Oμάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν και πάλι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι εντείνεται η συμμετοχή αλλοδαπών ταραξιών σε επεισόδια και έκτροπα.
Τέσσερις Ισπανοί και ένας Ρώσος προσήχθησαν χθες ύστερα από τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στα Εξάρχεια. Και παρότι και οι πέντε ξένοι προσαχθέντες, μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν είναι η πρώτη φορά που αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων εξετάζονται ως ύποπτοι ή «εμπλέκονται» σε έκτροπα, μικρής ή μεγάλης έκτασης, στο κέντρο της Αθήνας.
Η δράση της «διεθνούς των μπαχαλάκηδων», όπως έχει αποκληθεί, δεν είναι πρωτόγνωρη στην Ελλάδα και σύμφωνα τουλάχιστον με αστυνομικές πηγές αποδίδεται σε «ζυμώσεις που διεξάγονται στον αναρχικό χώρο, οι οποίες είναι μάλιστα πολυεπίπεδες». Οπως σημειώνουν στελέχη με γνώση των συγκεκριμένων κινήσεων, «σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται προσπάθεια για διεθνοποίηση του αναρχικού κινήματος».
Πολλοί αναρχικοί αλλοδαποί, άλλωστε, έχουν έρθει στη χώρα μας προκειμένου να συνδράμουν στις δεκάδες καταλήψεις κτιρίων που έχουν γίνει, ιδίως από το 2016 και έπειτα, από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών σε μια κίνησή τους να τα «βάλουν» ανοιχτά με την Πολιτεία και τις δομές της. Στους υπό κατάληψη χώρους του Πολυτεχνείου, που αποτελεί βασικό «πυλώνα» των επιθέσεων αναρχικών εναντίον αστυνομικών, βρήκαν καταφύγιο πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν εκεί από αντιεξουσιαστές. Οι ίδιοι, μάλιστα, έχουν λάβει μέρος σε διάφορες πορείες διαμαρτυρίας, ενώ -με βάση αστυνομικές πηγές- εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν συμμετάσχει ενεργά και σε σοβαρά επεισόδια. Ενδεικτικό, άλλωστε, των παραπάνω αποτελεί η αστυνομική επιχείρηση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη με την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων. Συνολικά οι Αρχές προχώρησαν σε πάνω από 100 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 75 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τον μεγαλύτερο αριθμό των συλληφθέντων να αφορά άτομα από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Με βάση τις ίδιες πηγές, ακόμη, «σε πολλές περιπτώσεις αναρχικοί διαφορετικής εθνικότητας ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός να συμμετάσχουν, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν διεθνή χαρακτήρα στις δράσεις του αντιεξουσιαστικού κινήματος». Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2016 «σημαδεύτηκαν» από σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε 25 συλλήψεις, εκ των οποίων οι έξι αφορούσαν αλλοδαπούς. Εξ αυτών οι τέσσερις ήταν ανήλικοι, ένας με καταγωγή από την Αλγερία, δύο από τη Συρία και ένας από την Αλβανία. Ενδεικτική των κινήσεων για διεθνοποίηση των δράσεων του αναρχικού κινήματος αποτελεί και η 43η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Στα επεισόδια που ξέσπασαν στις κινητοποιήσεις του 2016 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Πάτρα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 29 συλλήψεις και 69 προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τρεις Σύροι -οι οποίοι είχαν αιτηθεί άσυλο-, ένας Ρουμάνος και ένας Αλβανός, ενώ ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν οκτώ Ιταλοί, δύο Αλβανοί, ένας Ρώσος και ένας Ελβετός.
Κατά τη διάρκεια των ταραχών που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στα Εξάρχεια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο χέρι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο από όπου αποχώρησε, αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες.
Τα επεισόδια ξέσπασαν στις 04.05 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ομάδα νεαρών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και με ορμητήριο το Πολυτεχνείο, επιδόθηκαν σε «πόλεμο» με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη συμβολή της οδού Toσίτσα με την Πατησίων. Η κυκλοφορία επί της Πατησίων και στα δύο ρεύματα διακόπηκε για σχεδόν δύο ώρες, με τους νεαρούς να εκτοξεύουν πέτρες, βόμβες μολότοφ και διάφορα αντικείμενα κατά των αστυνομικών.
«Στόχος» για πολλοστή φορά έγιναν στη συνέχεια τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Ομάδα περίπου 20 ατόμων προσέγγισαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ από την οδό Διδότου και εκτόξευσαν εναντίον τους μερικές βόμβες μολότοφ χωρίς να γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις.
Ο Κονγκολέζος «φίλαθλος» του τελικού
Εντονη διεθνή παρουσία είχαν και τα άνευ προηγουμένου έκτροπα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο πριν από τον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ- ΑΕΚ. Η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από ταυτοποίηση των εμπλεκομένων, είχε προχωρήσει σε 26 ταυτοποιήσεις ατόμων, εκ των οποίων πέντε Αλβανοί και ένας υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το φαινόμενο των «εισαγόμενων» χούλιγκαν δεν είναι πρωτόγνωρο για τους έμπειρους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, καθώς παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και κατά το παρελθόν. Για την ιστορία, πρώτη φορά που καταγράφηκε συμμετοχή αλλοδαπών ταραξιών σε επεισόδια στη χώρα μας ήταν στο Μετς, στις 14 Ιανουαρίου 2006, μετά τη λήξη ενός αγώνα βόλεϊ ανδρών Παγκρατίου-Παναθηναϊκού που αποτελούσε μάλιστα… προπόνηση εν όψει ντέρμπι «αιωνίων» που θα διεξαγόταν σε μερικά 24ωρα. Χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που είχαν στις τάξεις τους Ρώσους ταραξίες – οπαδούς της ΤΣΣΚΑ, είχαν στήσει καρτέρι στους οργανωμένους του Παναθηναϊκού. Οι τελευταίοι, πληροφορημένοι για το σχέδιο των αντιπάλων τους, πήραν το… αίμα τους πίσω για μια χαμένη μάχη στην Ηλιούπολη, λίγες μέρες πριν, σε ένα από τα «ραντεβού θανάτου». Τα επεισόδια αυτά εκτιμάται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για να σημειωθεί, δεκατρείς μήνες αργότερα, το θανατηφόρο συμβάν της Λαυρίου με τη δολοφονία του οπαδού του ΠΑΟ Μιχ. Φιλόπουλου.
Μετέτρεψαν σε ορμητήριο και τη Νομική
Σε ορμητήριο μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου φαίνεται πως μετατρέπεται και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αν και τα τελευταία χρόνια πεδίο δράσης των «γνωστών αγνώστων» αποτελεί το Πολυτεχνείο, τα ξημερώματα του Σαββάτου περίπου 40 άτομα βγήκαν από τη Νομική και άρχισαν να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων επί της οδού Ακαδημίας. Για ακόμη μία φορά το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τις ομάδες νεαρών να προκαλούν σοβαρές φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ενα αυτοκίνητο, μάλιστα, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ από την καταστρεπτική δράση τους δεν γλίτωσε ούτε ένα εκδοτήριο της ΕΘΕΛ, του οποίου έσπασαν την τζαμαρία. Για πολλοστή φορά, δε, στόχος την ίδια ημέρα έγινε η διμοιρία των ΜΑΤ επί της Χαριλάου Τρικούπη, όπου νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες. Σε αμφότερα τα περιστατικά η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.
Ρεπορτάζ: Εφημερίδα “Έθνος”