Ένα πολυκατάστημα παροχών σε παράνομους μετανάστες, που ικανοποιούσε κάθε ανάγκη, είχε στήσει εδώ και πολλούς μήνες μια εγκληματική οργάνωση, στη δράση της οποίας έβαλαν τέλος οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Διέθεταν 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
Ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης οι «πελάτες» πλήρωναν από 600 έως 10.000 ευρώ το άτομο!
Η «Μ» παρουσιάζει μέρος της δικογραφίας που ξεπερνά τις 1000 σελίδες!
Όσο μεγάλη και αν ήταν η επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, στην οποία συμμετείχαν 200 αστυνομικοί, μπροστά στα κέρδη των σύγχρονων δουλεμπόρων έμοιαζε «σταγόνα στον ωκεανό». Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών, «το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ», ενώ ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης οι «πελάτες» πλήρωναν από 600 έως 10.000 ευρώ κατ’ άτομο!
Ζάλη
Οι αριθμοί της επιχείρησης προκαλούν… ζάλη. Από τα τέλη Ιουλίου του 2022 έγιναν συνολικά 35 άρσεις τηλεφωνικών συνδέσεων, με τις καθημερινές συνομιλίες των εμπλεκομένων να εμπεριέχονται σε 92 ψηφιακούς δίσκους. Το κύκλωμα κατηγορείται ότι κατάρτισε πάνω από 8.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και νομιμοποιητικά έγγραφα. Παρείχε κατάλυμα σε 550 παράνομους αλλοδαπούς. Εντοπίστηκαν πέντε πλήρη εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων και 12 διαμερίσματα όπου έμεναν οι υπό αναχώρηση αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκε πλήρως το δίκτυο «hawala», μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση των χρημάτων της οργάνωσης, αποτελούμενο από 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το διήμερο των συνολικά 102 εφόδων σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες στην Αθήνα, την Καλλιθέα, στον Πειραιά, στα Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, που έγιναν παρουσία 12 δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν περισσότεροι από 80 αλλοδαποί οι οποίοι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη χώρα μας – σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» εξασφάλισε και παρουσιάζει ένα μικρό μονό μέρος από την ογκωδέστατη δικογραφία, το διαβιβαστικό έγγραφο της οποίας ξεπερνά τις χίλιες σελίδες! Μέσα από τους διαλόγους φαίνεται καθαρά η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, πώς και με ποιους τρόπους έφερναν παράνομα στη χώρα μας αλλοδαπούς, ποια μονοπάτια ακολουθούσαν, πώς εξασφάλιζαν τα απαραίτητα έγγραφα για τους «πελάτες», τα σημεία όπου διέμεναν αλλά και τα βασανιστήρια που έκαναν σε ανθρώπους που είχαν πληρώσει χιλιάδες ευρώ μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
ΤΟ… ΣΙΓΟΥΡΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ
Το μεγαλύτερο κέρδος του κυκλώματος ήταν όταν οι πελάτες του έφταναν στον προορισμό τους και γι’ αυτό μάλιστα φρόντιζαν να το διαφημίζουν. Ωστόσο, προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους.
Μέλος κυκλώματος: Κοίτα να δεις, έχω φτιάξει ένα δρομολόγιο. Είναι ασφαλής τρόπος, με κανένα ρίσκο. Αυτή η μεταφορά είναι πάνω στα χέρια μου, κατάλαβες; Από Ντάκα (Μπανγκλαντές) θα ανέβουν και θα κατέβουν στην Αθήνα, είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
Άγνωστος: Από Ντάκα να έρθουν εδώ. Αυτό εννοείς; Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους αν θέλουν να φέρουν κάποιον συγγενή εδώ.
Μ. κ.: Ναι ναι, έτσι.
Άγν.: Άμα είναι έτσι, θα βρω πολλούς ανθρώπους.
Μ. κ.: Θα πεις στα παιδιά ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ και αν φοβούνται να δώσουν λεφτά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας τα αφήσουν σε κάποιο μαγαζί.
Άγν.: Ναι θα τα αφήσουν σε κάποιο εγγυητή
Μ. κ.: Όταν θα έρθουν τα παιδιά εδώ, η Αστυνομία θα τα πιάσει στο αεροδρόμιο και θα μείνουν στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου και θα κάνουν εκεί τα χαρτιά για το αίτημα ασύλου και θα πάρουν το άσυλο και θα βγουν έξω.
Άγν.»: Με αυτή την κάρτα μπορούν τα παιδιά να φύγουν σε άλλη χώρα;
Μ. κ.: Όχι, όχι, με αυτή την κάρτα μόνο Ελλάδα
Άγν.: Ωραία. Αφού είναι για εδώ, μπορώ να βρω άτομα. Μπορείς να φέρεις και γυναίκες;
Μ. κ.: Ναι, μπορούν, αλλά μόνες τους.
ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ
Στον… απροσπέλαστο Έβρο τα κυκλώματα είχαν χαρτογραφήσει τα σημεία όπου ήταν αστυνομικοί αλλά και τις ώρες που ήταν… χαλαροί. Γι’ αυτό επέλεγαν να περάσουν συγκεκριμένες ώρες.
Μ. κ.: Έχω φτάσει από τις 10 η ώρα. Στον δρόμο είχα λίγο ταλαιπωρία. Για να περάσω περίμενα 3 ώρες. Τελικά πέρασα και μπήκα μέσα Ελλάδα, αλλά από μεγάλο δρόμο δεν έχω περάσει.
Μ. κ.: Είπαν περίπου μισή ώρα, εγώ ο ίδιος μίλησα μαζί με τον οδηγό.
Μ. κ.: Έλα ακούς; Ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στον δρόμο τα παιδιά, μου είπε δεν μπορεί να φορτώσει. Φέραμε 25 άτομα, τι θα κάνουμε τώρα. Είναι πολύ μ…α αυτό.
Μ. κ.: Εγώ είπα όταν θα έρθεις αύριο, γύρω στη 1-1.30 ώρα να φορτώσεις τα παιδιά. Μέχρι τη μία κάθεται η Αστυνομία, μετά φεύγουν. Από 1.30 έως 2 οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι χαλαροί.
Μ. κ.: Ωραία, πήγαινε σιγά σιγά πίσω, να φτάσεις πίσω, αλλά πρόσεχε μη μείνουν σημάδια στον δρόμο από τα παπούτσια σας και αύριο θα φύγουμε.
«ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ»
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περνούσαν από τα σύνορα της χώρας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν ήταν οι καλύτερες, ενώ η ζέστη ήταν ένα από τα εμπόδια που συναντούσαν.
Μ. κ.: Εσείς πώς είσαστε;
Άγν.: Πώς να είμαστε, καλά, μες στον ήλιο περπατάμε και ταλαιπωρούμαστε.
Μ. κ.: Πού είσαστε; Είστε στο δωμάτιο των φιλοξενούμενων;
Άγν.: Όχι, είμαστε στα σύνορα, περπατάμε ακόμα. Περπατάω πολλή ώρα και δεν αντέχω άλλο να περπατάω.
Μ. κ.: Περάσατε τα σύνορα; Ή θα σας περάσουν το απόγευμα;
Άγν.: Όχι, τώρα θα μας περάσουν.
Μ. κ.: Πόσα άτομα είσαστε;
Άγν.: Είμαστε 28 ή 29 παιδιά.
Μ. κ.: Οι δικοί μου 5 είστε όλοι μαζί; Και χθες που έφυγε ο ένας.
Άγν.: Ναι, είμαστε μαζί.
Μ. κ.: Να είσαστε μαζί όταν θα πάτε μέσα στο σπίτι των φιλοξενούμενων το απόγευμα.
Άγν.: Θα μας αργήσει λιγάκι, γιατί όλοι δεν μπορούμε να περπατήσουμε τόσο.
Μ. κ.: Μόλις έρθει το απόγευμα θα σας πάει σπίτι. Πριν λίγο μίλησε μαζί μου και μου είπε.
Άγν.: Τελείωσε το νερό από όλους μας. Κανείς δεν έχει νερό και όλοι διψάμε.
Μ. κ.: Αφού περπατήσετε λίγο ακόμα, θα βρεις νερό. Κατάλαβες;
Άγν.: Μας βγαίνει η ψυχή. Κάνει πολλή ζέστη.
Μ. κ.: Πάλι καλά που περπατήσατε λίγο.
Άγν.: Εμείς περπατάμε πολλή ώρα.
Μ. κ.: Κοίτα να δεις, απόγευμα θα έχει αστυνομικούς. Απόγευμα δεν μπορείς να περάσεις. Για αυτό θα σας περάσουν τώρα. Εντάξει; Κατάλαβες; Σε λίγο θα πάτε στο δωμάτιο των φιλοξενούμενων και, όταν πας εκεί, να μου στείλεις ένα μήνυμα και να μου γράψεις αν είστε και οι πέντε εκεί. Οκ;
Άγν.: Οκ, εντάξει αδελφέ.
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Με τη μέθοδο «look a like», δηλαδή ένα πρόσωπο που είχαν φροντίσει να μοιάζει με τη φωτογραφία στο διαβατήριο, έφευγαν από τη χώρα μας μέσω αεροδρομίων. Έπρεπε όμως να περάσουν απαρατήρητοι.
Μ. κ.: Περίπου μία ώρα θα κάτσεις και όταν σε τσεκάρει θα πας εκεί και στο χέρι κράτα διαβατήριο, κάρτα και boarding cart.
Άγν.: Οκ, εντάξει.
Μ. κ.: Τώρα προχώρα μέχρι την πόρτα της Schengen, πίνε με το μπουκάλι να δείξεις ότι είσαι βόλτα και φάε και κανένα μπισκότο.
Άγν.: Εντάξει, στην πύλη δεν θα τσεκάρουν τα διαβατήριο και την κάρτα.
Μ. κ.: Όταν πας στην πόρτα μπορεί να σε τσεκάρει, μπορεί και να μην τσεκάρει, εσύ δεν θα πας κατευθείαν στην πύλη. Έχει ένα δωμάτιο που κάθονται άνθρωποι. γράφει Α3, θα πας μέσα και θα κάτσεις εκεί.
Άγν.: Ναι.
ΤΟ… ΕΝΟΙΚΙΟ
Στα σπίτια τα οποία είχε εξασφαλίσει η σπείρα για τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ενοίκιο. Συνήθως μικρό ,αλλά κάποιες φορές τους έκαναν και… αύξηση, λες και μπορούσαν να εξασφαλίσουν με κάποιον τρόπο ένα εισόδημα. Στους αστυνομικούς, ένας από τους μετανάστες φέρεται να είπε όταν τον βρήκαν: «Όταν φτάσαμε Αθήνα, με πήγαν στο σπίτι που ήρθατε όπου και έμεινα για τρεις μήνες, στην αρχή χωρίς να πληρώνω. Μετά πλήρωνα πέντε ευρώ την ημέρα σε ένα άτομο που τον έλεγαν Μ…άρ, περίπου 40 χρόνων. Όταν ήρθα στην Αθήνα, στην αρχή έμεινα σε άλλο σπίτι και μετά πήγα να μείνω εκεί που με βρήκατε. Στο σπίτι στην οδό Μαιζώνος πληρώνουμε όλοι όσοι μένουμε εκεί 50 ευρώ ανά δέκα μέρες σε έναν άνδρα που τον λένε Μ…άρ. Τον Μ…άρ τον πληρώνουμε στο χέρι, έρχεται κάπου κάπου στο σπίτι για να πληρωθεί…
«ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ»
Όπως αποκάλυψε η έρευνα των Αρχών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπροστά στο κέρδος μπορούσαν να κάνουν τα πάντα ως «διευκολύνσεις». Ακόμα και να δώσουν τα απαραίτητα έγγραφα σε κάποιον που έμενε σε camp μεταναστών.
Άγν.: Έχω ένα παιδί στο κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα. Μπορείς να βοηθήσεις να το βγάλουμε έξω;
Μ. κ.: Έχει διαβατήριο;
Άγν.: Όχι, δεν έχει διαβατήριο.
Μ. κ.: Χωρίς διαβατήριο δεν μπορούμε.
Άγν.: Κοίτα να δεις, έχω ένα διαβατήριο εγώ. Είναι online, είναι όμως από άλλον και έχω φτιάξει από τον άνθρωπό σου και βάλαμε δικό του όνομα και δικιά του φωτογραφία. Με αυτό μπορείς;
Μ. κ.: Άμα το έφτιαξε ο γνωστός μου, τότε γίνεται, θα είναι καλό και μπορούμε.
Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥ
Οι απείθαρχοι και μη συνεργάσιμοι μετανάστες είχαν και συνέπειες, ενώ πολλές φορές γινόταν και για παραδειγματισμό. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ δύο μελών του κυκλώματος.
Μ. κ.: Εσύ προσπάθησε να κάνεις κάνα κόλπο στη μεταφορά. ώστε να ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος και να μην μπορεί να φύγει. Αν έχεις τον τρόπο να κάνεις κάτι. θα σε πληρώσω έξτρα λεφτά.
Μ. κ.: Ναι, θα τον κάνω να τριγυρνάει μες στα σύνορα και να μην πάει.
Μ. κ.: Ναι κάντον να τριγυρνάει στα σύνορα και να μην μπορεί να φύγει. Να ταλαιπωρηθεί.
ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ…
Πάνω απ’ όλα όμως τα μέλη του κυκλώματος ήθελαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους και η καλύτερη διαφήμιση ήταν από στόμα σε στόμα.
Μ. κ.: Κοίτα να δεις, εγώ κάνω δικιά μου μεταφορά. Κατάλαβες; Εγώ με άλλους μεταφορείς μεταξύ τους δεν κάνω δρομολόγιο. Γιατί, να σου πω να καταλάβεις. Εγώ θέλω να κουράζομαι εγώ, αλλά να έχω καθαρό όνομα. Αν χαλάσει το όνομά μου μία φορά, τότε οι άνθρωποι θα με διώξουν δεν θα έρχονται κοντά μου. Εγώ θέλω στην πιάτσα να έχω καθαρό όνομα. Όπως με σέβονται έτσι να έχουν πάντα σεβασμό στο όνομά μου. Δόξα τω Θεώ να είμαι καθαρός πάντα. Κατάλαβες;
Άγν.: Ναι, έτσι είναι.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί