Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Φορολογικό σ/ν: Διαβούλευση με «πύρινα» σχόλια για ακίνητα, τέλος ανθεκτικότητας, ειδικές αποζημιώσεις ενστόλων, φορολογικές δηλώσεις

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, οι διατάξεις για το τέλος ανθεκτικότητας, οι ειδικές αποζημιώσεις για τους ένστολους, αλλά και το νέο καθεστώς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα ισχύσει από το νέο έτος, συγκεντρώνουν την πλειονότητα των «πύρινων» σχολίων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο μέτωπο των ακινήτων, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στον ορισμό της τριετίας κατά την οποία το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό ή σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, πριν βγει προς ενοικίαση στην αγορά, για να τύχουν τα μισθώματα απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια.

Όπως ορίζει τη σχετική διάταξη (άρθρο 9) του φορολογικού, για τους 36 πρώτους μήνες μετά από τον μήνα, κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης, δεν φορολογείται το εισόδημα φυσικών προσώπων που προέρχεται από εκμίσθωση κατοικιών με εμβαδόν έως 120 τετραγωνικά μέτρα, εφόσον:

  • Το εισόδημα προέρχεται από σύμβαση μίσθωσης διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών που συνάπτεται μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
  • Η εκμισθούμενη κατοικία κατά τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και, αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025, και κατά το φορολογικό έτος 2024:
  • Έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κενό ακίνητο (έντυπο Ε2) ή δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο ακίνητο ούτε ως κύρια ούτε δευτερεύουσα κατοικία του εκμισθωτή ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενο ούτε δωρεάν παραχωρούμενο ακίνητο (έντυπα Ε1 και Ε2) ή
  • έχει διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση, και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση,
  • ο εκμισθωτής δεν έχει υποβάλει στη φορολογική διοίκηση δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για το ακίνητο κατά το έτος της μίσθωσης και έως την έναρξη αυτής ή για το ίδιο διάστημα έχει υποβάλει δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.

Αν εντός της τριετίας  το ακίνητο κενωθεί, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το φορολογικό έτος που αυτό κενώνεται, ενώ εάν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το πρώτο έτος της μίσθωσης.

«Άδικο μέτρο»

Για το άρθρο 26 που βάζει απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών για Airbnb σε 3 κορεσμένα διαμερίσματα στο Δήμο Αθηναίων οι πολίτες θεωρούν άδικο το μέτρο «για ένα ακίνητο το οποίο είναι ήδη στην βραχυχρόνια να μην μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο καθεστώς. Πολύς κόσμος έχει επενδύσει αρκετά χρήματα από οικονομίες μιας ζωής πάνω σε αυτόν τον τομέα».

Τέλος ανθεκτικότητας

Ισχυρά «πυρά» δέχεται και το άρθρο 21 με τις παρεμβάσεις στο τουριστικό «πακέτο» καθώς από τον καινούργιο χρόνο επέρχονται μεγάλες αυξήσεις στο παλιό τέλος διαμονής που επιβάλλουν στους πελάτες ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Ειδικά για την αύξηση κατά 433% του τέλους στις μισθώσεις τύπου Airbnb, το οποίο από 1,5 ευρώ αυξάνεται σε 8 ευρώ ανά ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, φορείς της αγοράς και πολίτες θεωρούν ότι είναι άδικη και παράλογη καθώς εφαρμόζεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος.

  • Στα σχόλια για το τέλος ανθεκτικότητας οι πολίτες μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ την ημέρα.

Οι ένστολοι

Αντιδράσεις από το σύνολο των Ομοσπονδιών των ενστόλων συγκεντρώνει και το άρθρο 15 για την «αύξηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης» και το οποίο αφορά την αναπροσαρμογή του ποσού των 2,77 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης σε 3,33 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης».

Σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική αύξηση της αναχρονιστικής αποζημίωσης των 2,77 ευρώ η οποία σημειωτέων παραμένει επί χρόνια καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα.

«Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι συνάδελφοί μας ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς και ότι δεν τους εμπαίζει διαρκώς» σχολιάζουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών και συμπληρώνουν: «Ας μην ελπίζει, λοιπόν, κανείς ότι θα δεχθούμε αδιαμαρτύρητα μια τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση, όταν άλλωστε το κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας με τις συνεπαγόμενες νομοθετικές του διατάξεις, παραμένει ακόμα ανοικτό με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση τελικά θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

Φορολογικές δηλώσεις

Όσον αφορά τις προθεσμίες  για τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου αρκετοί φορολογούμενοι σχολιάζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ ενώ λογιστές τονίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό νομοσχέδιο η πρόβλεψη για έκπτωση φόρου εισοδήματος 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου, καθώς πρόκειται για ένα μήνα φορτωμένο από φορολογικές υποχρεώσεις.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ