Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Φόβοι για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ρίχνουν τις αγορές

Η πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης κατά της συριακής κυβέρνησης από δυνάμεις της Δύσης προκάλεσε έντονους «κλυδωνισμούς» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου αναζωπύρωσε τις πιέσεις γύρω από τις αναδυόμενες αγορές, που για μία ακόμη συνεδρίαση υπέστησαν μαζικές εκροές κεφαλαίων, τόσο σε μετοχές όσο και σε νομίσματα, με την τουρκική λίρα και την ινδική ρουπία να υποχωρούν σε ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου.

Οι αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων να κάνει «βουτιά» 4%, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης έχει απομακρυνθεί περισσότερο από 20% από τα υψηλά έτους. Απώλειες 3,7% σημείωσε και το Χρηματιστήριο της Τζακάρτας.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι υποχώρησε 7%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Νοέμβριο του 2009 και τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 90 σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε με απώλειες 4,1%. Ο δείκτης στην αγορά του Κουβέιτ έκανε «βουτιά» 2,9%, ενώ το Χρηματιστήριο του Αμπου Ντάμπι υποχώρησε 2,8%.

Αρνητική ήταν και η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών, εξαιτίας γεωπολιτικού ρίσκου.

Στις αγορές συναλλάγματος, ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γιεν βρέθηκαν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, αγγίζοντας τα 1.420 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ενισχύθηκε σε υψηλά έξι μηνών, πλησιάζοντας τα 114 δολάρια το βαρέλι.

«Βουτιά» 4,08% στο χρηματιστήριο υπό το φόβο των γεωπολιτικών εξελίξεων

Η ανησυχία ως προς τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη συνέχεια που αυτές θα έχουν αποτυπώθηκε εντόνως χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο υποχώρησε κατά 4,08%, με το Γενικό Δείκτη να τερματίζει στις 881,35 μονάδες. Η χθεσινή ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πτώση για το βασικό δείκτη και μάλιστα συνοδεύθηκε από ενισχυμένο -σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- τζίρο.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας την ανάγκη αυξημένης ρευστότητας και επιλεκτικών κινήσεων που θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα υποστηρίζονται από τα θεμελιώδη των εταιρειών. Στην παρούσα φάση η καλύτερη επιλογή είναι η στάση αναμονής με ρευστότητα, έτσι ώστε οποιαδήποτε πτωτική κίνηση να δώσει την ευκαιρία για τοποθετήσεις με ορίζοντα τριμήνου και πλέον και να έχουν στο μεταξύ ξεκαθαρίσει κάποια από τα σημερινά μέτωπα.

«Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, από πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα, διακόπτει την κίνηση του Γ.Δ. σε ελεγχόμενη ζώνη με τη μόχλευση επιλεγμένων δεικτοβαρών μετοχών. Ετσι, σε πρώτη φάση οι βίαιες ρευστοποιήσεις οδήγησαν άμεσα το Γ.Δ. στις 880 μονάδες, σαν αποτέλεσμα της ρηχότητας της αγοράς που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ συναλλαγών, καθώς λείπουν οι καταλύτες για μια άλλη πορεία.

Εφεξής, είναι βέβαιο ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι στόχοι της μακροοικονομικής πολιτικής, όπως η πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος για το σύνολο του έτους, η υλοποίηση νέων αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και η υλοποίηση των αφίξεων περισσότερων τουριστών για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών με την εκροή κεφαλαίων από αυτές, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η υποχώρηση των ρυθμών μεγέθυνσης, δεν βοηθά το ελληνικό χρηματιστήριο στο οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποεπένδυση κεφαλαίων από φορείς που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές», δηλώνει ο σύμβουλος επενδύσεων Δημήτρης Τζάνας και συμπληρώνει: «Εισερχόμαστε πλέον σε αχαρτογράφητη περιοχή για την οποία οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.

Πάντως, στο σενάριο που η διαδικασία ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα (μάλλον αισιόδοξο λόγω της συνθετότητας της κατάστασης) με επιβολή μιας αμερικανικής συμφωνίας (PAX AMERICANA), η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία της (συντόμευση του πολύχρονου υφεσιακού κύκλου και ταχύτερη είσοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης), εξαργυρώνοντας τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, καθώς θα είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αντιθέτως, τα σενάρια παρατεταμένης έντασης στη Συρία εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους για την περιοχή και ανατρέπουν τις παρούσες εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο του ΑΕΠ εντός του 2014. Ο αρνητικός απόηχος τέτοιων εξελίξεων για το Χ.Α. είναι αυτονόητος».

Πηγή: naftemporiki.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ