Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, της εστίασης, των επαγγελματιών και βιοτεχνών, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ανοίξουν οι δραστηριότητές τους.
Στη τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από το Κίνημα Αλλαγής μετείχαν επίσης οι Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτήs υπεύθυνος ΚΟ, Απόστολος Πόντας, γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης και Στέφανος Κομνηνός, γραμματέας Τομέα Μικρομεσαίων.
Μετά την τηλεδιάσκεψη η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις καθώς αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως πρόσχημα για την οριστική εξόντωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “με τα οριζόντια και ανεπαρκή μέτρα στήριξης” ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. “Πρόκειται μια ακόμη επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των ισχυρών, που εντείνει την οικονομική ασφυξία και την απειλή μαζικών “λουκέτων” και ανεργίας. Αλλάζει τη δομή της οικονομίας”, επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κ. Γεννηματά διατύπωσε εκ νέου τη πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, πολλά τεστ στον πληθυσμό και σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Χαρακτήρισε αποτυχημένο το πείραμα του click away που δεν πρέπει να επαναληφθεί στο εμπόριο, καθώς, όπως είπε, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
“Στις περιοχές με χαμηλότερο φορτίο, μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των ραντεβού με τους πελάτες, με τήρηση των μέτρων για μάσκες και χωρητικότητα. Η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί και στοχευμένα μέτρα στήριξης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους”, σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρότεινε:
– Ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ,για λιανεμπόριο-εστίαση, με το 70% να αποτελεί απευθείας ενίσχυση. Με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου.
– Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα των υποχρεώσεων των συνεπών κατά 30%.
– Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για 4-6 μήνες.
– Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες με ρήτρα απασχόλησης αμέσως μετά το άνοιγμα.
– Αναστολή των πλειστηριασμών και του πτωχευτικού νόμου για όλο το 2021.