Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται το eREPORTAZ, όπως και πολλές άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, έπεσε θύμα παραπληροφόρησης στην υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Svetlana Ivanova στην Σαντορίνη καθώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για αυτό και σπεύδουμε σε άμεση ενημέρωση των αναγνωστών μας μόλις κοινοποιήθηκε το γεγονός αυτό και διορθώνουμε απευθείας το δημοσιευμένο άρθρο.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Ellinika Ηoaxes τελικώς δεν ισχύει αυτό το οποίο είχε δημοσιευτεί σε πάρα πολλά μέσα ότι “Η Svetlana Ivanova που τράβηξε τις φωτογραφίες από το κομοδίνο του Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργού της Βουλγαρίας βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη έχοντας το λαιμό της σπασμένο.”
Όπως αναφέρουν τα Ellinika Ηoaxes Ellinika Ηoaxes από την έρευνα που έκαναν παρότι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το δωμάτιο του Μπορίσοφ αποτελεί αληθινό σκάνδαλο, δεν έχει διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα. Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, ουδέποτε σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό στη Σαντορίνη.
Η “είδηση” ξεκίνησε από τη βουλγαρική ιστοσελίδα “istinskitenovini” δηλαδή “τα αληθινά νέα”. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύθηκε την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2020 η Svetlana Ivanova από την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας φωτογράφισε το κομοδίνο του πρωθυπουργού Μπορίσοφ το οποίο ήταν γεμάτο με τραπεζογραμμάτια των 500ων ευρώ. Στις 20 Ιουλίου του 2020, η Svetlana βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, την είδηση εντοπίσαμε επίσης στην ιστοσελίδα “vecer” της Βόρειας Μακεδονίας. Η εν λόγω ιστοσελίδα αντέγραψε το δημοσίευμα της βουλγαρικής istinskitenovini χρησιμοποιώντας ακόμη την ίδια φωτογραφία που δήθεν απεικονίζει την Svetlana Ivanova.
Στην Ελλάδα, η είδηση κατέφθασε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 και μεταδόθηκε εκ πρώτης από το ελληνικό ιστολόγιο “echedoros-a.gr“. Κατόπιν ανακοινοποιήθηκε σε πολλές ειδησεογραφικές σελίδες ενώ έως σήμερα συνεχίζει να αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς.
Τι ισχύει;
Το σκάνδαλο των φωτογραφιών του Μπόικο Μπορίσοφ δεν είναι νέο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η βουλγαρική ιστοσελίδα e-vestnik, δημοσίευσε ενδελεχή έρευνα για φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, μερικές από τις φωτογραφίες χρονολογούνται από το 2017 έως το 2019. Εντούτοις, ουδέποτε διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα για το “σκάνδαλο των φωτογραφιών”. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως η σελίδα tribune.bg χαρακτηρίζει την istinskitenovini, η οποία ξεκίνησε την είδηση, ως “ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων” σε δημοσίευμά της που καταρρίπτει, επίσης, τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Βέβαια, η αξιοπιστία της εν λόγω σελίδας αμφισβητείται επίσης από το Βουλγαρικό παρατηρητήριο “Медийно Око” καθότι στο παρελθόν δημοσιεύσει άρθρα με αναληθείς και μη διασταυρωμένες πληροφορίες.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί νεκρής κοπέλας με σπασμένο λαιμό στη Σαντορίνη, ενημερωθήκαμε από το γραφείο τύπου Νοτίου Αιγαίου της Αστυνομίας, ότι δεν έχει βρεθεί κοπέλα νεκρή. Ούτε Βουλγάρα ή άλλη εθνικότητα, ούτε με σπασμένο λαιμό, χέρι ή πόδι.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία, συνάγουμε το συμπέρασμα πως παρότι το “σκάνδαλο” της δημοσίευσης φωτογραφιών από το κομοδίνο του Μπορίσοφ είναι αληθινό, ο ισχυρισμός ότι η Svetlana Ivanova τράβηξε τις φωτογραφίες από το κομοδίνο του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας βρέθηκε νεκρή στη Σαντορίνη, είναι ένα ακόμη fake news.