Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Financial Times: Η Ελλάδα των 1,4 εκατ. ανέργων, χώρα ευκαιριών για τα hedge funds

«Από τον πρόεδρο της The Dow Chemical Company Ανδρέα Λιβέρη, μέχρι τον πρεσβευτή Γιάννη Νεγρεπόντη, η εξαιρετική και καλή ελληνική διασπορά, συγκεντρώθηκε αυτόν το μήνα για να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους με σαμπάνια και τρώγοντας δείπνο φτιαγμένο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μία Ελλινίδα σεφ-σελέμπριτι, κάτω από τον επιβλητικό τρούλο του κτηρίου στο Παρκ Άβενιου 583, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, έδωσε μια ομιλία, κλέβοντας τα φώτα της δημοσιότητας από άλλους λαμπερούς καλεσμένους, όπως τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Μια ένδειξη για το χαρακτήρα της εκδήλωσης βρίσκεται στη λίστα των καλεσμένων. Εκεί υπήρχαν άνθρωποι από τη Wall Street, εκατομμυριούχοι και άλλοι άνθρωποι της χρηματαγοράς».

Με αυτόν το γλαφυρό τρόπο ξεκινά το άρθρο των Financial Times, στο οποίο περιγράφεται η εξέλιξη της Ελλάδας των 1,4 εκατομμυρίων ανέργων σε μια χώρα ευκαιριών για τα hedge funds, τα οποία -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα κατηγορήθηκαν για την επιδείνωση ή ακόμη και τη γένεση της ελληνικής κρίσης χρέους μέσω της κερδοσκοπίας στα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα οι FT εκτιμούν πως αναδεικνύονται πλέον στους πιο φιλόδοξους και πιο σημαντικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς.

Ο επικεφαλής ελληνικών μετοχών της Exotix, Γιώργος Ζώης ανέφερε στους FT πως «έχουμε παρατηρήσει μια εισροή ρευστότητας τελευταία, με πρωταγωνιστή τις επενδυτικές τράπεζες που φέρνουν τα hedge funds και τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών σε roadshows της Ελλάδας», ενώ ο Αχιλλέας Ρίσβας της Dromeus Capital είπε: «Όταν ιδρύσαμε το fund μας που εστιάζει σε ελληνικές μετοχές ένα χρόνο πριν όλοι γελούσαν μαζί μας. Τώρα θέλουν να επενδύσουν σε εμάς».

«Αυτή η χώρα ήταν σε βαθιά ύφεση για τέσσερα χρόνια », λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας πως «είναι θετικό πως τώρα έχουμε σημάδια ανάκαμψης, αλλά η δυναμικότητά της εξαρτάται από το τι θα συμβεί με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».

Τέλος, ο αρθρογράφος των FT εκτιμά πως το εγχώριο ρίσκο παραμένει και είναι πολιτικό. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση είναι το κρίσιμο στοιχείο που κοιτούν τα  hedge funds. Το φλερτ Σαμαρά με τα  hedge funds μπορεί να είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά δεν είναι και αδικαιολόγητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ