Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ανοίγει τα χαρτιά της, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, τονίζοντας παράλληλα πως εξοντώνει τη μεσαία τάξη και καταδικάζει τους πιο αδύναμους στη φτώχεια.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας», υποστηρίζει.
«Η παραμονή τους στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», προσθέτει και δηλώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας τις επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές και ταυτόχρονα προβάλλοντας την εναλλακτική, προοδευτική της πρόταση.
Επίσης αποδίδει ευθέως στο κυβερνητικό επιτελείο την ευθύνη για το κλίμα σκανδαλολογίας που διαμορφώνεται και τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της έρευνας και του καταλογισμού των ευθυνών, όπου υπάρχουν. «Η διαφάνεια και η αλήθεια δεν προσφέρονται για εμπόριο και διαπραγμάτευση. Ούτε η παράταξη μας για εκφοβισμούς και συμψηφισμούς, ας το καταλάβουν», τονίζει.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίζεται το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που «δεν μπορεί να αμαυρωθεί από κανέναν», όπως υπογραμμίζει, ενώ ειδικότερα για τον Κώστα Σημίτη και τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό αναφέρει: «Είναι απύθμενο θράσος η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του grexit, να προσπαθεί να σπιλώσει τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της».
Επαναλαμβάνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πορεύεται με αυτόνομο λόγο και ρόλο από τα «δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ, και από τα δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ», διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση και η υλοποίησης της.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζει την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας «την ευρωπαϊκή προοπτική της, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το 1999 στο Ελσίνκι». «Απαιτείται ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την τήρηση των συνθηκών και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει.
Τέλος όσον αφορά στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς απευθύνει εκ νέου κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα και με προσωπική φιλοδοξία της να συμβάλλει στην ενότητα και στην ανασύνταξη της.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, κυρία Γεννηματά, από την οριακή επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Από τη Ρόδο μιλήσατε για την ανάγκη «να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευθεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, με δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, που θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί; Φοβάστε εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή;
Απ. Επιθυμούμε να υπάρχει δημοκρατία και σταθερότητα στην γειτονική χώρα. Θέλουμε μια Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περιμένουμε να δοθεί ένα τέλος στις προκλήσεις και να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Εμείς μένουμε σταθεροί στην ανάγκη φιλικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων.
Ερ. Ο Τούρκος ηγέτης συνεχίζει τη ρητορική πολεμική του κατά της ΕΕ, μιλώντας ακόμη και για νέο δημοψήφισμα για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις. Ευρωπαίοι παράγοντες ζητούν να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία. Συμφωνείτε; Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Απ. Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, μετά τη συμφωνία και απόφαση της ΕΕ το 1999 στο Ελσίνκι. Οι δυο λαοί μόνο μέσα από τη συνεργασία θα κερδίσουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την τήρηση των συνθηκών και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.
Ερ. Ζούμε σ΄ένα ασταθές περιβάλλον διεθνώς, γεμάτο αβεβαιότητες. Βrexit και πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, διχασμένη Τουρκία, πολύχρονη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ένταση στην Κορέα. Πώς φαντάζεσθε τη θέση της Ελλάδας σ΄ αυτό το ρευστό διεθνές πεδίο;
Απ. Μέσα στην Ευρώπη, στον πυρήνα μιας κοινωνικής Ευρώπης. Κόντρα στις συντηρητικές λογικές των πολλών ταχυτήτων και της διαρκούς λιτότητας. Είναι η ώρα εμείς οι Σοσιαλιστές να σηκώσουμε τη σημαία για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, με μια δημοκρατική ατζέντα για την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση, την αναδιανομή σε μια ανταγωνιστική οικονομία υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει γρήγορα την κρίση και να περάσει σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. Κλειδί αποτελεί η εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, με βάση μια εθνική γραμμή και τη συνεννόηση για την υλοποίηση της. Δουλεύουμε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Ερ. Ας περάσουμε στην εσωτερική πολιτική συγκυρία, κυρία Γεννηματά. Μετά τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, στη Μάλτα, κλιμακώνετε την κριτική σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Φάνηκε καθαρά στην ομιλία σας στη Βουλή σχετικά με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Τι συγκεκριμένα καταλογίζετε στον πρωθυπουργό;
Απ. Καταστρέφει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον. Πέρα από τα μνημειώδη ψέματα, τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες τους, είναι ολοφάνερη η ανικανότητα τους, η απουσία σχεδίου και αποτελέσματος τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και για την ανάπτυξη. Έχουν οδηγήσει στη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των πολιτών της χώρας. Εξοντώνουν τη μεσαία τάξη και καταδικάζουν τους πιο αδύναμους στη φτώχεια. Η παραμονή τους στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα.
Ερ. Όπως δείχνουν τα πράγματα η κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον θα ψηφίσει τα μέτρα, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θα πάρει το πολιτικό κόστος για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Εκλογές δεν φαίνονται σύντομα. Πώς εκτιμάτε, λοιπόν, τις πολιτικές εξελίξεις; Τι θα γίνει; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι αντιπολίτευση θα ακολουθήσει;
Απ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η με κάθε θυσία παραμονή της στην εξουσία. Πιστεύουμε όμως ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών και η κοινωνική και πολιτική τους απομόνωση θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις. Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές. Μπορούμε όμως -και θα το κάνουμε- να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας τις επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές τους. Αλλά ταυτόχρονα προβάλλοντας την εναλλακτική, προοδευτική μας πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα». Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Αυτοί δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί.
Ερ. Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως «κάνουν περικοπές στις συντάξεις και μειώνουν το αφορολόγητο αναγκαστικά καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν σπατάλες και σκάνδαλα»;
Απ. Οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέρυσι τον Οκτώβριο, προστέθηκαν λόγω της καθυστέρησης και της ανεπάρκειας αυτής της κυβέρνησης μαζί με τα 86 δισ., τα capital controls, την υπερφορολόγηση και τόσα άλλα. Και στο παρελθόν έγιναν περικοπές, και πολλές φορές επί δικαίους και αδίκους, αλλά τότε ήταν αναγκαστικές προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας από τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων που μας είχε οδηγήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004-9. Περίοδο για την οποία ο κ. Τσίπρας έχει αμνησία και αφωνία. Όσον αφορά τη σκανδαλολογία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο. Κάθε μνημόνιο και μια εξεταστική, κάθε σκληρό μέτρο και σκανδαλολογία. Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ της διαφάνειας, της έρευνας και του καταλογισμού των ευθυνών, όπου υπάρχουν. Όμως η διαφάνεια και η αλήθεια δεν προσφέρονται για εμπόριο και διαπραγμάτευση. Ούτε η παράταξη μας για εκφοβισμούς και συμψηφισμούς, ας το καταλάβουν.
Ερ. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι επιλέγει την σκανδαλολογία, ιδίως για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σημίτη, κι όχι την περίοδο της ΝΔ 2004-2009. Είναι αυτός ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν επιθυμείτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο επιτίθενται με κάθε τρόπο στην παράταξή μας γιατί νοιώθουν την ανάσα μας. Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και δεν μπορεί να αμαυρωθεί από κανέναν. Είναι δε απύθμενο θράσος η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του grexit, να προσπαθεί να σπιλώσει τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Όσον αφορά τις συμμαχίες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πορεύεται με αυτόνομο λόγο και ρόλο. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Σ΄ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ, ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστές οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μας με τη ΝΔ, όπως και η πλήρης αντίθεση μας με τις πολιτικές, αλλά και τις καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της Εθνικής συνεννόησης και υλοποίησης εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη ο τόπος. Απευθυνόμαστε γι΄ αυτό ιδιαίτερα στους προοδευτικούς πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν.
Ερ. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ψηφοφόρους που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μετακινούνται σε μεγάλη κλίμακα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να μην διαμορφώνεται η δυναμική που θέλετε. Τι σχεδιάζετε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;
Απ. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει σταθερή ανοδική πορεία, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Δυναμώνουμε καθημερινά, αυτό είναι πλέον φανερό σε όλους. Υπηρετούμε με συνέπεια τη στρατηγική που ενώνει τους Έλληνες, που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, που οδηγεί με επιταχυντές στην ανάπτυξη και την απασχόληση και εξασφαλίζει προστασία για τους αδύναμους. Πρωταρχικός εθνικός στόχος είναι για μας να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Οι προτάσεις μας και η καθαρή μας στάση κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Όσοι αμφισβητούν αυτή τη δυναμική ας περιμένουν. Θα εκπλαγούν.
Ερ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά προς το Συνέδριό της, το καλοκαίρι. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του; Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες;
Απ. Το συνέδριο μας θα είναι μαζικό, ανοιχτό και Δημοκρατικό. Ένα συνέδριο της Κοινωνίας. Για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη. Δίνουμε και πάλι πίσω την Παράταξη στον λαό. Είναι η ώρα να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε. Είναι η ώρα να ακούσουμε τους εκπροσώπους των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου και να συνδιαμορφώσουμε την πρότασή μας. Είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης και ενότητας της παράταξης, ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον δρόμο που ανοίγουμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Ερ. Αρκετές δυνάμεις, όμως, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν συμμετέχουν. Τι έχετε να τους πείτε;
Απ. Το κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης αφορά όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης. Είναι ανοιχτό και χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ας μην παραβιάζουν λοιπόν κάποιοι ανοιχτές θύρες για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους να συμπορευτούν. Εμείς προχωράμε στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα, με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που την αποτελούν. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ερ. Εν κατακλείδι, η δική σας φιλοδοξία ποια είναι κυρία Γεννηματά;
Απ. Δική μου φιλοδοξία είναι να συμβάλλω με όση δύναμη διαθέτω στην ανασύνταξη της παράταξής. Στην ενότητα και στην ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα. Να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα οδηγήσει ξανά στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.