Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Φόβοι για κοινό «εγκέφαλο» πίσω από τις εξεγέρσεις στα hotspots ανά την ΕΕ

Κοινό «εγκέφαλο», πιθανότατα αφγανικής καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανά την Ευρώπη, «βλέπουν» οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας, οι οποίες πραγματοποιούν σχετικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το γεγονός ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ταραχές στους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι ανά την Ευρώπη, κυρίως όμως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, εμφανίζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι η περιοδικότητά τους, το σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασμά τους σε διαφορετικές χώρες, και το κοινό εθνικό υπόβαθρο που έχει η πλειονότητα των πρωταίτιων – οι οποίοι συνήθως είναι άνδρες κατά βάση αφγανικής καταγωγής -, οδήγησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να υποκινεί τις ταραχές και τις εντάσεις που κατά καιρούς ξεσπούν στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας.

lesvos-moria

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένους Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας εμφανίζονται ανήσυχες από το γεγονός.

Ήδη, σε ορισμένες χώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μετανάστες αφγανικής κυρίως καταγωγής, θεωρώντας ότι ορισμένοι από αυτούς διατηρούν απευθείας δεσμούς τόσο με το Ισλαμικό Κράτος, όσο και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν.

Σε αυτή την κατεύθυνση και τα όσα επισημαίνει σε αναφορά του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας, Όλεγκ Πετκόφ, σύμφωνα με τον οποίο, οι ταραχές που ξέσπασαν πρόσφατα στον προσφυγικό καταυλισμό Χάρμανλι, κοντά στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, «ήταν μέρος από μαζικές ταραχές σε καταυλισμούς σ’ όλη την Ευρώπη και ήταν συντονισμένες με παρόμοια επεισόδια στη Λέσβο, στο Τορίνο της Ιταλίας και στο Καλαί της Γαλλίας».

Ο Πετκόφ ανέφερε τα παραπάνω σε σύσκεψη των επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών ασφάλειας που συγκάλεσε ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά το τέλος της οποίας οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν την άμεση απέλαση 50 Αφγανών μεταναστών που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί περεταίρω το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προανήγγειλε πριν από τρεις εβδομάδες, μαζικές απελάσεις μεταναστών, αναφερόμενη συγκεκριμένα στους Αφγανούς, πίσω στις χώρες τους.

«Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τόσοι χιλιάδες Αφγανοί στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας έτσι τους φόβους της για το ενδεχόμενο σύστασης τρομοκρατικών δικτύων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως ήδη περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιστροφή όλων αυτών στις πατρίδες τους.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει σχετικά, ότι ο αριθμός των Αφγανών που ενδέχεται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους, υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 100.000, ενώ το σχετικό σχέδιο προβλέπει την παροχή ενός ποσού για να ξεκινήσουν νέα ζωή στο Αφγανιστάν και την κάλυψη του αεροπορικού εισιτηρίου για το ταξίδι της επιστροφής τους.

Ένα εκατομμύριο Αφγανοί «κοιτούν» προς την Ευρώπη

Τα παραπάνω έρχονται την ώρα που περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανοί, που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε καταυλισμούς επί πακιστανικού εδάφους, χωρίς οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν χαρτιά που να πιστοποιούν τη χώρα καταγωγής τους, αναμένεται να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την Ευρώπη μέσα στους πρώτους μήνες του 2017.

2Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε καταυλισμούς επί πακιστανικού εδάφους, με τις πακιστανικές αρχές να τους έχουν δώσει διορία έως το Μάρτιο του 2017 για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά είτε θα τους επιβληθούν σκληρές κυρώσεις, είτε θα απομακρυνθούν και θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν δια της βίας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση και των ευρωπαϊκών, ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους θα επιλέξουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω Τουρκίας και ελληνικών νησιών, την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, και η συμφωνία για το προσφυγικό είναι «στον αέρα».

Σε περίπτωση που οι παραπάνω φόβοι επιβεβαιωθούν, και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου, αν  οι άνθρωποι αυτοί καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, το περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανών που άμεσα αναμένεται να εκτοπιστεί από τους πακιστανικούς καταυλισμούς, αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη «διαπραγματευτικό όπλο» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ίδιο να έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι εάν «παγώσουν» οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα για τους μετανάστες που θα θελήσουν να κατευθυνθούν προς τη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ