Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Φόβοι στην Γαλλία πως η βία στους δρόμους βγαίνει εκτός ελέγχου

Η κλιμάκωση της βίας στη Γαλλία κατά τις τελευταίες τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στο συνταξιοδοτικό έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν με πολλούς συμμάχους του και υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης να ανησυχούν ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Οι σύμμαχοι του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά αρκετοί από αυτούς παροτρύνουν πλέον τον Γάλλο πρόεδρο να βρει έναν τρόπο να εκτονώσει την κατάσταση με τις μαζικές διαδηλώσεις. Με την καταστολή των διαδηλώσεων να είναι όλο και πιο συχνή από τις αστυνομικές δυνάμεις, πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιος πολίτης να σκοτωθεί, πράγμα που θα είχε εκτός ελέγχου επιπτώσεις για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας.

«Οδεύουμε σε άγνωστα νερά και κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά σε μια καταστροφή και ένα πιθανό θανατηφόρο περιστατικό», δήλωσε ο Ερίκ Μποτορέλ, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν από τη Βρετάνη. «Η πιο επείγουσα προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της βίας».

Ο Μακρόν, ωστόσο, δεν έχει πολλές επιλογές μπροστά του όπως σημειώνει εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg: μπορεί να περιμένει να καταλαγιάσουν οι διαδηλώσεις και να διακινδυνεύσει έξαρση της βίας, μπορεί να αναστείλει τη μεταρρύθμιση ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Η κήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί μια επιλογή που ενέχει σημαντικό ρίσκο για το γόητρο και τη γενικότερη πολιτική επιβίωση του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» την Κυριακή, το κόμμα του Μακρόν θα έχανε τουλάχιστον 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αν διέλυε τώρα την Εθνοσυνέλευση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αναστολή της μεταρρύθμισης;
Μια επιλογή θα ήταν για τον Μακρόν να αναστείλει το συνταξιοδοτικό δίνοντας στην κυβέρνησή του την ευκαιρία να ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με τα μετριοπαθή συνδικάτα για τις συνθήκες εργασίας, τόνισε ο Αγκιόν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από κομβικές πολιτικές του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης των συντάξεων. «Είμαι υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης», αναφέρει ο Αγκιόν, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο Μποτορέλ από την πλευρά του δήλωσε ότι η αναστολή της μεταρρύθμισης θα επέτρεπε τόσο στον Μακρόν όσο και στα συνδικάτα να σώσουν τα προσχήματα.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να βγει ταπεινωμένος, εγκαταλείποντας τη μεταρρύθμισή του, και τα συνδικάτα δεν μπορούν επίσης να ταπεινωθούν, δεν μπορούμε να δώσουμε την εντύπωση ότι τα περιφρονούμε», δήλωσε ο Μποτορέλ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Μακρόν παραμένει αμετακίνητος. Για τον ίδιο, η αναστολή της μεταρρύθμισης για μερικούς μήνες θα ισοδυναμούσε με το τέλος της, σύμφωνα με κυβερνητικό σύμβουλο.

Έξαρση βίας στους δρόμους

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις αρχές Μαρτίου. ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία,έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Μακρόν για υπερβολική χρήση βίας και καταχρηστικές συλλήψεις. Εικόνες αστυνομικών που χτυπούν ειρηνικούς διαδηλωτές με ρόπαλα έχουν γίνει viral, μαζί με εικόνες διαδηλωτών που βάζουν φωτιές σε σκουπίδια, λεηλατούν σούπερ μάρκετ, πετούν βόμβες μολότοφ και εισβάλλουν σε τράπεζες.

Τα επίπεδα της βίας και της καταστολής ξέφυγαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να περάσει τη μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση όπως αναμενόταν.

Ο Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει πως η κοινωνική ηρεμία θα επανέλθει μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, επιμένει να αγνοεί την έκκληση ακόμα και του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT να εγκαταλείψει, τουλάχιστον προσωρινά, το μέτρο για την ηλικία συνταξιοδότησης.

Εν τω μεταξύ, πολλοί βουλευτές μπαίνουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο. Το γραφείο του Μποτορέλ δέχτηκε απειλές. Διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα του γραφείου του Ερίκ Τσιοτί, επικεφαλής των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, στη Νίκαια. Ο Τσιοτί είχε προτρέψει τα μέλη του κόμματός του να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Αν η χώρα καταλήξει σε ένα αιματηρό πεδίο μάχης, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια, δεν είναι δυνατή η συναίνεση», δήλωσε ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν. «Ο Μακρόν πρέπει να κάνει λίγο πίσω. Είναι όπως στο σκάκι: μερικές φορές πρέπει να θυσιάσεις ένα κομμάτι για να προχωρήσεις μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Γαλλία: Κοντά στις 740.000 διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στο συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Τα εργατικά συνδικάτα καλούν αύριο Τρίτη τους εργαζόμενους σε απεργία και διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ