Μέρα τη μέρα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που επικρίνουν το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τους ξένους δανειστές. Μετά τους New York Times σειρά πήραν και οι Financial Times με δημοσίευμά τους, το οποίο φέρει τίτλο: «Η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει τον »σταυρό» της – Να απαλλαγεί το ΔΝΤ».
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «αντί να φαγώνονται πάνω στις διαφωνίες τους, θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ξαναφορμάρουν την σχέση τους και τάσσονται υπέρ της λογικής της εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την ανάληψη της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και αυτό διότι δεν είναι «καθόλου σίγουρο» πως η Ελλάδα με την τρέχουσα πορείας της θα πετύχει τους στόχους της.
Το άρθρο αναφέρεται στη λογική της συμμετοχής του ΔΝΤ, η οποία όπως αναφέρει «ποτέ δεν ήταν οικονομική και ούτε θα έπρεπε να είναι. Η »τσιφούτικη» συμπεριφορά της ευρωζώνης δεν οφείλεται στην αδυναμία της να επωμιστεί το κόστος των δικών της προβλημάτων. Ο θεμιτός λόγος για την συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του διεθνούς οργανισμού και η αποδεδειγμένη του ικανότητα να βάζει σε πειθαρχία τους παραλήπτες των δανείων του».
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται και στο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα, σχετικά με το πως θα καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες», γεγονός που μετέτρεψε αυτή την «περιρρέουσα αβεβαιότητα για το πώς θα γίνει αυτό, και κατά συνέπεια για το μέλλον του προγράμματος διάσωση», σε «ένα σφάλμα που κακοφόρμισε και επιδεινώνει τον «πόνο» της Ελλάδας».
Ως μόνη λύση για να αποφευχθούν τα χρηματοδοτικά κενά στο ελληνικό πρόγραμμα και να μπει ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα, θα ήταν «να »εξαγοράσει» η Ευρώπη το μερίδιο του ταμείου, πρώτα συμμετέχοντας στο μερίδιο του ΔΝΤ σε μελλοντικές εκταμιεύσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας το υπόλοιπο άνοιγμα στην ονομαστική αξία», επισημαίνει το άρθρο.