Τροπολογία πέντε άρθρων κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διατάξεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο διάστημα συνεχιστεί η πανδημία.
Έτσι, η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 που βεβαιώνει τον εμβολιασμό του χρήστη του, θεσπίζει την καταβολή του voucher των 150 ευρώ (“freedom pass”) σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του (ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση) και ορίζεται πως το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από τουριστικές, πολιτιστικές ή μεταφορικές επιχειρήσεις. Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα άρθρα για την ψηφιακή έκδοση απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων (π.χ. για χρήση σε κολυμβητήριο, γυμναστήριο κ.ο.κ) αλλά και την εφαρμογή «myHealth» για την διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών των πολιτών. Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για την παράταση της χρήσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Εφαρμογή για τον έλεγχο των Πιστοποιητικών Covid-19 από τις επιχειρήσεις
Η τροπολογία προβλέπει την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά, προκειμένου να ελέγχεται η εγκυρότητα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της ΕΕ, όπως και των βεβαιώσεων εμβολιασμού ή ισοδύναμου πιστοποιητικού από τρίτες χώρες, μέσω της σάρωσης κωδικού QR.
Η εφαρμογή θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους ή υπαλλήλους επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, ζωντανών θεαμάτων ή ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών, όπως και κάθε είδους πολιτιστικών, αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων και εμπορικών εκθέσεων που γίνονται και διοργανώνονται σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους.
Κατά τη σάρωση του κωδικού QR, θα εμφανίζονται αποκλειστικά το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και η ένδειξη εγκυρότητας, γνησιότητας ακεραιότητας ή μη του πιστοποιητικού.
Υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων ορίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας,
ενώ απαγορεύεται η με κάθε τρόπο αποθήκευση ή τήρηση αντιγράφων των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.
Ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις
Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα σύνταξης ηλεκτρονικών ιατρικών βεβαιώσεων, σε ειδική πύλη που έχει συνδεθεί με το gov.gr.
Ο κάθε γιατρός θα μπαίνει με τους κωδικούς του στην εφαρμογή και θα καταχωρίζει το ΑΜΚΑ του ενδιαφερομένου, το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον σκοπό χρήσης, όπου προβλέπεται.
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λάβει τον αριθμό βεβαίωσης (barcode) στο κινητό του, που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης, ενώ αντίγραφο θα παίρνει στο e-mail του.
Ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth
Η διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών θα μπορεί να πραγματοποιείται και με τη χρήση της εφαρμογής myHealth, στις κινητές συσκευές. Για να γίνεται χρήση της εφαρμογής, ο ασθενής θα πρέπει να εγγραφεί στην υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης.
Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται είτε με τους κωδικούς του taxisnet είτε με ebanking, ενώ θα απαιτείται και η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password, OTP), που θα αποστέλλεται στο κινητό.
Ο χρήστης θα μπορεί μέσω της εφαρμογής να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά εξετάσεων που έχει καταχωρίσει ο γιατρός, ενώ θα μπορεί να λαμβάνει τα αντίστοιχα στοιχεία και για τα προστατευόμενα μέλη του.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.