Κάτι το οποίο δεν έχουμε ακούσει από τα επίσημα χείλη των εκάστοτε κυβερνώντων είναι ότι και η Ελλάδα έχει “γαλάζια πατρίδα”, όχι μόνον η Τουρκία με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις και τους κάθε είδους χάρτες μου εμφανίζουν κάθε τόσο σε επίσημε εκδηλώσεις συνεντεύξεις κλπ.
Αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους τους Έλληνες γράφει σήμερα η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της. Ότι δηλαδή “δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο διεθνές δίκαιο για να βρει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περίεργη. Γιατί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη υπάρχουν, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, κι άλλα ελληνικά νησιά, των οποίων την ύπαρξη αγνοεί η το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Άγκυρα κάνει λόγο για τη ‘γαλάζια πατρίδα’ της Τουρκίας. Το ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κι αυτή μια ‘γαλάζια πατρίδα’ δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο». Σημειώνει μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την επίμαχη συμφωνία «άκυρη» και «γεωγραφικά γελοία». Για τον λόγο αυτό, αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα, από την ΕΕ ως τον ΟΗΕ, και είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, κάτι που δεν έγινε, αν και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει τη θέση της ΕΕ περί ακυρότητας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Μάλιστα ο αρθρογράφος της Γερμανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι η Τουρκική στάση οφείλεται «στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μερικά από τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν, ενώ για άλλα, όπως νοτίως της Κρήτης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν. Αν μια μέρα επιβεβαιωθούν και μπορούν έπειτα να αξιοποιηθούν, η Τουρκία θα ήθελε να έχει μερίδιο». Με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα είναι σα να λέει σε διπλωματικό επίπεδο: «Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς εμάς ή ακόμη και εναντίον μας στην ανατολική Μεσόγειο!». Εντούτοις, παρατηρεί το άρθρο, μένει να φανεί κατά πόσο τα ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι αξιοποιήσιμα βάσει της σημερινής τεχνολογίας και των τιμών στην αγορά. «Θα μπορούσε όχι μόνο η Άγκυρα να έχει κάνει το λογαριασμό χωρίς να λάβει υπόψιν την αγορά. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά αλλού πιο εμφανές από τη συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για τον αγωγό ‘EastMed’».
πηγή: dw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κινήσεις της Τουρκίας στην υδάτινη σκακιέρα