Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Financial Times: Όταν η Μέρκελ…έκλαψε!

Σε δημοσίευμα τους σήμερα οι Financial Times φέρνουν στο προσκήνιο εκτενές υλικό σχετικά με το παρασκήνιο που συνόδευσε τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 το 2011, μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο της σύζητησης τη διάσωση του ευρώ.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται το παρασκήνιο της προσπάθειας των ηγετών να διασώσουν το ευρώ, στο πρώτο μέρος μιας σειράς ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας ήταν η ιδιαίτερη ένταση, αλλά και τα κλάματα από τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. “Das ist nicht fair”. Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. “Ich bringe mich nicht selbst um”. Δεν θα αυτοκτονήσω. Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα. Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία “βάναυση” νύχτα γεμάτη αλληλοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα, εκτενείς αναφορές υπάρχουν και για την υπόθεση της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όπως επίσης και στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Άνγκελα Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το “τείχος προστασίας” της ευρωζώνης – το “μεγάλο μπαζούκα” που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικόβλητων επενδυτών.

Ωστόσο, αν και η Α. Μέρκελ βρισκόταν στη γωνία,  επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε υπαίτιοι ήταν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε “επιβάλει” το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες.

“Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη” δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. “Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης”» σημειώνεται.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι Πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους», αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ