Φωτιά στην Εύβοια: Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το νησί, με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν ηρωική μάχη με τις φλόγες.
Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα. Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί.
Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.
Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.
Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.
Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.
Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.
Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.
Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.
Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.
Σε διαθεσιμότητα ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. για απαράδεκτη δήλωση περί «πολιτικού μέσου»
Μάχη με τις αναζοπυρώσεις
Δεκάδες και επικίνδυνες ήταν oι αναζωπυρώσεις τη νύχτα στη Βόρειο Εύβοια. Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά.
Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.
Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.
Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.
Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.
Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.
Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από εκεί η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό».
Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».
Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.
Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.
Από χθες και μέχρι το πρωί πάνω από 200 Ουκρανοί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έφτασαν σε βοήθεια με το δικό τους εξοπλισμό, έδωσαν μία πραγματική μάχη στα χωριά Τρούπι, Καλύβια, και Σπαθάρι μαζί με εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και με τη βοήθεια εναέριων μέσων, και οι φλόγες δεν πέρασαν.
Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.
Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.
Τέλος οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.
Παράλληλα παρατηρείται πρόβλημα στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται προβληματική.
Λέκκας: Σε 10 χρόνια η ανάκαμψη στα καμένα
Στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη των περιοχών που κάηκαν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών μπορεί να γίνει μέσα σε μια 10ετία προχώρησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο οι εκτάσεις που έχουν καεί τα τελευταία 24ωρα είναι της τάξης τουλάχιστον των 500.000 στρεμμάτων.
Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από το δυναμικό. «Για παράδειγμα στην Ηλεία το 2007 είχαμε να κάνουμε με μια καταστροφή της τάξεως των 2 εκατ. καμένων στρεμμάτων είχαμε μια ανάκαμψη με ελάχιστες παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια και αυτό οφειλόταν στις αρκετές βροχές και το γόνιμο έδαφος» εξήγησε στο MEGA ο κ. Λέκκας.
«Πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή. Δεν έχουμε το ίδιο περιβάλλον στην Εύβοια, την Αττική, τη Ρόδο ή αλλού» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας συμπληρώνοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε άλλες απειλές που ουσιαστικά συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα». «Έχουμε να κάνουμε με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Έχουμε επιπτώσεις στο έδαφος, στο υπέδαφος, την χλωρίδα, την πανίδα, τον αέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.
«Θα πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και η μόλυνση των υδάτινων πόρων» εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ειδικά για τη φωτιά στην Εύβοια αφού εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλές οι συνθήκες για να συμβεί αυτό» προσθέτοντας ότι «στην Εύβοια ίσως και να μην μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα λόγω των υψηλών θερμικών φορτίων».
Ερωτηθείς για την Αττική και τις επιπτώσεις από τη μεγάλη φωτιά είπε ότι η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 50.000 στρέμματα υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας λόγω και της φύσης του αστικού ιστού αλλά και των καμένων οχημάτων, κτηρίων και άλλων υλικών.