Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, περιγράφει το γερμανικό Focus, αναφερόμενο στην οικονομία και στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, αν και η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται περισσότερες από 100 ημέρες στην εξουσία, η Αθήνα ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ οι λέξεις Grexit και Graccident έχουν περάσει πια στο σταθερό λεξιλόγιο όσων αναφέρονται στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε μία μετέωρη κατάσταση, και απαντάει στο ερώτημα «ποιος τομέας πλήττεται περισσότερο», ότι αυτός είναι πιθανότατα η ιδιωτική οικονομία.
Ακόμα αναφέρει ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι το χειρότερο των τελευταίων 16 μηνών, τονίζοντας ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά την τρέχουσα χρονιά κατά 16%, ενώ οι εξαγωγές κατά 13%. «Κατά μέσο όρο κλείνουν από τον Ιανουάριο κάθε μέρα 59 επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο θα φθάσουν τις 8.500. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναλήψεις στις τράπεζες, οι επενδυτές είναι διστακτικοί και η ανεργία παραμένει σε ύψος ρεκόρ», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), μιλώντας στο περιοδικό και συμπληρώνει: «Δε βλέπουμε ούτε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ούτε κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα. Φοβάμαι ότι το τρένο έχει εκτροχιαστεί».
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο οι πολιτικοί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα άκουσαν προσεκτικά τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν κάνει πράξη τίποτα».