Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Φραγή και από τη χώρα μας στο παρεμπόριο των φαρμάκων!

Όταν πριν από έναν χρόνο, με τον κορωνοϊό να έχει κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη, τελείωνε μια επιχείρηση 92 χωρών εναντίον της παράνομης διακίνησης φαρμάκων και σκευασμάτων, πολλοί «έπεσαν από τα σύννεφα» βλέποντας το μέγεθος και την έκταση των κυκλωμάτων.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


  • Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση Medicrime ενάντια στην παράνομη διακίνηση σκευασμάτων μέσω διαδικτύου.
  • Μιλά στην «Μ» ο πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Οι καλά μυημένοι όμως στον χώρο του Διαδικτύου και του Dark Web, του λεγόμενου «σκοτεινού Διαδικτύου», απλώς επιβεβαίωσαν τους φόβους τους. Το εμπόριο φαρμάκων μέσω Διαδικτύου είναι εδώ και έχει αρχίσει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

«Ασπίδα»

Την πρώτη φορά που οι χώρες σήκωσαν «ασπίδα» προστασίας για τη δημόσια υγεία ήταν όταν πριν από μερικά χρόνια υπέγραψαν τη σύμβαση Medicrime, η οποία αφορά την απαγόρευση διακίνησης φαρμάκων μέσω Διαδικτύου. Η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Νιγηρία, είχαν καταλάβει τη σημασία εδώ και χρόνια.

Στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μίλησε ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου, ο οποίος εξήγησε τη σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης. «Αυτή η σύμβαση αποτελεί το πρώτο θεσμικό – νομικό κείμενο που έχει την εγκυρότητα ενός θεσμού όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα που διακινούνται στον Κυβερνοχώρο. Στο ορατό Διαδίκτυο αλλά και στο Dark Web, όπου διακινούνται παράνομα προϊόντα και αγαθά, μπορεί κάποιος να αγοράσει φάρμακα αλλά και ψυχοτρόπες ουσίες. Τα κράτη μπορούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους στις σημερινές απαιτήσεις έτσι ώστε να αποτρέπεται η διακίνηση φαρμάκων και να προβλέπονται ποινές, γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα».

Με ποιους τρόπους όμως τα κράτη θα προστατεύσουν τους πολίτες και οι πολίτες την υγεία τους; Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία επιχείρηση της Interpol που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, με την επωνυμία «Pangea», πάνω από 113.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ιστότοποι «κατέβηκαν», ενώ κατασχέθηκαν συνολικά εννέα εκατομμύρια ιατρικές συσκευές και παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα συγκεκριμένα κυκλώματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να πουλήσουν και να διακινήσουν το παράνομο και πολλές φορές επικίνδυνο εμπόρευμά τους. Στο Κατάρ οι Αρχές ανακάλυψαν 2.805 αναλγητικά χάπια μέσα σε κονσέρβες με φασόλια! Σε άλλες χώρες ανακαλύφθηκαν 710.000 πακέτα με πλαστά και ψεύτικα φάρμακα κρυμμένα ανάμεσα σε κούτες με ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα και προϊόντα για μωρά. Στη Μεγάλη Βρετανία κατασχέθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια ψεύτικα φάρμακα και αμφιβόλου ποιότητος ιατρικές συσκευές, με την αξία τους να φτάνει τα 13.000.000 δολάρια.

Όσο για τα κέρδη, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. «Όταν μιλάμε για κυβερνοέγκλημα είναι δύσκολη η αποτίμησή του και επιβάλλεται να γίνεται με επιστημονικό τρόπο. Ωστόσο, σε υποθέσεις που κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μέσω της Interpol, της Europol αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν κομμάτι της αποκαλουμένης «γκρίζας οικονομίας». Μόνο εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες στα οικονομικά μπορούν να ανακαλύψουν τη διαδρομή των χρημάτων», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Η σύμβαση

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης τα κράτη έχουν και υποχρεώσεις στην προσπάθειά τους να «θωρακίσουν» τους πολίτες. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 της σύμβασης αναφέρεται ότι «κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει τα απαραίτητα νομοθετικά και άλλα μέτρα για να θεωρήσει αδικήματα βάσει της εσωτερικής του νομοθεσίας, τη σκόπιμη κατασκευή πλαστών ιατρικών προϊόντων, ενεργές ουσίες…». Στο επόμενο άρθρο της σύμβασης περιγράφονται τα ποινικά αδικήματα που οφείλει να ενσωματώσει στο νομικό σύστημα, μέσω νόμων, κάθε κράτος. «Κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει τα απαραίτητα νομοθετικά και άλλα μέτρα για να θεωρήσει αδικήματα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, όταν διαπράττεται εκ προθέσεως η προμήθεια ή η προσφορά προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, της διακίνησης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης αποθεμάτων, της εισαγωγής και της εξαγωγής πλαστών ιατρικών προϊόντων, δραστικών ουσιών, ανταλλακτικών, υλικών και αξεσουάρ».

«Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο στάδιο είναι η τυπική επικύρωσή της από τη Βουλή. Το ουσιαστικό όμως είναι η πολιτεία να υποστηρίξει τα θεσμικά της όργανα, όπως ο ΕΟΦ, οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές, με τεχνοκρατική υποστήριξη και ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται» καταλήγει ο κύριος Παπαπροδρόμου.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν «καλλιεργηθεί» μια κουλτούρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, ώστε να κατανοήσουμε πόσο επικίνδυνη είναι η αγορά φαρμάκων μέσω Διαδικτύου. «Τα μικρά παιδιά ‘‘σήμερα’’ είναι καταναλωτές και χρήστες του Διαδικτύου ‘‘αύριο’’, και πρέπει να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες, παραστάσεις και γνώσεις ώστε να καταλάβουν τον κίνδυνο» λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών.

«Την επόμενη φορά που ένας δικός μας άνθρωπος θα έχει ανάγκη κάποιο φάρμακο, όσο ακριβό και αν είναι αυτό, ας μην το παραγγείλει από το Διαδίκτυο. Δεν ξέρει ποιος το στέλνει, από πού έρχεται, τι περιέχει το κουτί και κυρίως αν πρόκειται για το φάρμακο που χρειάζεται ο οργανισμός του για να γίνει καλά. Ίσως να είναι ένα ‘‘δηλητήριο’’ που θα μπορούσε να τον σκοτώσει» λέει στην «ΜΠΑΜ» φαρμακοποιός που πρόλαβε συγγενικό του πρόσωπο πριν καταναλώσει ένα αμφιβόλου προελεύσεως σκεύασμα, το οποίο είχε βρει… οκτώ ευρώ φθηνότερα απ’ ό,τι στο δικό του φαρμακείο.

Παπαπροδρόμου

Ο κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα Βόμβες Κουσουλού: Ο Δασκαλάκης είναι πεπεισμένος για έγκλημα στα αλλά δυο παιδιά – Θα κινηθεί νομικά κατά των ιατροδικαστών

Πάτρα – “Καθαρές” οι τοξικολογικές για Μαλένα & Ίριδα – Π. Κουσουλός: Κοινό ιατροδικαστικό πόρισμα για ασφυκτικό θάνατο! (βίντεο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ