Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Φάρμακα: Συνταγογράφηση με δραστική από τους γιατρούς για τις ελλείψεις

Φάρμακα: Σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς από το επόμενο 10ήμερο βλέπει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ με έκτακτες εισαγωγές και υποκατάσταση με γενόσημα όπου υπάρχουν
Σε διερεύνηση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε παιδιατρικά φάρμακα και εισπνεόμενα κατά των αναπνευστικών ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση αυτές τις μέρες ξεκινά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ώστε να προχωρήσει σε έκτακτες εισαγωγές και να καλυφθεί η αγορά με φάρμακα που δεν έχουν δυνατότητα υποκατάστασης με άλλα σκευάσματα.

Στο μεταξύ όμως, η εξομάλυνση της αγοράς θα πρέπει να αναμένεται μετά τις γιορτές, οπότε θα ανοίξουν οι φαρμακευτικές και οι φαρμακαποθήκες και θα μπορέσουν να διατεθούν τα αποθέματα που υπάρχουν ήδη.

Όσο για τα αντιβιοτικά και τα λοιπά φάρμακα σε έλλειψη που μπορούν να αντικατασταθούν από τα γενόσημά τους, ο ΕΟΦ στέλνει στην ΗΔΙΚΑ κατηγορίες 94 δραστικών ουσιών, οι οποίες αφορούν περί τα 150 σκευάσματα, ώστε κατά την εκτέλεση της συνταγής γιατρού, ο φαρμακοποιός να μπορεί να δώσει το γενόσημο σκεύασμα και να καλυφθεί ο ασθενής, χωρις να χρειάζεται αλλαγή της συνταγής.

Τώρα σε ότι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), στον ΕΟΦ θα αναρτηθεί λίστα με τις δραστικές ουσίες των παυσιπόνων – αντιπυρετικών καθώς και οι εμπορικές ονομασίες που αντιστοιχούν σε αυτά.

Τα παραπάνω τόνισαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλιππου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Αύξηση κατανάλωσης 40%
Σύμφωνα με τον υπουργό, η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων αυτήν την περίοδο, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης κατά 40% και η οποία καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό από πρόσθετες προμήθειες που έγιναν από το καλοκαίρι. Παράλληλα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τριπλασιάσει ή τετραπλασιάσει την παραγωγή της με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία, πράγμα που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα αυτά, δεν αφορούν παράλληλες εξαγωγές, αλλά στην αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες ελλείψεις που έχουν προκληθεί λογω των ελλείψεων πρώτων υλών από Ινδία και Κίνα.

Σε ότι αφορά τα λοιπά φάρμακα οι έλεγχοι συνεχίζονται στις 15 φαρμακαποθήκες και τις 9 φαρμακευτικές, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών.

«Πρόθεση του υπουργείου», είπε ο υπουργός, «είναι να πάμε σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα», αναφερόμενος στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για τα οποία υπάρχει γενόσημο.

«Σε φάρμακα όπου έχουμε πλήρη εξάρτηση από τα πρωτότυπα και κυρίως αυτά για τα αναπνευστικά νοσήματα ή τα παιδιατρικά φάρμακα, θα διευρυθούν οι παραγγελίες στο ΙΦΕΤ, έχει ήδη δοθεί η εντολή από τον ΕΟΦ, ώστε να τα προμηθευτούμε και να ομαλοποιηθεί η αγορά», πρόσθεσε.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τις παγκόσμιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ο υπουργός ανέφερε ότι στην πρότασή του προς την Επίτροπο της Ε.Ε. ζήτησε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στις προμήθειες των φαρμάκων αυτών με κεντρικές παραγγελίες, αλλά και στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας για να στηριχθεί η παραγωγή και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Κατρίνης: Η έλλειψη φαρμάκων αναδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης

«Λουκέτο» στο νεκροτομείο Πειραιά γιατί δεν υπάρχει νεκροτόμος

 


Αυξήσεις στα φάρμακα
Παράλληλα, προανήγγειλε την παροχή αυξήσεων σε πολύ φθηνά φάρμακα προκειμένου να κρατηθούν στην αγορά και να μην υποκατασταθούν από άλλα πολύ ακριβότερα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε παλαιά αντιπηκτική αγωγή που κοστίζει 1,40 ευρώ, έχει κοστολογικά στοιχεία 1,5 ευρώ και η πρόθεση είναι να δοθεί αύξηση στα 1,7 ευρώ, καθώς η επόμενη επιλογή φαρμάκου ανεβαίνει στα 67 ευρώ. Στο ενδεχόμενο αυτό, θα υπάρξει επιβάρυνση όχι μόνο του κράτους αλλά και του ίδιου του ασθενή με τη συμμετοχή του που είναι στο 10%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, σημείωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη απαγόρευση των τελευταίων ετών και έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς η αγορά έχει εξομαλυνθεί στα συγκεκριμένα φάρμακα σε ποσοστό 92% και η αποκατάσταση για τα υπόλοιπα αναμένεται ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφέρθηκε στην αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των 94 κατηγοριών φαρμάκων ανά δραστική στην ΗΔΙΚΑ ώστε να μπορούν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν τα διαθέσιμα σκευάσματα που έχουν συνταγογραφηθεί, ενώ ανέφερε πως οι ελλείψεις σε σιρόπια παρακεταμόλης συμβαίνουν παρότι οι εισαγωγές φέτος αυξήθηκαν κατά 34%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ