Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων Φ. Αραμπατζή καθησυχάζει τους καταναλωτές για τα τρόφιμα και τους παραγωγούς για την ενίσχυσή τους, δηλώνοντας ότι θα έρθει και δεύτερος γύρος.
Στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, στα παράπλευρα προβλήματα της κρίσης για τον κορωνοϊό είχε μεγάλη απήχηση το θέμα ότι παρατηρούνται προβλήματα στις αγορές των τροφίμων του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι εποχικοί μετανάστες δεν μετακινούνται για να συλλέγουν τα αγροτικά προϊόντα, που σαπίζουν στα δέντρα, ενώ το εμπόριο γίνεται μετ’ εμποδίων λόγω των κλειστών συνόρων.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλώντας στη «Μ» καθησυχάζει τους πολίτες λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Επιπλέον, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης τονίζει πως θα έρθει δεύτερος γύρος ενίσχυσης των αγροτών που πλήττονται και αυτοί από την πανδημία.
Στη Νότια Ευρώπη γίνεται μία συζήτηση ότι επειδή σταμάτησαν οι μετακινήσεις των ανθρώπων, ειδικά μεταναστών που δουλεύουν εποχικά στα χωράφια, τα προϊόντα σαπίζουν, αφού δεν τα μαζεύει κανείς. Επίσης, ακούγεται ότι υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές των προϊόντων. Ισχύουν τα προαναφερθέντα, υπάρχει κίνδυνος στις εισαγωγές προϊόντων που δεν παράγουμε και στις εξαγωγές μας, κίνδυνος να ξεμείνει η αγορά;
Όσον αφορά στην επάρκεια τροφίμων, ακόμη κι αν σταματούσαν σήμερα οι εισαγωγές, είναι διασφαλισμένη για ικανό χρονικό διάστημα. Φυσικά, οι εισαγωγές όπως, άλλωστε, και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων δεν έχουν σταματήσει αν και είναι αυτονόητο ότι γίνονται με δυσχέρειες λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Πάντως, θέμα ελλείψεων στα τρόφιμα δεν υφίσταται.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις εργατών γης για εποχικές εργασίες, όντως έχουν σταματήσει λόγω του κλεισίματος των συνόρων, χωρίς όμως στη χώρα μας να υπάρχουν αυτή την εποχή προϊόντα στα χωράφια που δεν συγκομίζονται γι’ αυτό τον λόγο. Με δεδομένο ότι λόγω της φύσης των αγροτικών εργασιών στην Ελλάδα υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τον Μάιο, στην κυβέρνηση αξιοποιούμε αυτό το χρονικό διάστημα κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγών. Αντιλαμβάνεσθε, όμως, ότι καθώς το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στον προσήκοντα χρόνο με τον προσήκοντα τρόπο.
Η αντιπολίτευση λέει ότι τα 150 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού είναι λίγα.
Μα, τα 150 εκατομμύρια είναι ένα τμήμα μόνο της ενίσχυσης προς τον αγροτικό τομέα. Η κριτική της αντιπολίτευσης, είναι προφανές, ότι στερείται βάσης. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί τώρα είναι η ώρα της μάχης κι όχι της αντιπαράθεσης. Όταν με το καλό περάσει η κρίση – η κυβέρνηση μάχεται με πράξεις γι’ αυτό, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες – θα έχουμε χρόνο για τέτοιες προσεγγίσεις.
Αυτό, που έχει σημασία τώρα είναι, το πρώτο και βασικότερο, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο, σοβαρό και δυναμικό σχέδιο. Ήδη πολλές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των πληττόμενων επιχειρήσεων κι έτσι έχουν εξασφαλίσει αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, ενίσχυση των εργαζομένων τους από το κράτος και πρόσβαση τόσο στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και σε χαμηλότοκο δάνειο για κεφάλαιο κίνησης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η ένταξη των επιχειρήσεων είναι δυναμική και εξελισσόμενη με βάση τα καταγεγραμμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει κάθε κλάδος.
Θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς;
Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες:
Ψηφιοποιούμε υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία. Αυτό έχει προφανή σημασία στον παρόντα χρόνο προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού, ωστόσο το όφελος για τους παραγωγούς θα είναι διαρκές, αφού θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα διεκπεραιώνοντας ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους με το κράτος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου.
Σε εθνικό επίπεδο κινηθήκαμε αποφασιστικά ώστε να έχουν οι παραγωγοί ρευστότητα ενεργοποιώντας την Κάρτα του Αγρότη για πρώτη φορά στα χρονικά πριν την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στην παροχή ρευστότητας συντελεί και η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης νωρίτερα από πέρυσι, δηλαδή πριν το Πάσχα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει εντολή γι’ αυτό. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε 150 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή ενισχύσεων στους πληττόμενους παραγωγούς με βάση και το νέο Κανονισμό de minimis της ΕΕ για το 2020.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζεται η δυνατότητα με πόρους ΕΓΤΑΑ ΕΣΠΑ παροχής στους παραγωγούς χαμηλότοκων δανείων έως 200.000 ευρώ ανά αγρότη με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο θα καταβληθεί αυξημένη από το 50 στο 70% η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης (προκαταβολή), ενώ γενικότερα διασφαλίζονται ευελιξία κι αυξημένες εμπροσθοβαρείς πληρωμές στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ 20142020, του λεγόμενου «αγροτικού» ΕΣΠΑ( από το 75% στο 85%) και του προγράμματος αλιείας προς όφελος των παραγωγών.
Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε κι άλλες δράσεις, πάντοτε σε συσχέτιση με το βάθος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης και τους επιμέρους τομείς της αγροτικής οικονομίας που πλήττονται. Με άλλα λόγια, δεν εξαντλούμε όλα τα «πολεμοφόδιά» μας από την αρχή. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά κάθε παραγωγό και κάθε επιχείρηση του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται από την κρίση. Κι αυτό γίνεται καθημερινά πράξη, με προνοητικότητα, σύνεση και δικαιοσύνη.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό