Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της απίστευτης απάτης η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας – Την ίδια στιγμή πληθώρα ερωτημάτων προκαλούν οι καθυστερήσεις και οι εμπλοκές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην ολοκλήρωση των ερευνών για τους υπεύθυνους
Αρκετά ερωτήματα προκαλεί το πλούσιο παρασκήνιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εναν ολόκληρο χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie οι πρωταγωνιστές της απάτης συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και άτυπα αλλά ουσιαστικά συνεχίζουν να εμπλέκονται στη διοίκηση της εταιρείας. Η μοναδική αλλαγή που έχει υποστεί η καθημερινότητά τους είναι ότι δεν μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που τους επέβαλε η Δικαιοσύνη, ενώ έχουν περιορίσει δραστικά τις εμφανίσεις τους σε δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις φοβούμενοι, ίσως, την κατακραυγή.
Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραμένει ακόμη στο Δ.Σ. της εταιρείας που ίδρυσαν οι γονείς του, πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του και μάλιστα συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή που διευθύνει τη Folli Follie. Ο πατέρας του Δημήτρης με τη μητέρα του Κατερίνα (Καίτη) εξακολουθούν επίσης τουλάχιστον ορισμένες ημέρες να πηγαίνουν στα γραφεία τους, στον τρίτο όροφο των κεντρικών.
Οταν ξεκίνησε να αποκαλύπτεται το θέμα, η Ε.Κ., της οποίας ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γκότσης είναι επιλογή του κ. Γιάννη Δραγασάκη και ο αντιπρόεδρος Νίκος Τρουλινός του κ. Νίκου Παππά, έκανε σαν να μη συνέβη το παραμικρό. Αμέλησε επί τρεις εβδομάδες να διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο και το έπραξε μόνο όταν το ζήτησε η ίδια η εταιρεία. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες αμηχανίας της Ε.Κ., η Folli Follie και το fund QCM αντάλλασσαν δημόσια αλληλοκατηγορίες, ενώ η μετοχή κυριολεκτικά κατέρρεε.
Δέκα ολόκληρους μήνες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 2019, επέβαλε πρόστιμα 20,38 εκατ. ευρώ (10 εκατ. στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, 5 εκατ. στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο και 4,5 εκατ. στον Ιωάννη Μπεγιέτη, πρώην οικονομικό διευθυντή της θυγατρικής του FF στην Ασία).
Ακόμη και η ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στην Alvarez & Marsal, μία από τις πιο σκληρές ελεγκτικές εταιρείες στον κόσμο η οποία, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε και την υπόθεση της Lehman Brothers, έγινε μετά από πιέσεις των διεθνών ομολογιούχων της FF οι οποίοι έψαξαν να βρουν σε ποια μαύρη τρύπα είχαν πέσει τα λεφτά τους. Απλώς η Folli Follie ανέλαβε να πληρώσει την ελεγκτική εταιρεία για τις υπηρεσίες της.
Για το 2017 δεν έχει εκδοθεί προσαρμοσμένος ισολογισμός, ούτε έχουν ερευνηθεί οι ισολογισμοί παλαιότερων ετών. Αυτό μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2015 στα γραφεία της Ε.Κ. είχαν φτάσει αναλυτικά στοιχεία (όπως αυτά που παρουσίασε το fund QCM το οποίο αποκάλυψε την απάτη) για τους ισολογισμούς 2013 και 2014 της Folli Follie. Ο λόγος που η Ε.Κ. αγνόησε τα αποκαλυπτικά στοιχεία είναι ότι είχαν σταλεί ανώνυμα. Το γεγονός ότι δεν είδαν τα στοιχεία της απάτης ακόμη κι όταν τους τα έδωσαν έτοιμα, αλλά και η γενικότερη απροθυμία ή και αδυναμία της διοίκησης της Ε.Κ. να ερευνήσει την υπόθεση της Folli Follie έχει επισημανθεί και από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.
Η στάση του προέδρου να ρίξει τις ευθύνες στη διευθύντρια που ελέγχει τις συναλλαγές στο Χ.Α. δημιουργεί πάντως ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη διευθύντρια, μια δημόσια υπάλληλος καριέρας, ήταν στην ίδια θέση τα τελευταία 15 χρόνια και εκτελούσε τα καθήκοντά της χωρίς κανένα πρόβλημα με πολλές διαφορετικές διοικήσεις της Ε.Κ. αλλά και κυβερνήσεις. Μάλιστα ο υποβιβασμός της από τη διοίκηση σε προϊσταμένη του τμήματος μελετών προκάλεσε, στις 5 Απριλίου, έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Επιτροπή.
Η συνέλευση εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητά από τον πρόεδρο, το Δ.Σ. και τη γενική διευθύντρια «να ανακαλέσουν/αναιρέσουν την απόφαση τους για την αποπομπή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών εξαιτίας της “συστηματικής πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων της” και τον υποβιβασμό της σε θέση τμηματάρχη σε άλλη διεύθυνση, η οποία λήφθηκε με αδιαφανή διαδικασία και διάθεση εκφοβισμού των υπολοίπων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών και κατ’ επέκταση του συνόλου του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια της Ε.Κ. είχε αντιδράσει όταν η διοίκηση της ζήτησε να προσδιορίσει κέρδη από συναλλαγές μετοχών των εμπλεκόμενων στη Folli Follie. Υποστήριξε τότε ότι η απόφαση να προσδιορίσει τη ζημία στερείται νομιμότητας, καθώς στην Ε.Κ. υπάρχει Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιρειών. Σε αυτήν υποβάλλονται κάθε χρόνο όλοι οι ισολογισμοί των εισηγμένων, όπως και οι αλλοιωμένοι ισολογισμοί της Folli Follie και ότι στοιχεία από τη δική της διεύθυνση δεν θα μπορούσαν να σταθούν δικαστικά λόγω αναρμοδιότητας.
Η απάτη άλλωστε έγινε φουσκώνοντας τον ισολογισμό της Folli Follie με ψευδείς και εικονικές συναλλαγές χρηματικών ποσών και εμπορευμάτων. Οι τυχόν επιμέρους συναλλαγές μετοχών ή ομολόγων έπονται, καθώς πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί πότε ξεκίνησε η απάτη ώστε οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και όχι γενικοί και αόριστοι.
Τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη, η διοίκηση ζήτησε από τη διευθύντρια να ελέγξει τις συναλλαγές όσων υπέγραφαν τους ισολογισμούς του 2016. Εκείνη ζήτησε τότε να της υποδειχθούν η μεθοδολογία και οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει ώστε να προσδιοριστεί σε ποια τιμή αγοράστηκαν οι μετοχές. Η διαμάχη συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, με τη διοίκηση στο μεταξύ να μην υποδεικνύει τι έπρεπε να κάνει. Τελικά στο τέλος Νοεμβρίου έστειλε τελεσίγραφο δέκα ημερών στη διευθύντρια η οποία εξακολουθούσε να ζητά κατευθύνσεις και να θέτει ζήτημα νομιμοποίησης των διαδικασιών.
Οι πιέσεις της διοίκησης φαίνεται να οδήγησαν στην καρατόμηση και τον υποβιβασμό της στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Στο μεταξύ, η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνέχιζε και συνεχίζει να παραμένει στην εταιρεία, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι έχασαν οριστικά τα χρήματα τους, η χώρα και η οικονομία της διασύρθηκαν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -αν και στο μεταξύ άλλαξε τον διευθυντή Εποπτείας Αγορών- ακόμη δεν έχει βγάλει άκρη με τις συναλλαγές όπως και με τους παλιούς ισολογισμούς της Folli Follie που συνεχίζει να κρατά στα συρτάρια της. Όλα αυτά τα γεγονότα προβληματίζουν τις εισαγγελικές αρχές που στρέφονται πλέον σε τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) αλλά και χρηματιστηριακών εταιρειών για τη μεγάλη απάτη.
Πού στρέφει την έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία
Η Οικονομική Εισαγγελία προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναζητήσει ευθύνες τόσο των αρμοδίων μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και μελών της ΕΛΤΕ καθώς, όπως προκύπτει, από το 2001 έως και την αποκάλυψη του τεράστιου αυτού σκανδάλου, το 2018, δεν είχαν προχωρήσει σε κανέναν έλεγχο ώστε να δώσουν τέλος στην πρωτοφανή απάτη. Μια άλλη σημαντική παράμετρος που οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Οικονομική Εισαγγελία να στραφεί και προς την κατεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι και η ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει από τον Δεκέμβριο 2015 για τις λογιστικές απάτες στη Folli Follie.
Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για δυο κακουργηματικές κατηγορίες εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και επτά ακόμη ατόμων. Οι διώξεις που είχαν ασκηθεί τότε αφορούσαν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων, στους οποίους είχε επίσης απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα με έγγραφα που είχαν διαβιβαστεί στις πύλες εξόδου: αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία κ.λπ.
Η δίωξη του οικονομικού εισαγγελέα στρέφεται εναντίον του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Κατερίνας, του γιου του Γιώργου Κουτσολιούτσου, όπως επίσης και εναντίον τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, του οικονομικού διευθυντή, του επικεφαλής του λογιστηρίου, του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και του επικεφαλής του ομίλου στην Ασία.
Ύποπτοι σύστασης εγκληματικής οργάνωσης
Την ίδια ώρα που στην ανάκριση εκκρεμεί η κλήτευση των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων επτά συγκατηγορουμένων τους ώστε να απολογηθούν για τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν και μια νέα έρευνα για χειραγώγηση μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν για το όργιο των πλαστογραφήσεων των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας κάλεσε σε ανωμοτί εξηγήσεις (ως υπόπτους δηλαδή) 13 συνολικά άτομα για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της εγκληματικής οργάνωσης, της κακουργηματικής πλαστογραφίας και της χειραγώγησης.