Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (ΔΩΜΑ) παρουσιάζεται από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 το έργο της Χιμένα Εσκαλάντε «Φωνάζω στον Ουρανό με όλη μου την καρδιά» σε σκηνοθεσία Esther André Gonzalez.
Λίγα λόγια για το έργο :
Ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους, παρόν, μέλλον, παρελθόν. Δώδεκα αυτοτελή επεισόδια. Δώδεκα διαφορετικές σχέσεις, εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης. Δύο ηθοποιοί υποδύονται διαφορετικούς ρόλους -μάνα, κόρη, αδερφή, μητριά, προγονή, πεθερά, νύφη, φίλη, ερωμένη, σύζυγος, ερωτευμένη, γιαγιά, εγγονή- μέχρι να φτάσουν στην ορφανή και από εκεί στον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το τέρας. Αυτό που έχουν μέσα τους.
Σημείωμα Σκηνοθέτη :
Το «ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά» της Μεξικάνας Χιμένα Εσκαλάντε, μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι ένα θεατρικό έργο αποτελούμενο από δώδεκα διαφορετικές σχέσεις, εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης ανάμεσα σε γυναίκες.
Ρίχνει μια έξυπνη και κωμική ματιά πάνω στο βάθος και τη πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Εκθέτει τη δυσκολία των σχέσεων ανάμεσα στο «εγώ» και στο «άλλο», και το πώς οι αλυσίδες του πόνου σέρνονται από τη μιά σχέση στην άλλη, από μιά ζωή σε μιά άλλη.
Το έργο περιγράφει ζωές που μεταμορφώνονται σε κόλαση. Δείχνει πώς ξεκινά αυτός ο μηχανισμός σκλαβιάς -είτε αυτό ονομάζεται Κάρμα,μετεμψύχωση, οργή ή επιθυμία για εκδίκηση-. H δυναμική του είναι αυτόματη και αναπόφευκτη; Οι αιτίες του είναι άγνωστες και ασυνείδητες; Οι ρίζες όλου αυτού του πόνου, άρνησης και παρεξήγησης ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου, είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων τους ή των απαιτήσεων τους;
Πόσους ρόλους από αυτούς έχουμε υποδυθεί; Μπορεί να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, πόνος-εκδίκηση-πόνος; Υπάρχει πιθανότητα γιατριάς; Υπάρχει δυνατότητα να μην ενοχοποιούμε τον άλλο για τους δικούς μας πόνους; Υπάρχει δυνατότητα να ψάξουμε τις απαντήσεις μέσα μας;
Αυτό το έργο είναι σαν να κοιτάζεσαι σε καθρέφτη. Ο καθένας μας είναι ότι βλέπει στους άλλους. Αν εμείς είμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας αποτυχίας, ίσως να μη χρειάζονται τόσες ζωές για να είμαστε και να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε.
Esther André Gonzalez
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του έργου:
Η Χιμένα Εσκαλάντε είναι μία από τους σπουδαιότερους σύχρονους θεατρικούς συγγραφείς του Μεξικού. Τα έργα της δημιουργούν ή αναδημιουργούν κλασσικά κείμενα ή μύθους όπως, η Φαίδρα, η Ηλέκτρα, η Ανδρομάχη, η Σαλώμη, η Ιουδήθ, η Λίλιθ. Επίσης διηγούνται ή προβάλουν βιογραφίες συγγραφέων και τη διαδικασία της δημιουργίας, όπως του Σαίξπηρ, του Τέννεσι Ουίλιαμς, της Κολέτ, του Ευριπίδη, της Σορ Χουάνα Ινές ντε λα Κρούς. Αυτά τα έργα έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Πορτογαλλικά, και παρουσιάστηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Αργεντινή, Χιλή, στον Καναδά. Δουλεύει με τον θίασο του Nouveau Théâtre du 8, Lyon στη Γαλλία όπου τέσσερα έργα της με θέμα τους μύθους, και κάτω από τον γενικό τίτλο «Πολύπτυχο Εσκαλάντε», παρουσιάζονται σε ένα κύκλο περιοδειών στη Γαλλία κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 & 2014.
Την έχουν προσκαλέσει πολλές φορές στοPen Voices Festival της Νέας Υόρκης, και τα βιβλία και τα έργα της παρουσιάστηκαν στο Hot INK, Salon du Livre-Paris, Miami International Book Faire, FIL-Guadalajara, Los Ángeles Lé Ala, The Banff Center και ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις, της έχει αποδοθεί η διάκριση του Rockefeller Foundation. Γράφει επίσης για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, για εγκαταστασεις και εκθέσεις μουσείων – και δημοσιογραφεί. Είναι μέλος του Εθνικού συστήματος δημιουργών, στο Μεξικό.
Το έργο «ΦΩΝΑΖΩ με όλη μου την καρδιά στον ουρανό», ανεβαίνει ταυτόχρονα στην Πόλη του Μεξικού, στη Λυών, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, από διαφορετικούς θιάσους. Ο θεατρολόγος Patrice Pavis μιλώντας για το έργο της Χιμένα Εσκαλάντε, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η δραματουργία της Χιμένα Εσκαλάντε εγγράφεται στο μεταμοντέρνο σαν αυτές του Koltès, του Minyana, του Pinter, ή του Berkoff».