«Η μόνη “παρενέργεια” που ανέφεραν φίλοι μου γιατροί που εμβολιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα παρατεταμένο αίσθημα αισιοδοξίας», λέει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, στα social media, περιγράφοντας με χιούμορ και αυθορμητισμό πώς νιώθουν όσοι έκαναν ήδη το covid εμβόλιο.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Προβληματισμένοι οι ειδικοί και για το πότε θα επιτευχθεί η συλλογική ανοσία του πληθυσμού
Κι ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί εντός των συνόρων περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ασύμμετρα πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η επόμενη κομβική ημερομηνία στην επιχείρηση «Ελευθερία» είναι η αυριανή.
Γιατί αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 40 ακόμα νοσοκομεία της επικράτειας και κλειστές δομές (γηροκομεία) όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι. Επίσης, αύριο είναι η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και των ιδιωτών γιατρών.
Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Πάνος Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, χαρακτήρισε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε «καμπή», λέγοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία με τον εμβολιασμό του 70% του ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να έχουμε το νου μας. «Μέχρι το Πάσχα πιστεύω ότι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς που κινδυνεύουν περισσότερο να μπουν σε ΜΕΘ αν νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους, οπότε θα μπορέσει να αποσυμφορηθεί η πίεση στο ΕΣΥ. Είναι διαφορετικό να έχεις κατειλημμένες 500 κλίνες στις ΜΕΘ, άλλο να έχεις 50. Μετά προς το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα πιάσουμε τη συλλογική ανοσία και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», λέει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος.
«Δεν έχει σημασία αν θα πιάσουμε τον στόχο του 70% στους covid εμβολιασμούς τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο γιατί το καλοκαίρι ο κορωνοϊός μας… χαρίζεται. Το φθινόπωρο, όμως, θα πρέπει να είμαστε οχυρωμένοι», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος. Και προσθέτει: «Τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίζονται δεν μας προβληματίζουν γιατί το εμβόλιο προκαλεί την παραγωγή πολλών διαφορετικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν διαφορετικές πρωτεΐνες στην περιοχή της ακίδας του κορωνοϊού. Ακόμα κι αν τα μεταλλαγμένα στελέχη αποδειχθούν πιο μολυσματικά, θα χρειαστεί να αυξήσουμε το ποσοστό του κόσμου που θα πρέπει να εμβολιαστεί». Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και πως οι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν μπορεί ακόμα και να κολλήσουν κορωνοϊό, να νοσήσουν ήπια οι ίδιοι ή να τον μεταδώσουν σε άλλους.
Κι ενώ ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί και με το mRNA εμβόλιο της εταιρείας Moderna, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να εμβολιάζεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η Μεγάλη Βρετανία επιστρατεύει στη μάχη κατά της πανδημίας δεύτερο «όπλο», το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και καθίσταται η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει το εμβόλιο αυτό.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, το εμβόλιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, όπως το ότι συντηρείται σε απλή ψύξη και όχι σε βαθιά κατάψυξη στους -70o C, ενώ επίσης είναι πολύ φθηνό, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τη δωρεά εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θοδωρή Βασιλακόπουλο, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca θα έρθουν σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να εμβολιαστούν.
Αναφορικά με το πότε προσφέρουν προστασία τα εμβόλια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου επισημαίνει πως: «Με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/Biontech η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 50%, ενώ για να αποκτήσουμε πλήρη προστασία χρειάζεται να παρέλθει μια εβδομάδα από τη δεύτερη δόση. Για τους ανθρώπους που ήδη νόσησαν με τη λοίμωξη Covid-19, θα μπορούν να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη διάγνωση της θετικότητας, αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα για την εκστρατεία. Προηγούνται οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, ώστε να αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας, από την πολύμηνη πίεση που υφίσταται στις εντατικές.
Στην ερώτηση του «ενός εκατομμύριου ευρώ», πόσο κρατά η «προστασία» του εμβολίου, μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «New England Journal of Medicine» φανερώνει πως η ανοσία από τα αντισώματα (η λεγόμενη χημική ανοσία) διαρκεί έως τέσσερις μήνες με της Moderna και έως έξι μήνες με της Pfizer/BionTech. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απαντά: «Είναι πιθανό το εμβόλιο του κορωνοϊού να συμπεριφέρεται σαν το εμβόλιο της γρίπης (που χαρίζει προστασία για έως έξι μήνες), οπότε να χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός. Το ζήτημα θα κριθεί από την κυτταρική ανοσία (χάρη στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων), κι όχι μόνο από το πόσο παραμένουν υψηλοί οι τίτλοι αντισωμάτων. Οι μελέτες εξελίσσονται και απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει ακόμα».
Απάντηση δεν υπάρχει ούτε στο έτερο ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο covid εμβόλιο», με τον καθηγητή Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας Θοδωρή Βασιλακόπουλο να επισημαίνει: «Συγκριτικές μελέτες δεν έχουν γίνει με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν και το ερώτημα αυτό αφορά τα έτη 2022 και 2023. Τότε, και αφού θα έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημία, θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με αυτές τις λεπτομέρειες!»
Τι είπαν οι ήρωες της πρώτης γραμμής μετά τον εμβολιασμό τους
Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, Διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία»:
«Εμβολιάστηκα από τους πρώτους και το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’ εξακολουθεί να εμβολιάζεται με ενθουσιασμό. Νιώθουμε χαρά, ανακούφιση, αισιοδοξία και κανείς μας δεν έχει παρουσιάσει καμιά παρενέργεια. Έχω συνηθίσει να εμβολιάζομαι για τη γρίπη, λόγω της δουλειάς μου, στο νοσοκομείο κάθε χρόνο. Ένιωσα μόνο ένα τσίμπημα και μετά διαπίστωσα μία ερυθρότητα και μία μικρή σκληρότητα στην περιοχή όπου έγινε η ένεση λίγο λιγότερο από αυτό που μου συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Προτρέπω όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Τώρα, πέραν του εμβολιασμού, προβληματίζομαι γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουν οπωσδήποτε μετά το πέρας των γιορτών. Οι υπερβολικές απαγορεύσεις κουράζουν κι οδηγούν συνήθως στο αντίθετο αποτέλεσμα».
Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν»:
«Αν φοβάμαι; Όχι βέβαια! Κάθε χρόνο εμβολιάζομαι με το εμβόλιο της γρίπης και δεν θυμάμαι πόσα χρόνια το κάνω συνεχόμενα». Έχω επίσης κάνει εμβόλια για τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα κι άλλα πολλά…. Δεν έχω κάνει ακόμη εμβόλιο για τον ιό Ebola», λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας, χτυπώντας ξύλο στο μπράτσο της καρέκλας που κάθεται. Και συνεχίζει μετά την ένεση: «Αυτό ήταν, ούτε που το κατάλαβα. Ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε πολύ καιρό. Κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το εμβόλιο περιμένουμε αυτό να σταματήσει. Για το covid εμβόλιο ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια. Προσοχή όμως, δεν ήρθε το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά. Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί…».
Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, νοσοκομείο «Αττικόν», πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας:
«Δεν πήγα να εμβολιαστώ έτσι χωρίς να το σκεφτώ, πρώτα διάβασα, μελέτησα, είδα τις έρευνες, τα αποτελέσματα. Ο εμβολιασμός δεν μου προκάλεσε καμία παρενέργεια και μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια νιώθω ανακούφιση πως μπήκαμε σε ένα δρόμο, ο οποίος οδηγεί στην έξοδο από την υγειονομική κρίση. Από την άλλη, νιώθω αγωνία για την ανταπόκριση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Θα κάνουμε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι σαν Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για να ανακοινώσουμε τις σχετικές οδηγίες. Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί με τους πανηγυρισμούς, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και πως πρέπει ο καθένας να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και να μάθει πότε πρέπει να εμβολιστεί».
Ευαγγελία Καταξάκη, ρευματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας:
«Την περασμένη Κυριακή πρώτη ημέρα εμβολιασμών στα νοσοκομεία αναφοράς μεταξύ των οποίων και το Θριάσιο, από νωρίς, ήταν στη θέση της όλη η ομάδα για τον εμβολιασμό, μέλος της οποίας ήμουν και εγώ. Ηταν μια μέρα γιορτής. Εδώ και 10 μήνες βρισκόμαστε σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες με περιορισμό της ελευθερίας μας, ήρθε λοιπόν ο καιρός να ελευθερωθούμε να ζήσουμε ξανά χωρίς αγωνίες, να αγκαλιάσουμε ξανά τους ανθρώπους μας.
Ήμουν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν. Ήθελα να το κάνω, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φόρα, θεώρησα ότι ήταν ευθύνη μου. Ως γιατρός αισθάνθηκα ότι είναι χρέος μου, όχι μόνο για να προστατευθώ εγώ αλλά και για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους ασθενείς μου. Κατανοώ την αγωνία του κόσμου, είναι δικαιολογημένη, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης».
Πάνος Χαλβατζιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, νοσοκομείο «Αττικόν»:
«Εμβολιάστηκα στην αρχή της εβδομάδας και νιώθω μια χαρά. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, το έθιμο και η ανθρώπινη φύση προστάζει να ευχόμαστε μια ευτυχισμένη νέα χρονιά. Το 2021, όμως, είναι από μόνο του μια ευχή στην ανθρωπότητα με το εμβόλιο που ήλθε να μας απελευθερώσει από μια γκρίζα πραγματικότητα. Είναι επίσης μια ευχή, γιατί απέδειξε ότι η ανθρωπότητα μπορεί και συνεργάζεται ξεπερνώντας σύνορα και πολιτικές. Για πρώτη, ίσως, φορά Ακαδημαϊκά Ινστιτούτα, Ερευνητικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις μπορούν να ενορχηστρώσουν τις προσπάθειες τους για το καλό της ανθρωπότητας. Σε μας μένει να κάνουμε το 2021 ακόμα καλύτερο για τις νέες γενιές και για το αύριο που θα τους παραδώσουμε. Θα πρέπει με τον εμβολιασμό να αφήσουμε τα σημάδια του χθες πίσω μας και να κυνηγήσουμε το αύριο. Ναι στο εμβόλιο, λοιπόν, ναι στην ελπίδα».
Ζωή Ράπτη υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για την ψυχική υγεία:
«Εμβολιάστηκα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών κι ένιωσα ένα μικρό τσιμπηματάκι στο μπράτσο και μετά καμία άλλη ενόχληση. Σας προτρέπω όλους να δηλώσετε συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλοι μαζί την πανδημία. Θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, θα αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα διασκεδάσουμε με τους φίλους μας κι επιτέλους θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Στα 427 τα νέα κρούσματα – 407 οι διασωληνωμένοι, 54 θάνατοι
Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στη χώρα μας – Ο προβληματισμός των ειδικών