Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Φάκελος «Ροδόπη»: Ο ρόλος του τουρκικού Προξενείου και τα κέντρα ελέγχου της Τουρκίας!

Συνταράσσουν όλη τη χώρα οι αποκαλύψεις για το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στη Ροδόπη και η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» σήμερα φέρνει στο φως της δημοσιότητας θέματα που δεν έχουν γραφτεί στον ελληνικό Τύπο, γιατί πολλοί, ακόμα και τα πολιτικά κόμματα, φοβούνται να ασχοληθούν με αυτό το μείζον θέμα που πρωτίστως αφορά τα εθνικά θέματα!

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Συνταρακτικές αποκαλύψεις της «Μ» για τη μειονότητα και το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πώς με κατευθυνόμενη ψήφο, πριμοδοτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Διότι δεν είναι μικρό πράγμα να ακούγονται δημοσίως κατηγορίες για εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, πριμοδοτώντας συγκεκριμένο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτές οι καταγγελίες να γίνονται από πρόσωπα που είναι στο κόμμα!

Το χρονικό των καταγγελιών

«Δεν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επί της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ροδόπης, αλλά το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής επί των κατοίκων του συγκεκριμένου νομού. Με μια συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο πριμοδοτήθηκε ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος πλειοψήφησε, με σημαντική διαφορά, του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης και πρώην αναπληρωτής συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α΄ Κομοτηνής. Αποχώρησε από το κόμμα τον περασμένο Ιανουάριο, επικαλούμενος προβλήματα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε φίλος και ψηφοφόρος όσο «στο τιμόνι» βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Κομοτηνής, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωστό στέλεχος του κόμματος στη Ροδόπη, η οποία είχε αναφέρει: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μία φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Ροδόπη

Η παρέμβαση

Το ερώτημα είναι, όμως, υπάρχει πράγματι παρέμβαση; Υπάρχει. Αλλά εμείς στην «ΜΠΑΜ» δεν το λέμε απλά και αόριστα, αλλά με… ονόματα και διευθύνσεις. Στη Ροδόπη υπάρχουν δύο κέντρα που επηρεάζουν τη μειονότητα. Το ένα είναι το προξενείο και το άλλο είναι ο ψηφισμένος από τη μειονότητα μουφτής, τον οποίο η ελληνική πολιτεία δεν τον αναγνωρίζει και γι’ αυτό τον αποκαλούμε «ψευδομουφτή».

Στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι πολίτες έχουν παράπονα. Θεωρούν ότι είναι αποκλεισμένοι, δηλαδή δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες για να σταδιοδρομήσουν στην ελληνική κοινωνία, και τα παράπονά τους φτάνουν μέχρι τις κλήσεις της Αστυνομίας, ότι δηλαδή οι αστυνομικοί κόβουν κλήσεις για ψύλλου πήδημα στους μουσουλμάνους και δεν κάνουν το ίδιο στους ορθόδοξους χριστιανούς πολίτες. Για όλα τα παράπονά τους τρέχουν στο προξενείο και στον ψευδομουφτή, που με χαρά τους αγκαλιάζουν.

Όμως, για τη χάραξη της στρατηγικής, το ποιος υποψήφιος μουσουλμάνος θα στηριχθεί, πώς θα εμπλακούν το προξενείο και ο ψευδομουφτής σε διάφορα θέματα της κοινωνίας των μουσουλμάνων, δεν αποφασίζει το προξενείο. Οι πολιτικές χαράσσονται στην Τουρκία!

ΡοδόπηΡοδόπη

Τα πρόσωπα –κλειδιά που κινούν τα «νήματα»!

Η «ΜΠΑΜ» αποκαλύπτει σήμερα όλα τα ονόματα που κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις. Πρόκειται για Τούρκους πολίτες που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη και γεννήθηκαν ή πήγαν μικροί στην Τουρκία, έκαναν καλές σπουδές και σταδιοδρομούν. Ας δούμε τα ονόματα:

ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Έχει διατελέσει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Προύσα, πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν. Κατάγεται από τα Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης, γεννημένος το 1972 στα Δειλινά του Δήμου Αρριανών, και σπούδασε σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Δραστηριοποιήθηκε σε σύλλογο Δυτικοθρακιωτών της Προύσας. Ως μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του AKP σε εκδήλωση του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, για τον νόμο των 240 ιμάμηδων, που είχε ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είχε πει: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο με αυτή την απόφαση κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Συνθήκης της Λωζάννης έβγαλε ένα νόμο ενάντια στην τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης και επενέβη στη θρησκευτική ελευθερία της κοινότητας αυτής».
Ως αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ο Χακάν Τσαβούσογλου είχε επισκεφθεί τη Ροδόπη τον Νοέμβριο του 2017 και έλεγε πως η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα με το μέρος της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ενώ ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης με χαρά έβγαζε φωτογραφίες μαζί του.

Ροδόπη

ΜΕΧΜΕΤ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ

Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας το 2013 και επισκεπτόμενος τη Ροδόπη έλεγε ότι η «Θράκη είναι το κομμένο χέρι της Τουρκίας». Γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε γιατρός και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Δεν έχει πια την ίδια δύναμη όπως είχε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν ως βουλευτής Αδριανούπολης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, στο γεύμα ιφτάρ που είχε παραθέσει σε μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης που διαμένουν στην Τουρκία, είχε τάξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής! Είχε δηλώσει μάλιστα ότι «θα προβώ σε ενέργειες, έτσι ώστε οι ομογενείς μας που ζουν στη Δυτική Θράκη να έχουν τη δυνατότητα με την κατάθεση ενός χρηματικού ποσού που θα ορισθεί στην πορεία, στο κατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ στην Κομοτηνή, να επωφελούνται από τις παροχές των τουρκικών ασφαλιστικών ταμείων»! Βέβαια, ούτε η ίδια η οικονομία της Τουρκίας έχει την ίδια δύναμη, όπως πριν από δέκα χρόνια…

Ροδόπη

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΝΤΟΥΝΤΑΡ

Είναι ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί στην Προύσα. Γεννήθηκε το 1965 στη Δροσιά Αρριανών, τελείωσε το δημοτικό στην Ελλάδα, ενώ το γυμνάσιο και το λύκειο στην Τουρκία. Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και εργάστηκε ως ελεύθερος δικηγόρος. Υπήρξε μέλος και τρεις φορές πρόεδρος στο παράρτημα Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης. Εξελέγη βουλευτής Προύσας στις γενικές εκλογές που έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 2002. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στο Οσμανγκαζί του νομού Προύσας στις 29 Μαρτίου 2009. Εξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος στις τοπικές εκλογές που έγιναν τον Μάρτιο του 2014 και τον Απρίλιο του 2019 ο Μουσταφά Nτουντάρ εξελέγη δήμαρχος για τρίτη φορά. Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και γνωρίζει αγγλικά και ελληνικά. Κατά καιρούς προκαλεί μιλώντας για «συνεχιζόμενα βάσανα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι «με τις δράσεις θέλει να συμβάλει ακόμη περισσότερο για την προστασία κάποιων τουρκο-μουσουλμανικών μνημείων στη Δυτική Θράκη, αλλά η Ελλάδα ενοχλείται από αυτό».
Θεωρείται ο πιο ικανός όλων των προερχόμενων από τη Δυτική Θράκη αστέρων της πολιτικής στην Τουρκία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι προχώρησε στην αδελφοποίηση των Δήμων Αρριανών και Οσμανγκαζί, με προφανή στόχο ο πολιτισμός να αποτελέσει ακόμη ένα μέσο διείσδυσης της Τουρκίας στα θέματα της Δυτικής Θράκης.

Ροδόπη

ΧΑΛΙΤ ΕΡΕΝ

Κομοτηναίος στην καταγωγή είναι ο Χαλίτ Ερέν, ισχυρός άνδρας των ισλαμιστών με ιδιαίτερες διασυνδέσεις στην τουρκική κυβέρνηση, ο οποίος έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν και ως «διοικητής της Δυτικής Θράκης» από τοπικούς παράγοντες. Πριν από 15 χρόνια έδινε ο ίδιος εντολές στο προξενείο και στους ψευδομουφτήδες. Σήμερα δεν έχει την ίδια δύναμη. Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (ΙΡCICA) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία, αλλά και από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, για τον οποίο υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Ελλάδα.

ΙΜΠΡΑΗΜ ΕΡΕΝ

Γιος του Χαλίτ Ερέν, παντρεμένος με τρία παιδιά. Στενός φίλος του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ. Οι δυο τους γνωρίζονται από το γυμνάσιο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε τον Ιμπραήμ στην ηγεσία του κρατικού δικτύου TRT της Τουρκίας. Είχε αυτή τη θέση μέχρι πρόσφατα. Θείος του είναι ο Χακάν Τσαβούσογλου.

ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΕΡΕΝ

Αδελφός του Ιμπραήμ. Το νέο αστέρι της τουρκικής πολιτικής. Χάρη στον θείο του Χακάν, ο Ερντογάν τον είχε τοποθετήσει το 2018, σε ηλικία μόλις 34 ετών, πρόεδρο της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ). Ο Αμπντουλάχ Ερέν ήταν μέχρι τότε αναπληρωτής επικεφαλής της νεολαίας του AKP στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε για να επεκτείνει την επιρροή του κόμματος στα Βαλκάνια, μια περιοχή που γνωρίζει αφού γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Ο Αμπντουλάχ Ερέν εργάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), κυβερνητικό think tank για την προπαγάνδα. Το SETA είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως σημείο εισόδου για κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Ο στόχος

Τριπλός είναι ο στόχος όλων αυτών των προσώπων. Ο πρώτος στόχος είναι πράγματι να βοηθούν τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο δεύτερος στόχος είναι να αποκτούν οι μουσουλμάνοι της Θράκης τουρκική συνείδηση. Δηλαδή ότι η Ελλάδα ουσιαστικά τους κρατάει «φυλακισμένους» στα χωριά τους και η Τουρκία τους δίνει δυνατότητες να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν. Ο τρίτος στόχος είναι να έχει μελλοντικά έναν δυνατό βραχίονα η Τουρκία, που θα μπορέσει ακόμα και να δρομολογήσει αποσχιστικές τάσεις. Αλλά, όπως και ’χει, θα αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα για την ελληνική πολιτεία.

Η στάση των κομμάτων

Μόνο η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το θέμα της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη. Άλλωστε μόνο στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» είπε: «Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».
Κατόπιν μια σειρά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν τα βήματα του πρωθυπουργού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε εκ νέου ο κακός χαμός. Μιλώντας στην εκπομπή του Attica TV «Casus Belli», ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: οι τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι, οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι».
Την αποβολή του Νίκου Φίλη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός δικηγόρος και μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άγης Τάτσης, με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας στις οποίες αναγνώριζε το δικαίωμα να μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΠΑΣΟΚογενής δικηγόρος δήλωσε: «Μην τσιμπάτε! Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.

Έτσι, λοιπόν, για τον συγκεκριμένο ‘‘σύντροφο’’ δεν υπάρχει κανένα θέμα αν κάποιος δηλώνει ότι στη Θράκη υπάρχει ‘‘τουρκική μειονότητα’’. Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της Συνθήκης της Λωζάννης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στη Θράκη.

Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.

Δεν προκαλεί, βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμία έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια!

Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης».

Στο δε ΠΑΣΟΚ κατάπιαν τη γλώσσα τους. Απαντώντας σε ερώτηση της «ΜΠΑΜ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Μάντζος είπε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνονται δηλώσεις» και τόνισε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. Πώς δηλώνουν οι υποψήφιες για τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς ότι εύχονται την «παγκόσμια ειρήνη». Κάτι τέτοιο. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ είχε προβλήματα στην περιοχή. Πριν από μία δεκαετία η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, με τη διπλή ιδιότητά της ως επικεφαλής ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού συνεργαζόμενου με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, αλλά και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, έκανε συναντήσεις με τον Ερέν. Ομοίως και ο Μπουρχάν Μπαράκ. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αναδείξει το γεγονός ότι ο Ιλχάν Αχμέντ, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, έχει «αποκηρυχθεί» από την Άγκυρα και το «σύστημα» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, επειδή αρνείται να ακολουθήσει τις υποδείξεις και το τουρκικό αφήγημα για τη μειονότητα.


ΦΑΝΗΣ ΚΩΦΙΔΗΣ: «Γι’ αυτό η Ροδόπη είναι ροζ»

Η «ΜΠΑΜ» αποτάθηκε στον δεύτερο στη σειρά εκλογής υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, Φάνη Κωφίδη, ο οποίος μας ανέλυσε τι συνέβη στον νομό.

ΜΠΑΜ: Γιατί η Ροδόπη είναι ροζ;
Φ.Κ.: Η απάντηση που κυριαρχεί εντός και εκτός Ροδόπης είναι «επειδή η ψήφος της μειονότητας ήταν καθοδηγούμενη». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της ψήφου της 21ης Μαΐου ήταν πράγματι «μονόπλευρα επηρεαζόμενο» και αφορούσε κυρίως δύο συγκεκριμένα πρόσωπα/υποψηφίους.
Σημαντική ήταν και η επίδραση της χαμηλής εκλογικής υποστήριξης εκ μέρους του μουσουλμανικού πληθυσμού προς τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τέλος, ρόλο έπαιξε και η παράδοξη πεποίθηση εντός μεγάλου μέρους της μειονότητας ότι τις εθνικές εκλογές θα τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ! Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που η Ροδόπη είναι ροζ.

ΜΠΑΜ: Υπάρχει μια περισσότερο ανεξάρτητη ή λιγότερο κατευθυνόμενη ψήφος εντός της μειονότητας;
Φ.Κ.: Εννέα χιλιάδες και πλέον ψήφους έλαβαν άλλοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι εκτός της αποκαλούμενης «κατευθυνόμενης διαδικασίας». Επιπλέον, το περίπου 30% της δικής μου συγκομιδής ψήφων είναι μειονοτικής προέλευσης, κάτι πρωτοφανές για χριστιανό υποψήφιο και μάλιστα με τη ΝΔ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να γίνει σωστή δουλειά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα -έστω μικρό- ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν και σε προσωπικό/φιλικό επίπεδο, χωρίς να θεωρούνται «σφιχτά επηρεαζόμενοι» (είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό λόγω της μακροχρόνιας «τριβής» μου με τη μειονότητα).
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το περίπου 50% της μειονοτικής ψήφου δεν μπορεί έτσι βιαστικά να χαρακτηριστεί «κατευθυνόμενο».
Βέβαια το υπόλοιπο 50%, αυτό που περιγράφεται ως «επηρεαζόμενη ψήφος», είναι αρκετό για να γείρει την «εκλογική» πλάστιγγα προς τη μία πλευρά.

ΜΠΑΜ: Η κατευθυνόμενη ψήφος είναι εντελώς αδιάσπαστη, σκληρή ή είναι και αυτή αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με «τυφλή καθοδήγηση»;
Φ.Κ: Μετά από πολλά χρόνια επαφής και καθημερινής επικοινωνίας μου με τη μειονότητα στη Ροδόπη/Θράκη είμαι πεπεισμένος ότι μάλλον πρέπει να δούμε σε βάθος την έννοια «πρόσφορο έδαφος και ευαλωτότητα» όταν μιλάμε για τη μειονότητα στη Θράκη.
Ως «πρόσφορο έδαφος», που διευκολύνει την επιρροή από κύκλους εκτός Ελλάδος, εννοούνται εκείνα τα χαρακτηριστικά της μειονότητας που προφανώς δεν αλλάζουν και είναι τα εξής τρία:
α) Μουσουλμανική θρησκεία με συντριπτική την πλειοψηφία του Σουνιτισμού.
β) Η κυριαρχούσα τουρκική γλώσσα.
γ) Η γειτνίαση με την Τουρκία και οι εξαιρετικά συχνές επαφές του μειονοτικού πληθυσμού με τη γείτονα (πέραν της οικονομικής, οι επαφές είναι και πολιτισμικής αλλά και οικογενειακής φύσης).
Με τον όρο ευαλωτότητα μιλούμε για χαρακτηριστικά τα οποία αυξάνουν την εξωγενή επιρροή επάνω στη μειονότητα, αλλά μπορούν να αλλάξουν. Αυτά είναι:
α) Χαμηλό επίπεδο ζωής, που αφορά την αμειβόμενη εργασία, την πρωτογενή παραγωγή, τις υποδομές, την ταχύτητα εξυπηρέτησης αναγκών, και ασφαλώς το επίπεδο εκπαίδευσης και ελληνομάθειας (τόσο της γλώσσας όσο και του πολιτισμού).
β) Η αβάσιμη, αλλά κυριαρχούσα αίσθηση εντός της μειονότητας για «σκόπιμη υποβάθμιση της Ροδόπης και καταπίεση (!) ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της από την ελληνική πολιτεία».

ΜΠΑΜ: Υπάρχουν, επιτέλους, πράγματα που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία, οι κεντρικοί αλλά και τοπικοί φορείς για να μη βρισκόμαστε τόσο συχνά προ, μάλλον, προδιαγεγραμμένης έκπληξης;
Φ.Κ.: Με όλα τα παραπάνω ελπίζω να καθίσταται σαφές ότι, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για θαύματα, μπορεί να γίνει αποτελεσματική δουλειά εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας απέναντι στη μειονότητα.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο κεντρικός πυρήνας του στρατηγικού σχεδιασμού Ροδόπη/Θράκη: Εμπιστοσύνη & Συμμετοχική Ευημερία, που προτάθηκε εκ μέρους μου και τέθηκε στη διάθεση του προέδρου μας, του κόμματος και συγκεκριμένων υπουργείων πριν από περίπου πέντε μήνες.

Μιλώ για μεθόδους και μέτρα για την εμπέδωση εμπιστοσύνης της μειονότητας απέναντι στην ελληνική πολιτεία. Εμπιστοσύνη που χτίζεται σε δύο επίπεδα: το ψυχολογικό και το πρακτικό.

Στο ψυχολογικό πεδίο η εμπιστοσύνη, κυρίως πάνω σε «συντηρητικές» κοινότητες ή πληθυσμούς -που θεωρούν τον εαυτό τους ως κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον περίγυρο-, χτίζεται με συστηματική επικοινωνία και αρχική κατανόηση, ακόμα και των υπερβολικών, φοβικών ή και αντιδραστικών αντιλήψεων.

Λόγου χάρη το αίσθημα της «μόνιμης αδικίας» εις βάρους τους από την ελληνική πολιτεία δεν αντιμετωπίζεται πρωτογενώς με -ουσιαστικά αληθείς, αλλά αναποτελεσματικές- απαντήσεις, όπως «κάνεις λάθος ή δεν βλέπεις τι έκανε η Τουρκία στην ελληνορθόδοξη μειονότητα της Πόλης ή τι κάνει ακόμα και σήμερα π.χ. με την Αγία Σοφία», αλλά με την «παραδοχή» ότι η Ελλάδα έκανε στο παρελθόν σφάλματα απέναντι στη μειονότητα ή ακόμη και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως συνεχιστής του σπουδαίου έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έρχεται να εγγυηθεί την προαγωγή και δραστική βελτίωση του επιπέδου ζωής σε όλη ανεξαιρέτως τη Ροδόπη/Θράκη.

Ένα άλλο στοιχείο που φέρνει αποτέλεσμα είναι η θέση ότι «όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κουμάντο η ταυτότητα του καθενός -την οποία σεβόμαστε απολύτως-, αλλά κάτι μεγαλύτερο, όπως η δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα.

Μια τέτοια κυβέρνηση, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Και ένα τελευταίο στοιχείο θετικής επικοινωνίας που μπορεί να βοηθήσει όταν λέγεται είναι ότι «έχει παρατηρηθεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν την ψυχολογία στη Θράκη, αλλά τα θέματα της Θράκης αφορούν την καθημερινότητά μας και την πολυπόθητη ανάπτυξη, που είναι και πρέπει να είναι θέμα απόλυτα δικής μας επιλογής. Π.χ. εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, καλύτερη εκπαίδευση, πολλά μικρά έργα υποδομής και εγγειοβελτιωτικά έργα είναι πράγματα που επιτέλους τώρα πρέπει να αλλάξουν την κοινή μας ζωή».

Όλα τα παραπάνω είναι δοκιμασμένα εδώ και καιρό, και ασφαλώς στη διάρκεια της προεκλογικής μου δράσης με σημαντικότατη επίδοση συγκομιδής μειονοτικών ψήφων.

ΜΠΑΜ: Και στο πρακτικό επίπεδο τι μπορεί να γίνει;
Φ.Κ: Εντελώς συνοπτικά προτείνεται η υλοποίηση μέρους τουλάχιστον του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής και άλλων συναφών μέτρων και παρεμβάσεων, όπως:

1) Αύξηση του αριθμού των ολοήμερων μειονοτικών δημοτικών σχολείων από πέντε σε δεκαπέντε αρχικά, κάτι που προσφέρει αλματώδη βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών της μειονότητας και φυσικά της ελληνομάθειάς τους, συνδέοντάς τα έτσι με την εκπαιδευτική τους εξέλιξη, με περισσότερη επαφή με το ελληνόφωνο στοιχείο της περιοχής και ραγδαία βελτίωση της εργασιακής τους ζωής.
2) Πιστοποίηση/κατάρτιση εξειδίκευσης για όλους τους ανέργους, κυρίως τους νέους μουσουλμάνους και χριστιανούς (ιδιαίτερα όμως για τον μειονοτικό πληθυσμό) που εγκατέλειψαν το σχολείο. Θα είναι πολύ χρήσιμη η ταχύρρυθμη κατάρτισή τους σε τμήματα αναπτυξιακής εξειδίκευσης επί προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών, που έτσι κι αλλιώς τα παιδιά εμπειρικά γνωρίζουν από την παιδική τους ηλικία και αφορούν την περιοχή/περιφέρειά μας.
3) Ενδεχόμενη σύνδεση των παραπάνω πιστοποιητικών κατάρτισης με βιομηχανικό οικοσύστημα εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, κατόπιν ανακαίνισης και αναβίωσης κάποιων από τα πολλά ανενεργά εργοστάσια.

Τα ως άνω τρία μέτρα μπορούν να είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

4) Επιτέλους, πολλά μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα άρδευσης με πολλούς ταμιευτήρες συγκέντρωσης υδάτων από ποτάμια και ρέματα της περιοχής (πριν καν ολοκληρωθούν τα μεγάλα φράγματα που καθυστερούν).
5) Επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης -μέσω ΑΠΕ/φωτοβολταϊκών- της υπαίθρου και οικισμών της Ροδόπης/Θράκης.
6) Εκσυγχρονισμός της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
7) Δραστική βελτίωση του οδικού δικτύου της υπαίθρου.
8) Βελτίωση της πρόσβασης και εξυπηρέτησης στον υγειονομικό τομέα.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη του μειονοτικού πληθυσμού στην ανάπτυξη, αλλά και θα δράσουν σημαντικά στη βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης -κόντρα στην όποια αντίληψη περί εγκατάλειψης- της μειονότητας απέναντι στην ελληνική πολιτεία.

Καταληκτικά θέλω να τονίσω ότι μέσω της σταθερής υλοποίησης ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού στη Θράκη μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αϋφαντής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε υποψήφιο με παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας»

Α. Τσίπρας στον Ι. Σαρμά: Δημιουργείται θεσμικό και εθνικό ζήτημα – Εργαλειοποιείται η ΕΥΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ