «Ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς πλέον. Ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίστανται περιορισμούς. Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan B. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα. Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορωνοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Αδώνιδος Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που έχει και προβλήματα συνταγματικότητας μέχρι να γίνουν όσα πρέπει σχετικά με το εμβόλιο και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει μια τέτοια απόφαση. Συμπλήρωσαν, όμως, πως βούληση της κυβέρνησης είναι «οι εμβολιασμένοι να μην ξαναμπούν για κανέναν λόγο σε καραντίνα και να μην υποστούν περιορισμούς», ενώ προέβλεψε ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα η είσοδος σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και αλλού θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Ανακοινώσεις την Τρίτη

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πρώτο του briefing την Πέμπτη προανήγγειλε πως (την Τρίτη) θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας τους επομένους μήνες. «Είμαι υποχρεωμένος μέσα στην καταιγίδα που ζούμε να υπενθυμίσω ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε! Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, δίνοντας και ένα πρώτο στίγμα για το τι θα ακολουθήσει: «Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν, είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλώς ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Κατά τα άλλα, ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεσή μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με self test δύο φορές την εβδοµάδα θα προσέρχονται οι µαθητές στα σχολεία

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες είναι τι θα γίνει με τα σχολεία. Τα πρωτόκολλα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Η επιτροπή του ΕΟΔΥ αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να εισηγηθεί σχετικά στο υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, στόχος του υπουργείου είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Τα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα υποδεχτούν τους μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου. «Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες για το νέο σχολικό έτος και, συγκεκριμένα, οι καθηγητές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε η κυρία Μακρή και πρόσθεσε: «Σχετικά με τους μαθητές, υποχρεούνται να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα».
Η υφυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι «όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν».

Όσον αφορά στα φροντιστήρια, θα έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας, πρόσθεσε η κυρία Μακρή και ενημέρωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Εδώ υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, αλλά υπάρχουν και ανεμβολίαστοι. Και φυσικά δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, ακόμα, και ούτε για τα παιδιά. Πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχει και κατ’ επιλογή εμβολιασμός για κάποιες ηλικίες και κάτω. Όμως, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν πέρσι χωρίς εμβολιασμούς. Γι’ αυτό στην Επιτροπή προς το παρόν σκέφτονται να ξεκινήσει η σχολική περίοδος με self test για τους μαθητές και rapid ή μοριακά για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και αναλόγως τις εξελίξεις στην πανδημία να υπάρξουν άλλες εισηγήσεις στην πορεία, όπως η υποχρέωση να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί ή και όλοι οι μαθητές.

Ήδη, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της για τον εμβολιασμό των μαθητών άνω των 12 ετών. «Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς», είπε η κυρία Παγώνη και τόνισε πως: «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό, θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων».
Και βεβαίως αυτό που θέλει το υπουργείο Υγείας ως κεντρικό στόχο είναι να αποφύγει αφενός τα lockdown, καθώς η περσινή χρονιά με τους μαθητές στα σπίτια τους και το μάθημα από το Ίντερνετ δεν το λες και πλήρη, πετυχημένη χρονιά. Όπως και να έχει, όλα αυτά θα δοκιμαστούν στην πράξη.

«Ναι µεν αλλά» από την Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπ. Υγείας

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Σχεδόν ένα δεκαήμερο προτού εκπνεύσει η διορία για τους επιφυλακτικούς και αρνητές υγειονομικούς να εμβολιαστούν -με το δεδομένο ότι διαφορετικά θα βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών και με τον Μιχάλη Γιαννάκο να καταγγέλλει εκ μέρους της ΠΟΕ∆ΗΝ ότι περί τις 10.000 υγειονομικών ακόμα δεν το έχουν κάνει, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την πολιτεία για την πλήρωση αυτών των οργανικών θέσεων που θα μείνουν κενές- φουντώνει ξανά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πέραν των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Πριν από λίγες μέρες εκφράζοντας την άποψή του σε μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας είχε αναφέρει πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι για παράδειγμα οι οδηγοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και οι υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ, ενώ στον κόσμο που εργάζεται ειδικά στον ιδιωτικό τομέα πλανάται πάνω απ’ το κεφάλι του ο φόβος αν κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «εμβολιασμός ή απώλεια της θέσης εργασίας».

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού -που βέβαια θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη στον χώρο των υγειονομικών- είναι εξαιρετικά δύσκολο να επεκταθεί σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, γιατί κατ’ αρχάς δημιουργεί αντιπαλότητα στην κοινωνία και εκτός των σοβαρών θεμάτων νομικής φύσεως στα οποία μπορεί να σκοντάφτει ένα τέτοιο εγχείρημα, αποτελεί και την πιο τρανή απόδειξη ότι έχει αποτύχει η εκστρατεία του εμβολιασμού. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους με καθόλου καλά αποτελέσματα και θα δημιουργούσε μία όξυνση πνευμάτων που στη δεδομένη συγκυρία μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει.

Αυτό που θα βοηθούσε στην παρούσα στιγμή το κοινωνικό σύνολο, όπως λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ ∆ημήτρης Παρασκευής, είναι να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους σε ό,τι αφορά τα test που πρέπει να κάνουν. ∆ηλαδή, όπως εξηγεί ο καθηγητής, θα ήτανε καλύτερο και δεν θα δημιουργούσε σύγχυση εάν όλες σε επαγγελματικές ομάδες που χρειάζεται, οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνταν σε συγκεκριμένο αριθμό test την εβδομάδα και όχι για παράδειγμα δύο rapid οι εκπαιδευτικοί και ένα rapid και ένα self test οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση.
Είναι προφανές ότι η εμβολιαστική κάλυψη που επιτάσσει η μετάλλαξη «∆έλτα» δεν θα «πιαστεί» γιατί αν ισχύει ότι χρειαζόμαστε τείχος ανοσίας ύψους 95% εμβολιαστικής κάλυψης, όπως γίνεται με την ιλαρά, κατά τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο ∆ημόπουλο σε αυτό το ποσοστό δεν θα φτάσουμε ποτέ και, όπως λέει ο ∆ημήτρης Παρασκευής, οι μη εμβολιασμένοι τελικώς θα ανοσοποιηθούν μέσω της έκθεσής τους στον ιό (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους).

Προφανώς υπάρχει ένα ταβάνι στη δυνατότητα της εμβολιαστικής κάλυψης και στον ενήλικο πληθυσμό θα φτάσουμε να έχει εμβολιαστεί το 67-68%, αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε ζητήματα εργασίας και κατ’ επέκταση επιβίωσης σε ανθρώπους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Φυσικά, σε όλη αυτή τη συζήτηση σοκάρει το γεγονός ότι περίπου 1.000 άτομα, υγειονομικοί όλοι τους, εργαζόμενοι σε διάφορα πόστα του νοσοκομείου Αχαΐας δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, εννέα μόλις ημέρες από την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα ισχύος του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους όσοι εργάζονται σε δομές υγείας…

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα ανακοινωθεί αύριο 24 Αυγούστου για τους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα θα ληφθούν

Βουλή: Στους 2.214 ανήλθαν το 2020 οι συλληφθέντες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ