Φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο του ασθενή να υποστεί έμφραγμα και θάνατο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουμέα της Σουηδίας με επικεφαλής τον Δρ Πέτερ Νορντστρομ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 7.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στην Σουηδία, για πάνω από τρία χρόνια. Όσοι έπαιρναν αναστολείς χολινεστεράσης είχαν 38% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος, 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, και 36% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν είχαν πάρει ποτέ τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι ασθενείς που έπαιρναν τις υψηλότερες συνιστώμενες δόσεις αναστολέων χολινεστεράσεις, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου (65% και 46% αντίστοιχα) από ασθενείς που δεν είχαν κάνει θεραπεία με τα εν λόγω φάρμακα.
«Αν μεταφράσετε αυτές τις μειώσεις στον κίνδυνο σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει ότι για κάθε 100.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, θα έχουμε 180 λιγότερα εμφράγματα (295 αντί 475) και 1.125 λιγότερους θανάτους από κάθε αιτία (2.000 αντί για 3.125) κάθε χρόνο, μεταξύ αυτών που παίρνουν αναστολείς χολινεστεράσης, συγκριτικά με τους μη λήπτες», υπογραμμίζει ο Δρ Νορντστρομ.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι αναστολείς χολινεστεράσης, όπως η δονεπεζίλη, η γκαλανταμίνη και η ριβαστιγμίνη συνταγογραφούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε άτομα με πρώιμου ή μετρίου σταδίου νόσο.
Σε παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι αναστολείς χολινεστεράσης έχουν ωφέλιμη επίδραση στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τον καρδιακό παλμό και ενδεχομένως να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.