Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Folli-Follie: Οι Κουτσολιούτσοι ετοίμαζαν εικονική πώληση της θαλαμηγού

Με αρκετή καθυστέρηση σφίγγει ο κλοιός για την οικογένεια Κουτσολιούτσου τόσο σε αστικό όσο και σε ποινικό επίπεδο.  Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει την οικογένεια να προβαίνει σε διάφορες ενέργειες όπως είναι oι προσπάθειες να παρέμβουν και να εμποδίσουν τη διοίκηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και σωτηρία του Ομίλου.

Πριν από λίγες ημέρες το Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη δέσμευση της θαλαμηγού “Phalarope” που ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Μάλτα, η οποία εμφανίζεται να συνδέεται με συμφέροντα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της Folli Follie.


Διαβάστε επίσης: Folli Follie: Απειλές Κουτσολιούτσου κατά της διοίκησης της εταιρείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δέσμευση έγινε λίγες ημέρες προτού πωληθεί η θαλαμηγός “Phalarope”, όπως προκύπτει από το κείμενο της αίτησης, σε “υποψήφιο εικονικό αγοραστή έναντι του ποσού των 3.600.000 ευρώ”. Η διοίκηση της Folli Follie ανέθεσε την υπόθεση στον έμπειρο ποινικολόγο και αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμη Σοφό, καθώς και στη δικηγορική εταιρεία Θεοφανόπουλος, Νταλάκος Φασόλης.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Folli Follie εκπροσωπώντας την εταιρεία κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περί συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δημήτρη Κουτσολιούτσο, της συζύγου του Κατερίνας και του γιού του Γιώργου μέχρι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε επίσης: Folli Follie: Ο νέος CEO παρουσιάζει το σχέδιο εξυγίανσης για την επαναφορά της εταιρείας

Η θαλαμηγός “Phalarope”, ελληνιστί φαλαρόποδας, έχει καταφέρει να χαρακτηρίζεται από τους ορνιθολόγους ως το πλέον “ηλίθιο πουλί στο κόσμο”, αποκτήθηκε το 2006 από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, αποκτήθηκε από την εταιρεία “ΦΑΡΑΛΟΠ ΝΕΠΑ”, κυριότητας της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Στο διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Κουτσολιούτσος και γραμματεύς η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου. Από τα όσα έχουν γραφεί στις 36 σελίδες της αίτησης διαφαίνονται μεταβιβάσεις της πολυτελούς θαλαμηγού οι οποίες όμως είναι εικονικές γιατί μόνον το όνομα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αλλάζει, χωρίς όμως να αλλάζουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του σκάφους.

Η “Phalarope” αγοράστηκε με δάνειο 4 εκατ. ευρώ από την BNP Paribas. Ωστόσο, μετά από μια εξαετία η εταιρεία “ΦΑΡΑΛΟΠ ΝΕΠΑ” τέθηκε σε αυτοδίκαιη λύση και εκκαθάριση “επειδή δεν είχαν προσκομιστεί εντός της προβλεπόμενης προσθεσμίας τα αναφερόμενα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αναφορικά με την απόκτηση κυριότητας ή την ανάληψη εκμετάλλευσης, διαχείρισης πλοίου αναψυχή”. Εκκαθαριστές ορίστηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Από αυτό το δάνειο φαίνεται να αποπληρώθηκαν μόλις 829.290,61 ευρώ και ερευνάται εάν οι δόσεις αυτές καταβλήθηκαν από τη Folli Follie ή από λογαριασμό μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η θαλαμηγός είχε δηλωθεί ως “επαγγελματικό πλοίο αναψυχής” και στο πλαίσιο αυτό καταρτίζονταν συμβάσεις ναύλωσης μεταξύ της “ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ” και της Folli Follie, με την τελευταία όμως να εμφανίζεται να έχει ζημιωθεί κατά τουλάχιστον 488.000 ευρώ. Όπως προκύπτει, συγκεκριμένα πρόσωπα εναλλάσσονταν στα ναυλοσύμφωνα της “ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ” προκειμένου να φαίνεται στις Αρχές η επαγγελματική χρήση της θαλαμηγού.

Στη συνέχεια η θαλαμηγός μεταβιβάστηκε σε εταιρεία με έδρα τη Μάλτα (Phalarope Limited), εκπρόσωπος της οποίας είχε οριστεί ο Δ. Κουτσολιούτσος. Η συναλλαγή με πωλήτρια τη “ΦΑΛΑΡΟΠ ΝΕΠΑ” εμφανίζεται να έγινε σε διάστημα μεταγενέστερο της λύσης της εταιρείας και τη θέση αυτής σε εκκαθάριση, τον Απρίλιο του 2012. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον Μάρτιο του 2020 ο Δ. Κουτσολιούτσος φέρεται να μεταβίβασε σε τρίτο πρόσωπο το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της και να δρομολογείται η πώλησή της θαλαμηγού σε εικονικό αγοραστή, όπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Στις ιστοσελίδες πώλησης πολυτελών σκαφών το Pharalope έχει μπει πωλητήριο έναντι 3,25 εκατ.ευρώ.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα συζητηθεί στις 26 Ιουνίου, η νέα διοίκηση της Folli Follie είναι καταπέλτης και για τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τις ποινικές ευθύνες τους. Ούτε προχώρησαν ως εκκαθαριστές στη λύση της εταιρείας και να την θέσουν εκκαθάριση στο Μητρώο Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής, ούτε προέβησαν σε κάθε αναγκαία πράξη για τη ρευστοποίηση της προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές και στη συνέχεια να καταβληθεί το περίσσευμα στους μετόχους της εταιρείας.

Αντιθέτως όπως επισημαίνεται στην αίτηση, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 πιστοποιητικό της αρμοδίας ΔΟΥ “με το οποίο πιστοποιείται η εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων για τη μεταβίβαση του πλοίου σε αλλοδαπούς αγοραστές και διαγραφή από τα ελληνικά νηολόγια.

Επίσης η νέα διοίκηση της εταιρείας επικαλέστηκε στο δικόγραφο της ότι “η θαλαμηγός εκτίθεται καθημερινά και σε θαλάσσιους κινδύνους, όπως και δύνατια ανά πάσα στιγμή να μεταβιβαστεί ακόμη και εικονικά και πάλι προς τρίτο με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό, το γνωστό Bill of Sale, οπότε η διεκδίκηση του σχετικού τιμήματος θα ήταν όπως επισημαίνεται στο δικόγραφο εκ των πραγματάτω παντελώς αδύναμη.

Φωτό του εσωτερικού της πολυτελούς θαλαμηγού:

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων καταθέτει η νέα διοίκηση της Folli Follie κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Η αίτηση αφορά τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθών, μεταξύ των άλλων και μιας πολυτελούς θαλαμηγού, ήτοι ενός (1) ιδιωτικού σκάφους αναψυχής.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων:

FF – DK etc. – asfalistika metra 29052020

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ