Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης της Folli Follie κατέθεσε πρίν απο λίγο στην εισαγγελία Εφετών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «με την ευκαιρία αυτή και λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα που αναφέρονται στην υπόθεση της εν λόγω εταιρείας, αλλά και στους χειρισμούς εκ μέρους της Εποπτικής Αρχής, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
– Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Ανεξάρτητη Αρχή, σε ότι αφορά τις δικές της αρμοδιότητες, κινήθηκε έγκαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης με γνώμονα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3371/2005, αρ. 17), τη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της καθώς και τις διεθνείς πρακτικές.
– Με απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή της για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προχώρησε στις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες σε όλα τα στάδια εξέλιξης της υπόθεσης και προς όλες τις κατευθύνσεις.
– Είναι προφανές ότι οι επιμέρους ενέργειες που σχετίζονται με τη διενέργεια ελέγχων, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, καθ΄ όσον υπόκεινται σε σχετικούς περιορισμούς που προβλέπονται για το απόρρητο.
– Συνεπώς συνιστούμε στους επενδυτές να ενημερώνονται για την υπόθεση από τις επίσημες πηγές, αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται σε πολλά επίπεδα.
H απόφαση προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ελήφθη την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δ.σ. της Επιτροπής.
Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τη διοίκηση της FFG να παράσχει στοιχεία αναφορικά με τις οικονομικές της καταστάσεις, στον απόηχο των κατηγοριών του fund QCM. Είχε προηγηθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας, με την εποπτική αρχή να αναφέρει ως αιτιολογία πως η εισηγμένη “δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις”.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αναφορά της προς την Εισαγγελία βασίζεται στις διατάξεις του Ν.1969/1991 (που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και εξυγιάνσεως της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις), αρ.76 παρ. 8 το οποίο σημειώνει ότι: “Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές”.
ΠΗΓΗ: mikrometoxos.gr