Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Φραγκογιάννης: “Η Οικονομική Διπλωματία αποτελεί ένα πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης” – Ποιος ο στόχος

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξη του σε καθημερινή εφημερίδα αναφέρθηκε στο σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο της Οικονομικής Διπλωματίας.  Μάλιστα ως παράδειγμα έφερε και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ μαζί με κλιμάκιο σε τόσο υψηλό επίπεδο.

«Η Οικονομική Διπλωματία αποτελεί ένα πολιτικό στοίχημα της κυβέρνησης με στόχο να αντιστραφεί το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης εξηγώντας ότι «για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο οι εξαγωγές να ξεπεράσουν το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ μέχρι το 2023 και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) το 4% του ΑΕΠ».

Ο Κ. Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας, η οποία αποτυπώνεται -όπως είπε- στην αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος από τον Ιούλιο του 2019, και τώρα έχει ωριμάσει η στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών θα διαμορφώσει ένα καινούργιο Οργανισμό. Ένα πλαίσιο που θα υπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης διπλωματίας, θα λειτουργεί στη βάση μιας ενιαίας στρατηγικής, καθώς θα εντάξει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όλες τις υπηρεσίες και φορείς που προάγουν τις εξαγωγές και εξυπηρετούν την προσέλκυση ΑΞΕ στη χώρα μας, με ζητούμενο την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

Υπό αυτό το πρίσμα ανέφερε ότι «είναι ζωτικής σημασίας» για το ΥΠΕΞ να διαμορφώσει και να προωθήσει μια θετική, ευρύτερη και πολλαπλή ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις της χώρας. «Αυτή ακριβώς την στρατηγική σηματοδοτεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ με κυβερνητικό κλιμάκιο σε τόσο υψηλό επίπεδο» εξήγησε.

Επισήμανε δε ότι «απέναντι στις προκλήσεις μιας ταραγμένης γειτονιάς, η Ελλάδα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και «αναδύεται σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, ως ένας σημαντικός επενδυτικός προορισμός», ενώ «παράλληλα στην ανατολική Μεσόγειο έχει στρατηγικό στόχο να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω μιας σειράς τριμερών σχημάτων συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο».

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών «σε όλη την περίοδο της καραντίνας η Οικονομική Διπλωματία διατήρησε διεθνείς σχέσεις με δυνητικούς επενδυτές και επαναπροσδιόρισε στόχους και προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα». Τον στόχο αυτό εξυπηρετούσε σειρά τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν συστηματικά τόσο με διμερή επιχειρηματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια με έδρα την Αθήνα όσο και με τους κυριότερους ελληνικούς επιχειρηματικούς φορείς με στόχο την διερεύνηση πεδίου δράσεων για την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα.

Έμφαση έδωσε επίσης ο κ. Φραγκογιάννης και στη στενή συνεργασία κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο του γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γρηγόρη Δημητριάδη με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον ΙΦΕΤ, ώστε περισσότεροι από 500 τόνοι υγειονομικού υλικού να φτάσουν στη χώρα μας ανακοινώνοντας ότι παραλαβές υγειονομικού υλικού θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο με μεταφορικές πτήσεις, αλλά και επίγεια μέσα.

Τέλος σχετικά με την κυριαρχία της ψηφιακής επικοινωνίας στην περίοδο της κρίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και στον δρόμο που θα ακολουθήσει η Οικονομική Διπλωματία με ψηφιακά events, b2b meetings, virtual roundtables, webinars, καθώς σχεδιάζονται ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες για εκθέσεις, εμπόριο, δίκτυα και ενίσχυση των εμπορικών μας ακολούθων με εργαλεία που θα βελτιώσουν την σχέση τους με επενδυτές και εξαγωγείς. Παράλληλα θα προωθηθούν νέες τακτικές, όπως η εγκατάσταση στην Ελλάδα παραγωγικών μονάδων κατασκευής προϊόντων που εμπίπτουν σε κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ιατρικό υλικό, αλλά και η ώθηση των Ελλήνων εξαγωγέων σε εναλλακτικές επιλογές στην εφοδιαστική αλυσίδα. “Επιλογές που θα οδηγήσουν σε πολιτικές αντιστροφής των αρνητικών επιπτώσεων με μακροχρόνιο ορίζοντα” όπως σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Τούρκοι επιθυμούν να ελέγχουν όλη τη Μεσόγειο -Αιγύπτιοι και Σαουδάραβες “αποκαθηλώνουν” σουλτάνους

Τζ. Πάιατ: Το μνημόνιο Τουρκίας–Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα»- Είναι «μη βοηθητικό» και «προκλητικό»

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ