Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Financial Times: Τα πέντε σημαντικά λάθη που έκανε η άπειρη ελληνική κυβέρνηση

Υπάρχει η οικονομική λογική, αλλά υπάρχει και η πρακτική εφαρμογή της. Υπάρχει η θεωρία, αλλά και η αδήριτη ανάγκη να μετουσιωθεί σε πράξη. Ανάμεσα σε όλα αυτά είναι μπλεγμένη η ελληνική κυβέρνηση, κατά τον γνωστό οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Σε άρθρο του στους Financial Times, σημειώνει πως η άπειρη ελληνική κυβέρνηση, μέσω λάθος υπολογισμών και παραπατημάτων, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρώ. Και ο ίδιος παραδέχεται πως η οικονομική λογική είναι με το μέρος της νέας κυβέρνησης και τα αιτήματά της για αποκατάσταση της οικονομικής δυναμικής, την ενίσχυση της απασχόλησης και την οικονομική βιωσιμότητα, είναι ορθά. Ωστόσο, δεν συμβαδίζουν με αυτά που ζητάει η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι αμφότερα τα μέρη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Γράφει ο Ελ Εριάν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με ένα μανιφέστο που περιείχε τρεις βασικές αλλαγές πολιτικής: τη μείωση της υπερβολικής λιτότητας, τη μείωση του χρέους και τις μη υφεσιακές μεταρρυθμίσεις. Σε όλα αυτά τα μέτρα, το σύνολο των οικονομολόγων συμφωνεί. Αλλά το θέμα είναι να μεταφραστούν αυτές οι προθέσεις σε πράξεις. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία από κυβερνητικές θέσεις. Εξ ου και προέκυψαν πέντε βασικά ζητήματα στα οποία έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να διαβρωθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Τα πέντε λάθη, κατά τον Ελ Εριάν, είναι τα εξής:

Πρώτον, προχώρησαν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές και ιδιαιτέρως με τη Γερμανία.

Δεύτερον, μετέτρεψαν την τεχνοκρατική δουλειά σε πολιτική αφήγηση. Έτσι υπονομεύτηκε κάθε προσπάθεια των κλιμακίων με θορυβώδεις εθνικιστικές κατηγορίες.

Τρίτον, η Αθήνα έχει λίγους συμμάχους εντός της Ευρωζώνης. Οι περιφερειακές χώρες είτε αποστασιοποιήθηκαν ή λειτούργησαν αρνητικά υπό το φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν εσωτερικούς κινδύνους (βλ. Ισπανία και Podemos).

Τέταρτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει plan B. Δεν θέλει να φύγει από το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες της δίχως εξωτερική βοήθεια.

Πέμπτον, αντί να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση σε έναν στόχο, οι Έλληνες πολιτικοί κόλλησαν στην κινούμενη άμμο ορισμένων αμφιλεγόμενων μικροοικονομικών μέτρων. Ως συνέπεια όλων αυτών ήταν να υπάρξουν κάμποσα άβολα πρωτοσέλιδα εθνικιστικού περιεχομένου που έκαναν δύσκολη τη συζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό και φυσικά δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση.

Dr. Mohamed A. El-Erian CEO PIMCO

Μοχάμεντ Ελ Εριάν

Ο γνωστός οικονομολόγος λέει πως είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει λιγότερο την ουσία της διαπραγμάτευσης και περισσότερο τη διαδικασία της. Να μειώσει την πολιτική ρητορική και να αφήσει τα τεχνικά κλιμάκια να αναλάβουν δράση. Στη συνέχεια να προχωρήσει σε μέτρα που θα ανακτήσουν την αξιοπιστία της – όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις.

«Κάτι τέτοιο θα διόρθωνε την πορεία της χώρας και θα μείωνε την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ. Αν και είναι δύσκολο πλέον να μηδενίσει αυτό τον κίνδυνο. Έτσι, καλό είναι στη λίστα των υποχρεώσεών της, η Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα πλάνο σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ – θα χρειαστεί, άλλωστε, να το αναπτύξει αν αποτύχει το plan A».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ