«Για την κυβέρνηση της αριστεράς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί πρώτο στόχο, διότι όσοι φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους έντιμους φορολογούμενους και στερούν πόρους, ακόμη και από βασικές λειτουργίες του κράτους», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου κατά, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου είπε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται με την φοροδιαφυγή κάθε είδους, τα φορολογικά παραθυράκια, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο και την εύνοια σε συγκεκριμένες τάξεις και οικογένειες.
«Μεγάλα και ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας απέφυγαν συστηματικά και για δεκαετίες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αντιστοιχούσε, σε βάρος των υπολοίπων πολιτών. Εμείς επιδείξαμε την πολιτική βούληση που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυνηγούμε ακατάπαυστα τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά», είπε η υφυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κατανοήσουν οι φοροφυγάδες ότι η φορολογική συμμόρφωση είναι η καλύτερη επιλογή που θα έχουν στη διάθεσή τους.
Γι’ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών κινείται, ώστε οι φοροφυγάδες να νιώθουν ότι οι ελεγκτικές αρχές είναι στο κατόπι τους και στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου: «Θέλουμε να νιώθουν την ανάσα μας», είπε η υφυπουργός.
Για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η υφυπουργός επανέλαβε ότι δίνεται σε φορολογούμενους η δυνατότητα να υποβάλλουν εκείνοι τη φορολογική τους δήλωση, πριν την εξετάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Υπογράμμισε πάντως, ότι δεν παρέχεται καμία φορολογική αμνηστία, καθώς ο κύριος φόρος θα καταβάλλεται στο ακέραιο και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτοί στους οποίους έχει κοινοποιηθεί οριστικός προσδιορισμός του φόρου.
Η κ. Παπανάτσιου είπε, πως όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αν επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν με τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα οποία και η διασταύρωση κινήσεων καταθέσεων και εισοδημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ελέγχονται 1.230.000 ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία.
Για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είπε ότι επιχειρείται να δοθούν κίνητρα ώστε να περιορίσουν οι πολίτες τις πληρωμές με μετρητά τα οποία αποτελούν το όχημα για απόκρυψη εσόδων από τις επιχειρήσεις.
Για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, η υφυπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και «η κυβέρνηση εξετάζει την κατάσταση», αφού προηγουμένως διαπιστώσει και το αποτέλεσμα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο σύνδεσης του αφορολόγητου και των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές, ως κίνητρο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να τις χρησιμοποιούν και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ταυτόχρονα και διευκολύνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και δεσμεύεται για τους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και κάποιες άλλες κατηγορίες. Όπως είπε, με αποφάσεις που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, θα αφήνονται να επιλέξουν εκείνοι πως θα γίνεται η εξόφληση των συναλλαγών τους.
Σε σχέση με τις προμήθειες-χρεώσεις των Τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές, η υφυπουργός είπε, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση, καθώς η κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση και βρίσκεται σε συνεργασία και με την ΤτΕ.
Η κ. Παπανάτσιου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και το 2017 θα επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση την υπέρβαση των στόχων την επιστρέφει στην κοινωνία.