Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Φωτογραφικό μνημείο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Στη δημιουργία ενός έργου μνημείου των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησε η ομάδα φωτογράφων Tempi, In Memoriam. Με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, προχώρησαν στην αποτύπωση των ανθρώπινων σωμάτων σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, τα οποία κρατιούνται χέρι-χέρι, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης.

Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, τα οποία με ειδική στάση τους σώματός τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο πανί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το ύφασμα που χρησιμοποιείται για το έργο, είναι 102 μέτρα μήκος και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως, πρόσθεσε.

H κυανοτυπία είναι η «αυθεντική» διαδικασία ηλιακής εκτύπωσης, μια από τις πρώτες φωτογραφικές τεχνικές, η οποία ανακαλύφθηκε το 1842. Ήταν δημοφιλής μέχρι τον 20ο αιώνα ως μια φθηνή μέθοδος για την αναπαραγωγή φωτογραφιών, εγγράφων, χαρτών και σχεδίων. Πρόκειται αναλυτικότερα για μία μορφή γρήγορης εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται από μια χαρακτηριστική μπλε ένωση του σιδήρου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφέρεια: Πήρε σκούπα ο Νίκος Χαρδαλιάς – Ποιοι μπήκαν σε θέση ψυγείο

Θάνατος βρέφους στην Πάτρα: «Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» ή ιός δίχως σύμπτωμα;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ