Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Φόρουμ των Δελφών: Πέτσας για κορωνοϊό, Τουρκία και τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Μισέλ

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε σήμερα στη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε όλα τα καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως είναι ο κορωνοϊός, το θέμα της απασχόλησης, η οικονομία, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και για την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Συγκεκριμένα ανά ενότητα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων: 

Για την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Υπήρχαν τρία μεγάλα θέματα προς συζήτηση. Το πρώτο -φυσικά, προφανές-  είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου, όπου θα τεθούν  δύο μεγάλα θέματα. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το πολύ μεγάλο όπλο που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και από το οποίο η χώρα μας προσδοκά περίπου 32 δισ. ευρώ.

Υπήρχαν και άλλα δύο θέματα, όμως, τα οποία σχετίζονται με τα εθνικά μας ζητήματα. Το ένα είναι η επιστολή του Πρωθυπουργού, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  κ. Μισέλ, στις 3 Ιουνίου, με την οποία αναδείκνυε τις πτυχές της τουρκικής προκλητικότητας. Το τελευταίο θέμα ήταν η αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως  η επιχείρηση «Ειρήνη» που έχει να κάνει με την επιτήρηση του εμπάργκο των όπλων στην Λιβύη. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτές οι κοινές δράσεις, όταν αναλαμβάνονται, πρέπει να είναι αποτελεσματικές.

Για την τουρκική προκλητικότητα 

Έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τι μπορούμε να κάνουμε  και αυτό έχει σημασία μπροστά στα μαθηματικά. Σημασία έχει, επίσης, το πώς διαμορφώνουμε ένα πλέγμα συσχετισμών που να επιτρέπουν στη χώρα μας να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εμείς έχουμε ένα τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και την δύναμη να κάνουμε  ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι στην περιοχή μας.

Όποτε χρειαστήκαμε τους συμμάχους μας, ήταν στο πλευρό μας. Ας θυμηθούμε και περασμένες δεκαετίες. Ήταν στο πλευρό μας. Όπως ήταν και πρόσφατα. Θυμίζω ότι  όταν έγινε η προσπάθεια της Τουρκίας πρόσφατα  να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη στον Έβρο, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είδαμε αυτή την καταπληκτική εικόνα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Είδε στα σύνορα της Ευρώπης, ο μέσος ευρωπαίος πολίτης, την ηγεσία της Ευρώπης, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον προεδρεύοντα τον κ. Plenkovic από την Κροατία τότε και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο ίδιο κάδρο, σε ένα μικρό χωριό του Έβρου, να λένε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα φυλάσσουμε.

Για την οικονομία

Δώσαμε μια ανάσα στους φορολογούμενους, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, με τις αναστολές των υποχρεώσεών τους, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, τώρα που δεν είχαν εισοδήματα. Γιατί κακά τα ψέματα, τα εισοδήματά τους κατακρημνίστηκαν. Άλλοι είχαν κλειστά καταστήματα, άλλοι δεν είχαν εισόδημα, άλλοι είχαν ένα μικρό βοήθημα από το Κράτος. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θα κληθούν τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, να πληρώσουν μαζεμένες οφειλές, για έξι, επτά μήνες. Καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργηθεί  μία χιονοστιβάδα. Δεν θέλουμε αυτή η χιονοστιβάδα να τους παρασύρει. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι -είναι κάτι που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στα επόμενα εικοσιτετράωρα- να ρυθμίσουμε αυτό το ποσό σε αρκετές δόσεις. Θα εξεταστεί πως θα γίνει αυτό, με τι όρους, με τι επιτόκιο, προκειμένου να είναι ελκυστικοί οι όροι αυτοί, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης

Πρώτο μας μέλημα σε όλη αυτή την περίοδο ήταν η προστασία της εργασίας γιατί θέλουμε όταν ξεπεράσουμε αυτήν την παροδική, πιστεύουμε ύφεση, που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, να είναι όλοι στην θέση τους για να πάρουν μερίδιο από μία δυναμική επανεκκίνηση που -όπως πιστεύουμε- μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία. Επομένως θα πρέπει να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να στηρίξουμε οικονομικά  αυτούς που είναι στην εργασία, ώστε  να μην βασίζονται στο επίδομα ανεργίας. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν εποχικότητα στον Τουρισμό, ζουν κάποιους μήνες του χρόνου με ένα μικρό επίδομα ανεργίας και συμπληρώνουν αυτό το εισόδημα με τους 6-7 μήνες, που δουλεύουν κανονικά. Δεν μπορούν λοιπόν 12 μήνες το χρόνο να ζήσουν με επίδομα ανεργίας. Γι’ αυτό φροντίζουμε με την αναστολή εργασίας που έχουμε καθιερώσει και την ενίσχυση του προγράμματος «Συν-Εργασία» -που ανακοινώσαμε χθες, ώστε να καλύπτει και ένα μέρος των εργοδοτικών εισφορών, όχι μόνο του μισθού- να έχουμε έναν ελκυστικό συνδυασμό των δύο μέτρων για να ξεκινήσει ένα κατάστημα εποχικό, να ανοίξει ένα κατάλυμα τουριστικό και να προσλάβει τους εργαζόμενους που είχε.


Σχετικό άρθρο: Φόρουμ των Δελφών: Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία του Job Search και στην Ελλάδα

Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού

Προσέχουμε το ίδιο και προς τα μέσα και προς τα έξω. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε 20 νέα κρούσματα. Τα 16 όμως -όπως πληροφορήθηκα- προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης, από μία περιοχή που είχε βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.  Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε την περιοχή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Άρα, προσέχουμε στο εσωτερικό για τοπικές εστίες προκειμένου να τις περιχαρακώνουμε. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό προσέχουμε εάν υπάρχουν πτήσεις που φέρνουν κρούσματα, ώστε να μπορούμε έγκαιρα να παρέμβουμε. Ενδεχομένως ακόμα και να τις σταματήσουμε, όπως κάναμε για παράδειγμα στην περίπτωση της Ντόχα.

Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει μία κατάσταση η οποία να μας δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή μία συγκεκριμένη χώρα φέρνει κρούσματα στην Ελλάδα. Όταν αυξηθούν οι αφίξεις από το εξωτερικό θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Έχουμε αποκλείσει τους καθολικούς ελέγχους, αλλά οι δειγματοληπτικοί που θα γίνονται δεν θα είναι τυχαίοι, θα είναι στοχευμένοι και θα έχουμε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Αύριο θα γίνει μια παρουσίαση για το πως σκοπεύουμε να κάνουμε τα τεστ, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει. Σκοπός λοιπόν  είναι να καλύπτουμε ένα μεγάλο εύρος των ανθρώπων που μας επισκέπτονται, ώστε  να έχουμε έγκαιρα προειδοποίηση, προκειμένου να ελέγξουμε την κατάσταση.


Σχετικό άρθρο: Φόρουμ των Δελφών: Ο υπουργός Υγείας απαντά σε καίριες ερωτήσεις για το Υγειονομικό σύστημα

Οι Έλληνες δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα 

Η πιο σημαντική μέρα, τουλάχιστον όπως εγώ την έχω καταγράψει στο μυαλό μου, είναι η μέρα που πάρθηκε η απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία. Γιατί ήταν πολύ σημαντικό, ο κόσμος να μας εμπιστευτεί  ότι κάνουμε το σωστό. Το κλειδί από εκεί και πέρα, ήταν ότι ο κόσμος άκουσε τους ειδικούς και την Κυβέρνηση με έναν τρόπο που δεν είχαμε συνηθίσει. Έδειξε εμπιστοσύνη στην απόφαση της Κυβέρνησης και των ανθρώπων που έβλεπε καθημερινά, τον κ. Τσιόδρα, τον κ. Χαρδαλιά και από κει και μετά, μπήκε «το νερό στο αυλάκι». Οι  οδηγίες των ειδικών ακούγονταν από τους Έλληνες και όλοι μαζί δείξαμε την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που μας έφερε μέχρι εδώ. Να έχουμε φύγει από την πρώτη φάση της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Διαβάστε επίσης:
Φόρουμ των Δελφών: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες προανήγγειλε ο Βρούτσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ