Δεν μπορεί ένα κόμμα που θέλει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας να μη διαθέτει ένα ετοιμόλογο στέλεχος να το εκπροσωπήσει στη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης.
Έφυγε η Πόπη, αλλά έμεινε η Τσαπανίδου. Έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν υπέβαλε παραίτηση. Μπερδευτήκατε; Εμείς να δείτε! Με το βασικό ερώτημα να αφορά στη χρησιμότητα και στο είδος της διαθεσιμότητας για τη δημοσιογράφο – ή παρουσιάστρια;- που κρίθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως η καταλληλότερη για εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως τι έθεσε η Πόπη Τσαπανίδου τον εαυτό της στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα; Τι να την κάνει; Να της ζητήσει καφέ; Να την κάνει κουμπάρα του; Ή να της πει να τον… ξεματιάσει από το κακό το μάτι εκείνων που ασχολήθηκαν με το τεράστιο τζιπ του; Μέχρι την επανεμφάνισή της και τις διαψεύσεις της παραίτησής της, η Πόπη κατάφερε να αναστατώσει το σύμπαν. Να εκθέσει διάφορα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το παρόν της και το μέλλον της.
Στην πρώτη επικοινωνία έλεγε ότι δεν παραιτήθηκε και στη δεύτερη, μέσα σε λίγα λεπτά, ότι κάποιοι θέλουν να τη φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων για να της δείξουν την πόρτα εξόδου. Κι αφού την εμπιστεύθηκαν οι μέχρι πρότινος συνάδελφοί της, η Τσαπανίδου κατάφερε να τους εξοργίσει διότι βγήκε και τους διέψευσε. Μιλάμε για την προσωποποίηση της σταθερότητας. Αλλά ας μη σταθούμε στις προσωπικές τακτικές και τις ίντριγκες. Ας θεωρήσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην πολιτική ζωή. Εκείνα που δεν μπορούν να συμβαίνουν σε ένα κόμμα που θεωρητικά ορέγεται την εξουσία είναι το σφυροκόπημα της εκπροσώπου του και, μάλιστα, από τη φωνή του βασικού αντιπάλου στη μάχη της κάλπης. Αυτό που έπαθε η Πόπη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, δίπλα στον Άκη Σκέρτσο, ήταν χειρότερο και από το χουνέρι που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον φουκαρά τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο τελευταίος είχε να υπερασπιστεί και τον νόμο του για το Ασφαλιστικό απέναντι, όχι μόνο στην κριτική της ΝΔ, αλλά και στην πλήρη αποστασιοποίηση των μέχρι πρότινος συντρόφων του, και ο Άδωνις αρκέστηκε απλά να υπογραμμίσει ότι «αυτό είναι είδηση».
Στην περίπτωση της Πόπης, όμως, προκλήθηκε πανικός. Αρχικά με τις διευκρινίσεις που ζήτησαν ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Άκης Παυλόπουλος. Έπειτα, με την παρέμβαση του Σκέρτσου, ο οποίος με εκνευριστική ηρεμία σχολίασε: «Δηλαδή, 3,5 δισ. ευρώ φορολόγηση στις επιχειρήσεις στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τριάμισι δισ. ευρώ φόρο, χαράτσι. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Φυγή επενδύσεων, φυγή επιχειρήσεων και ανεργία. Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ έκτακτη φορολόγηση, χαράτσι στις επιχειρήσεις».
Τι να απαντήσει η Πόπη; Πώς να εξηγήσει ότι δεν αναφέρεται σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά σε εκείνες που έχουν υπερέσοδα, όπως για παράδειγμα τις εταιρείες ενέργειας που έβγαλαν πολλά κέρδη; Ούτε καν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή δεν μπόρεσε να ψελλίσει επί της ουσίας και γι’ αυτό προχώρησε έπειτα σε διευκρινιστικό βίντεο. Να ’χαμε, να λέγαμε. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό το κυνήγι όταν ο κυνηγός περιμένει το θήραμά του να κοιμηθεί; Προφανώς, όχι. Θα έχει πετάξει το πουλί ή θα έχει κρυφτεί οποιοδήποτε άλλο ζωντανό έχει μπει στο στόχαστρο.
Ερώτημα
Κάπως έτσι την πάτησε και η Τσαπανίδου. Το καίριο ερώτημα που γεννάται, βέβαια, πρέπει να απαντηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι είδε στην Πόπη και αποφάσισε να τη χρίσει εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποια κριτήρια την επέλεξε; Αν το έπραξε επειδή δεν είχε εναλλακτική επιλογή, τότε υπάρχει εξήγηση. Αλλά δεν μπορεί ένα κόμμα που θέλει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας να μη διαθέτει ένα ετοιμόλογο στέλεχος να το εκπροσωπήσει στη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης. Για παράδειγμα, εμείς που γράφουμε την ώρα που προβάλλεται στον ΑΝΤ1 η πρώτη «Αρένα» της Μαρίας Αναστασοπούλου, βλέπουμε τον Γιώργο Καραμέρο, ο οποίος έχει καθαρό λόγο, επιχειρηματολογία και γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, διότι πέρασε και από την τηλεόραση και από το ραδιόφωνο και από τη διεύθυνση ιστοσελίδων. Προφανώς υπάρχουν και άλλα στελέχη. Έτυχε να δούμε ένα και το αναφέραμε. Αφήστε που ο Καραμέρος έπιανε και υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης από εκείνα της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία μάλλον λειτουργεί σαν την αλεπού, η οποία όσα δεν φτάνει τα κάνει κρεμαστάρια. Εκ του αποτελέσματος, πάντα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επειδή ήταν υψηλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά της δεδομένα, πάσχισε η Πόπη να τα φέρει… ίσα βάρκα με τα νούμερα που έκανε κατά την παρουσίαση του δελτίου στο Open. Φαινόμαστε εμπαθείς, αλλά για σκεφτείτε κι εσείς
πώς θα αισθανόσασταν αν σας σφυροκοπούσε ο Σκέρτσος και δεν μπορούσατε να τον βάλετε στη θέση του;