Νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας προκαλεί η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα, που έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή, καθώς 16.000 πολίτες βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη» και 80 χωριά έχουν ήδη πλημμυρίσει. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη στο φράγμα. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, ενώ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το σοβιετικής κατασκευής φράγμα της Καχόφκα είναι στρατηγικής σημασίας για δύο λόγους: Παρέχει υδροδότηση στη νότια Ουκρανία και σε ολόκληρη της χερσόνησο της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας. Ενώ, η τεχνητή λίμνη που δημιουργεί το φράγμα βοηθά στην ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, που επίσης είναι υπό ρωσική κατοχή.
Τι σημαίνει η καταστροφή αυτού του φράγματος
Αρχικά, υπερχειλίζει ο Δνείπερος ποταμός και στις δύο όχθες. Η ανθρωπιστική και η οικολογική καταστροφή είναι ήδη μεγάλη.
Κινδυνεύουν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων και στα κατεχόμενα εδάφη και στα ελεύθερα ουκρανικά. Πλημμύρισαν πόλεις και οικισμοί, παρασύρονται νάρκες. Για την Κριμαία, ήδη υπάρχουν αναφορές ότι η ποιότητα του νερού είναι κακή. Απειλούνται ζώα και οικοσυστήματα σε όλη τη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν απειλείται το πυρηνικό εργοστάσιο.
Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη
Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, ενώ δεκάδες χωριά απειλούνται με πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεράστιο όγκο νερού να ρέει ανεξέλεγκτος μετά την καταστροφή του φράγματος και να πλημμυρίζει περιοχές γύρω από τον ποταμό Δνείπερο. Πάνω από 80 χωριά έχουν πλημμυρίσει κι έχουν αρχίσει επιχειρήσεις εκκένωσης για τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.
Κι ενώ διασώστες επιχειρούν με βάρκες να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Κίεβο τονίζει ότι η περιοχή βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο εδώ και ένα χρόνο.
«Είναι λοιπόν φυσικώς αδύνατο να το ανατινάξει κάποιος που βρίσκεται εκτός της περιοχής, με πυραύλους. Είχε ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις και το ανατίναξαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Για τρομοκρατική επίθεση των Ουκρανών, μιλά η Μόσχα με στόχο την αναδιάταξη των δυνάμεών τους για να ενισχύσουν την αντεπίθεση στο νότο.
«Το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε ακόμη ένα τρομοκρατικό έγκλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊλού.
Σύσσωμη η Δύση θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη
Σύσσωμη η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ανήσυχες, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.
«Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες και προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Όλαφ Σολτς, καγκελάριος της Γερμανίας, ανέφερε: «Είναι κάτι που δίνει μία νέα διάσταση αλλά ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσία: Nα καταδικάσει η διεθνής κοινότητα το Κίεβο για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα
Ουκρανία: «Χερσώνα ώρα μηδέν» – Επελαύνει το Κίεβο, καταστροφές από τους Ρώσους