Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Φ. Γεννηματά: “Στρατηγικός σχεδιασμός με πιλοτικά αναπτυξιακά πλάνα”

  • Η Φώφη Γεννηματά στην έναρξη των ομιλιών του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • Ξεκαθαρίζουμε την ταυτότητά μας – Ορίζουμε τους στόχους μας – Διαμορφώνουμε την νέα πολιτική μας πρόταση
  • Στόχος ο εναλλακτικός δρόμος για την οριστική υπέρβαση της κρίσης με το “Σχέδιο Ελλάδα”
  • Όλες οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του eReportaz

Την εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες» τον Οκτώβριο του 2017 πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σε ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΔΗΣΥ την Παρασκευή.

“Πρόκειται για οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και στόχο ένα πραγματικά αναπτυξιακό αποκεντρωμένο μοντέλο”, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: “Στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή πλούτου, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί και η δίκαιη κατανομή του κόστους και των ωφελειών στο κοινωνικό σύνολο επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σήμερα, απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου και κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης”.

Η κ Γεννηματά είπε ότι «κεντρική φιλοσοφία του σχεδίου μας, στηρίζεται και σε προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και σε κίνητρα για ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Έτσι θα πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη και μπορούμε να πυροδοτήσουμε την αναπτυξιακή έκρηξη.
Στον ανοιχτό κόσμο που ζούμε οφείλουμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε μια νέα συμφωνία κοινωνίας – κράτους – αγοράς». Για να πετύχουμε τους στόχους μας, είπε,  θα χρειασθούν μεγάλες Ανατροπές στο Κράτος, την Δικαιοσύνη, το φορολογικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία, στο Πολιτικό μας σύστημα.

Δίνουμε προτεραιότητα σε 10 σημαντικές ανατροπές.

*Την ρήξη με την αναξιοκρατία και το κράτος των ημετέρων.
*Καμία πρόσληψη χωρίς το ΑΣΕΠ.
*Σύγχρονο αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης των Δημόσιων Υπαλλήλων.
*Επέκταση της Διαύγειας.
*Επιλογή Γενικών Γραμματέων και Διοικητών στο Δημόσιο με δημόσια προκήρυξη, διαφάνεια και 5ετή θητεία.
*Όλες οι συναλλαγές του πολίτη με το κράτος μέσω των ΚΕΠ.
*Την Ευρύτερη υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
*Την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην παραγωγή στα προηγούμενα προ της αύξησης ποσοστά τους.
*Τολμηρή πολιτική αποκέντρωσης, με μεταφορά των φόρων ακινήτων στους ΟΤΑ στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεών τους και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους στην κοινωνική πολιτική.
*Την ρήτρα Απασχόλησης σε κάθε Κυβερνητική δράση ή Νομοσχέδιο που αφορά τα θέματα ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
*Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε πολιτική και πράξη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης
*Την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και νέο σύστημα εισαγωγής με βάση το Εθνικό απολυτήριο.
*Αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ώστε να καταργηθεί η πρόωρη παραγραφή.
*Δικαιοσύνη πραγματικά Ανεξάρτητη: Με ριζική αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, ώστε να ενισχύεται η ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία.
*Δικαιοσύνη λειτουργική και σύγχρονη: Με ολοκλήρωση οπωσδήποτε των έργων του e-Justice.
*Την ρήξη με την διαπλοκή και το μαύρο χρήμα, διαφάνεια για τους πάντες και παντού.
*Εκλογικό σύστημα σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει.

Δριμεία κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η κ. Γεννηματά «έκλεισε» τη πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε ότι «πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Και συμπλήρωσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». «Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα, ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση» τόνισε.

Αιχμηρά βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά και θύμισε την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής. «Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της – η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, αναγκαία σήμερα είναι η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ». Η ίδια ανέπτυξε το «σχέδιο Ελλάδα», εκφράζοντας την φιλοδοξία να γίνει αυτό ο κορμός μιας «εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση» που μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης, μπορεί να την υλοποιήσει.

Αργότερα, το λόγο πήρε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος πρόταξε τη σημασία δημιουργίας καινούριου κομματικού σχηματισμού:

«Η συστηματική παραπληροφόρηση έχει δημιουργήσει στην πλειοψηφία της κοινωνίας την εντύπωση ότι π επάνοδος σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης δεν είναι μακριά, αλλά πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί»τόνισε στην αρχή και συνέχισε:

«Οι μέχρι τώρα ηγεσίες απέτυχαν! Η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης.

Δεύτερον, η υπόδειξη του Eurogroup  για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες στην εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης.  Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται.

Η χώρα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα μια ηγεσία που να είναι σε θέση να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, μια ηγεσία που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα για τον χειρισμό της κατάστασης» 
Για τη δράση της κεντροαριστεράς τόνισε:

«Υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή οργανωμένη δράση. Πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε να υπερβούμε την απορριπτική στάση μιας πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας παρουσιάζοντας περισσότερους πολέμαρχους, αντιμαχόμενους για το μέλλον της χώρας και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το 64% των αυτοτοποθετούμενων στο χώρο τη Κεντροαριστεράς θεωρεί σκόπιμο τη δημιουργία ενός κόμματος από νέους ηλικιακά και από νέα πρόσωπα στην πολιτική.

Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας».

 

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο:

Το eReportaz στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Φωτό)

Όλα όσα μας είπε νωρίτερα ο Θόδωρος Μαργαρίτης

Συνέδριο Δημοκρ. Συμπαράταξης – Θόδωρος Μαργαρίτης στο eReportaz: Δέσμευση του συνεδρίου η διαμόρφωση ενός ενιαίου κόμματος

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αποκλειστικά στο eReportaz και στον Ρενάτο Λέκκα:
Και η Εύη Χριστοφιλοπούλου στο eReportaz:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ