Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Folli-Follie: Η τελματωμένη έρευνα και η ανακρίτρια

Η ανακρίτρια της υπόθεσης και γιατί καθυστερούν οι απολογίες των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Folli Follie; Πολλά ερωτηματικά σε δικαστικούς κύκλους προκαλεί η κωλυσιεργεία που παρατηρείται σε ότι αφορά την ανάκριση του σκανδάλου της Folli-Follie που βρίσκεται στα χέρια της πρώην ειδικής και νυν τακτικής ανακρίτριας, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου.

Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη μέσω της έκθεσης του Αμερικανικού fund QCM και την ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών, αλλά και τρεις μήνες μετά τις νέες συμπληρωματικές διώξεις που παραγγέλθηκαν από τον επίκουρο Οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, οι δεκάδες κατηγορούμενοι και κυρίως η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν έχουν κληθεί από τις δικαστικές Αρχές προκειμένου να απολογηθούν για όλα όσα τους καταλογίζονται.

Η συγκεκριμένη κωλυσιεργεία, την οποία είχε επισημάνει το eReportaz αλλά και η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” έχει προκαλέσει εκνευρισμό απότι φαίνεται στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης αλλά και σε στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.

“Φόρτος εργασίας” 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τακτική ανακρίτρια κα Αλεξοπούλου αρχικά είχε επικαλεσθεί ελλιπή στοιχεία καθώς περίμενε τη συμπληρωματική δίωξη του κ. Δραγάτση. Πλέον όμως επικαλείται ιδιαίτερο φόρτο εργασίας, επισημαίνοντας στους προϊσταμένους της, μεταξύ άλλων, ότι είναι χρεωμένη και με άλλες υποθέσεις αλλά και “συνοδείες” και ως εκ τούτου αδυνατεί να προχωρήσει γρηγορότερα την υπόθεση. Δικαστικοί κύκλοι επεσήμαναν στο eReportaz ότι παρότι μέχρι ενός σημείου είναι κατανοητό το βάρος που επωμίζονται οι τακτικοί ανακριτές πάραυτα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Και στην ΕΠΟ

Μάλιστα υπενθύμιζαν ότι η συγκεκριμένη “δικαιολογία”, όπως την χαρακτήριζαν, δεν μπορεί να ευσταθεί για την περίπτωση της κας Αλεξοπούλου η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ. “Πως μπορεί να είναι συνεπής απέναντι στα καθήκοντά της στην ΕΠΟ και να αδυνατεί να τρέξει μια τόσο σοβαρή υπόθεση;” είναι το ερώτημα το οποίο θέτουν κύκλοι της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο για την τοποθέτησή της στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα φέρεται να είχε διαδραματίσει ο πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Ελευθέριος Γεωργίλης. Ο κ. Γεωργίλης αντικαταστάθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2018 από τον Γεώργιο Γρίβα ο οποίος κατά πληροφορίες είναι και εκείνος προβληματισμένος από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ανάκριση της Folli-Follie. Ενήμερος για την κατάσταση φέρεται να είναι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Παρατηρητές της υπόθεσης και κυρίως οι επενδυτές επεσήμαναν με νόημα ότι η αργοπορία στην πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου προκαλεί κλίμα αβεβαιότητας και δυσφημεί την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Μάλιστα έδειχναν ως μέτρο σύγκρισης τα ταχύτατα αντανακλαστικά των Αμερικανικών Αρχών για την υπόθεση του Τηλέμαχου Λαβίδα και Γιώργου Νίκα η οποία διερευνήθηκε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Αναφερόταν στο ιδιωτικό συμφωνητικό Φιλιππάκη-Μιωνή

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η νύν τακτική και πρώην τέταρτη ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξεπούλου είναι εκείνη η οποία είχε χειριστεί την ανάκριση της υπόθεσης Παπασταύρου-Μιωνή για το αδίκημα της απάτης επί δικαστηρίου. Μάλιστα η εν λόγω ανακρίτρια μνημονευόταν και στο διαβόητο ιδιωτικό συμφωνητικό του Μαρτίου 2018 σχετικά με τις υποθέσεις για τις οποίες ο εκδότης της “δημοκρατίας” δεσμευόταν ότι θα έμπαιναν στο αρχείο! Στο συγκεκριμένο συμφωνητικό καταγραφόταν επί λέξει: “Ποινική δίωξη για απάτη επι δικαστηρίου. Η 4η Ειδική Ανακρίτρια εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δύο πρόσωπα που επιδίδει “τυπική κλήση”. – Άλλος Εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στην συνέχεια προς επικύρωση στο Δικαστικό Τριμελές Συμβούλιο προς επικύρωση. Μετά απο 30 ημέρες η απόφαση γίνεται αμετάκλητη”.

Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα: 

ανακρίτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ