Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Φωτιά Λίμνη Εύβοιας: Χωρίς εναέρια μέσα – Σε Προσευχή καλούν οι μοναχοί – Μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά προς Ροβιές και Μονή του Όσιου Δαβίδ (Βίντεο)

Φωτιά Λίμνη Εύβοιας: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια. Προς το μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ κατευθύνεται ένα από τα μέτωπα της φωτιάς που κατακαίει από χθες τη βόρεια Εύβοια. Μάλιστα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να απομακρύνουν τους μοναχούς. Ένα ακόμη μέτωπο κινείται προς Ροβιές. Υπάρχουν επίσης άλλα δύο ενεργά μέτωπα στο χωριό Κούρκουλοι και στην περιοχή Μανδανικά.

Οι χειριστές δύο αεροπλάνων, που πέταξαν πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας, διαπίστωσαν έλλειψη ορατότητας που δεν τους επέτρεψε να κάνουν ρίψεις και αποχώρησαν. Ήδη, πριν από λίγα λεπτά έφτασε και επιχειρεί στην περιοχή ένα ελικόπτερο.

Με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το camping στις Ροβιές και η ελεύθερη κατασκήνωση στην παραλία Ηράκλεια.

Ένταση υπήρξε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως “δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και μετά 2 η 3 εναέρια μέσα που πιθανά να αποσταλούν στην περιοχή. Οι εναέριες δυνάμεις χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και άμεση επέμβαση” που ήταν και το μήνυμα που μεταφέρουν στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη που όμως αποχώρησαν λόγω έλλειψης ορατότητας. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

 

 

Τεράστια καταστροφή

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

“Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν” υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως “υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»

Ολονύχτια μάχη

Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε ο περιφερειάρχης.

Περί τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπό της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης κ. Λιάσκος τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».

Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν την νύχτα αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ